Hoppa till huvudinnehållet

Klart med västvärmländskt VM-silver – kartläsaren adderar till samlingen

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Britten Gus Greensmith med värmländske kartläsaren Jonas Andersson i en Skoda säkrade silver i WRC2 bakom världsmästaren Andreas Mikkelsen.
Britten Gus Greensmith med värmländske kartläsaren Jonas Andersson i en Skoda säkrade silver i WRC2 bakom världsmästaren Andreas Mikkelsen. Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Det är klart med silver i WRC2 till kartläsaren Jonas Andersson från Gunnarskog och britten Gus Greensmith.

Kalle Rovanperä och Andreas Mikkelsen kan också fira sina VM-titlar i WRC respektive WRC2 redan nu efter centraleuropeiska rallyt, trots att en deltävling återstår.

Central European Rally kördes för första gången och innehöll 18 sträckor i Tyskland, Tjeckien och Österrike torsdag–söndag.

För Rovanperä i Toyota räckte det gott att bli tvåa i tävlingen bakom belgaren Thierry Neuville, Hyundai, och före estländaren Ott Tänak, Ford, för att försvara sin titel från i fjol. Största hotet, teamkamraten Elfyn Evans, hade nämligen kört av och brutit. Därmed är den 23-årige finländaren tidernas yngste dubble världsmästare.

Kalle Rovanperä och kartläsaren Jonne Halttunen firar andra raka VM-titeln efter söndagens målgång i centraleuropeiska rallyt.
Kalle Rovanperä och kartläsaren Jonne Halttunen firar andra raka VM-titeln efter söndagens målgång i centraleuropeiska rallyt. Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

I WRC2, utan Oliver Solberg som redan kört sina sju valfria rallyn, hade norrmannen Andreas Mikkelsen gyllene läge, men fick tidigt problem, tappade mycket tid och hamnade för långt ner för att ha chans på placeringspoäng.

Britten Gus Greensmith med kartläsaren Jonas Andersson från Gunnarskog i tyska Skodateamet Toksport, samma som Solberg, hade heller ingen problemfri färd, men betydligt enklare än Mikkelsen och jagade placeringar för att ta ikapp norrmannens poängförsprång och sätta åtminstone lite press inför avslutningen i Japan. Mikkelsen gjorde nämligen bara sjätte framträdandet nu, och sjunde och sista för Greensmith/Andersson.

Jonas Andersson kan lägga ett VM-silver till sina tre tidigare guld.
Jonas Andersson kan lägga ett VM-silver till sina tre tidigare guld. Foto: FREDRIK KARLSSON

Den brittisk-svenska duon tog sig i mål som fyra i klassen, där fransmannen Adrien Fourmaux, utom VM-tävlan, var snabbast, före landsmannen Nicolas Ciamin, som alltså toppade i WRC2, följd av Erik Cais, Tjeckien, och Kajetan Kajetanowicz, Polen.

Tidigare ledaren, Emil Lindholm, bröt på väg till söndagens första sträcka.

Men eftersom Mikkelsen laddade för fullt på sista sträckan och lyckades ta tre bonuspoäng kunde han ändå säkra titeln. Båda segeraspiranterna står visserligen på totalt 111 poäng. Mikkelsen har dock vunnit tre deltävlingar mot Greensmiths/Anderssons två.

De sistnämndas silver är också ohotat.

34-årige norrmannen Andreas Mikkelsen säkrade VM-titeln i WRC2. Han hade tre raka tredjeplatser i WRC med Volkswagen 2014–2016.
34-årige norrmannen Andreas Mikkelsen säkrade VM-titeln i WRC2. Han hade tre raka tredjeplatser i WRC med Volkswagen 2014–2016. Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Jonas Andersson är en av dem som varit med längst i rally-VM och åkt flest tävlingar. Den rutinerade 46-åringen har tre världsmästartitlar, två i juniorklassen med P-G Andersson (2004 och 2007) och WRC2 med Pontus Tidemand 2017, och flera WRC-pallplatser ihop med Mads Østberg, varav en seger, i Portugal 2012.

Tabellsexan Kajetan Kajetanowicz är den ende som kan utmana trean Yohan Rossel om bronset, men då krävs maximal utdelning för polacken i Japan.

I WRC står silver- och bronsfighten mellan Neuville och Evans. Den sistnämnde fick bara med sig fem bonuspoäng och passerades i sammandraget av Neuville med sju poäng inför finalen i Japan den 16–19 november.

Toppduons problem öppnar för värmländsk titelchans i VM

Artikeltaggar

Andreas MikkelsenElfyn EvansFordHyundaiJapanJonas AnderssonKajetan KajetanowiczPortugalRallyRally-VMThierry NeuvilleTjeckienToyotaWRC

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.