Hoppa till huvudinnehållet

Marit, 102 år, föddes på 1700-talet

Publicerad:
Reporter Thomas Tynander
Thomas Tynander
Thomas.Tynander@arvikanyheter.se
Marit, född 1795.
Marit, född 1795.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Hon finns i en pärm i en källare i Koppom.

Möt Marit Halfvardsdotter, född 1796 och fotograferad med knäppta händer när hon fyllt 102 år.

Pärmen med Marits unika foto är en av hundratals hos Köla Fotoklubb, som funnits sedan 1962. Ett 50-tal medlemmar träffas regelbundet och kärnan i verksamheten är digitaliseringen av gamla negativ som publiceras bland annat på klubbens Facebook-sida. Det är en ideell kulturgärning av stora mått. Negativ scannas och görs tillgängliga för en framtida digital läsekrets.

Jag ser länge på Marit. Hon ser tillbaka med suddig blick eftersom kameran skakat lite vid fototillfället. Hon var blond och händerna är stora och ser ut att kunna krama klivet ur en sten. Hon var född i Norra Lian, Järnskog, den 13 januari 1795. Hon vallade kreatur åt den lokala prosten som ung och gifte sig sent i livet med Olof Andersson en vårdag 1844. De fick flera barn och levde ett ansträngt liv, kan man tro.

Pärmar med negativ.
Pärmar med negativ. Foto: Thomas Tynander

Arvika Tidning träffar Marit år 1897, när hon just fyllt 102 år. Det kan vi läsa i en sparad gulnad artikel. Tidningen beskriver henne som en ”åldring av den gamla stammen”. Hon berättar om minnen från förr och ”ofredens år”. Menar hon Sveriges senaste krig, mot Ryssland år 1814? Oklart, men hon var då 17 år ung och det en svindlande tanke där bron till en avlägsen tid plötsligt inte känns så lång.

1897 är Marit änka sedan många år och stickar strumpor. När vintern senare samma år drar in över gränsområdet tar hon sitt sista andetag i början på december. Ett idag bortglömt liv är över, men Marit finns bevarad i detta enda fotografi. Det finns på ett 126 år gammalt glasnegativ som fotoklubben vårdar med vita handskar. Jag tycker det är fantastiskt.

Ett annat foto vi studerar i källaren i Koppom visar en man med namnet Anders Olsson. Detektivarbete ger oss att han gick under namnet ”Gamlingen”.

– Vi firar honom ikväll, säger Hans Nilsson och Håkan Holt i fotoklubben.

Gamle Olsson, som sitter på en pinnstol och har två käppar i händerna, var född 1823 och skulle ha fyllt 200 år i år. Han ser nästan lite förvånad ut på det unika fotografiet, som om han vid fototillfället inte riktigt är införstådd med vad som händer. Bilden är tagen under ett av de allra första åren på 1900-talet och 1910 är även Olssons liv över.

Unikt bildarkiv

Det unika bildarkivet som digitaliseras i Koppom innehåller tusentals historier fram till våra dagar. Klubben är aktiv och bevarar än i dag bilder från gränstrakterna för framtida ögon.

Jag sitter i källaren hos Hans och Håkan och deras vänner eftersom jag de senaste veckorna åkt runt och fikat med föreningar och företag för att lära mig vad läsare av Arvika Nyheter tycker om vår tidning. Med bakverk i händerna berättar Steinar, Eva, Hans, Helena och Mona att de uppskattar papperstidningen. Men det är mer Arvika än Eda i rapporteringen och det vill de ha ändring på. Bland annat.

Arvika Tidning, 1897.
Arvika Tidning, 1897.

Jag undrar vad Marit och Anders på bilderna vi studerat hade tyckt om dagens tidning. Om rapporteringen online och i sociala medier. Under deras sista tid var Arvika Nyheter en nystartad tidningen och det fanns inte ens fotografier till artiklarna.

Håkan Holt med en bild på Anders Olsson, född 1823.
Håkan Holt med en bild på Anders Olsson, född 1823.

Vi ska vårda och värdera vår lokala historia. Den här kvällen, över en påse kanelbullar, vill jag inte vara någon annanstans än i Koppom. Köla Fotoklubb gör en betydande kulturinsats som är unik. Tack för att jag fick träffa er medlemmar, Marit och Anders.

Artikeltaggar

Anders OlssonArvikaArvika NyheterFotograferingHans NilssonHistoriaKoppomKölaNöje/KulturOlof AnderssonSociala medierTidningar