Hoppa till huvudinnehållet

Naturnära när vävaren Therese ställer ut: ”Jag tog med en bit av Brunskog”

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Therese Henner från Brunskog går tätt inpå växterna i sitt textila hantverk. Nu ställer hon ut sin utställning ”Skuggor av växtlighet” hos Konsthantverkarna i Karlstad, från 28 oktober till 22 november.
Therese Henner från Brunskog går tätt inpå växterna i sitt textila hantverk. Nu ställer hon ut sin utställning ”Skuggor av växtlighet” hos Konsthantverkarna i Karlstad, från 28 oktober till 22 november. Foto: Lena Richardson

Löven men också rötterna är viktiga för Therese Henner från Brunskog. Hon är den unga vävaren som verkar i gammelfarmors spår, i en bygd med ett starkt av konsthantverk.

– Det är viktigt med förmödrar vi haft – de inspirerar, säger hon.

Nu ställer hon ut i Karlstad.

– Jag tog med mig en bit av Brunskogs hembygdsgård, säger Therese Henner när vi går runt i hennes utställning på Konsthantverkarna i Karlstad.

Den har vernissage under lördagen och har fått namnet ”Skuggor av växtlighet”.

– Jag försöker efterlikna effekten man får när man står under ett träd eller ligger på en filt under i lindbersån. Du vet, när det går skuggor av bladen över marken och de vajar lite i vinden. Skuggmönstren är aldrig permanenta utan är alltid flyktiga och ändrar sig, säger hon.

Med den speciella HV-tekniken väver Therese Henner bladmotiv i en gles grundväv, som ljuset kan silas igenom.
Med den speciella HV-tekniken väver Therese Henner bladmotiv i en gles grundväv, som ljuset kan silas igenom. Foto: Lena Richardson

Nu har hon fångat dem i sina vävar, men tack vare att hon väver glest och i en speciell teknik, ger också de vävda löven ett skuggmönster fyllt med liv.

Hon har också tagit in sina tryckta tyger, som i dubbel mening är naturnära. Motiven är blad och mönstret åstadkoms dessutom genom direktkontakt mellan tygerna och vackra löv hon finner i naturen. Ekotryck heter processen och resultatet skimrar. Där finns älgört, gullregn, björk, vitmåra med flera.

Direktkontakt med naturen. Löven läggs direkt mot tyget som sedan rullas och ångas. Så släpper löven ifrån sig sin färg.
Direktkontakt med naturen. Löven läggs direkt mot tyget som sedan rullas och ångas. Så släpper löven ifrån sig sin färg. Foto: Lena Richardson

– Naturen och skogen är viktiga inspirationskällor alltid. Det är lite farligt att vara växtfärgare när man är ute och kör bil. Där var det en tuva sånt och där var det en tuva sånt! säger hon med ett leende.

Gick i lära på hembygdsgården

Hon har nära till skogen där hon bor och verkar. Hon är uppvuxen i Brunskog och bor där igen, efter att ha utbildat sig på ett norskt universitet och även arbetat där som lärare.

Det var också i Brunskog hon hittade fram till vävstolarna, efter att 2020 ha fått ett utbildningsstipendium.

– Då gick jag i lära hemma i Brunskog med två handledare som vävt mycket.

Hon har fortfarande sin huvudateljé på hembygdsgården.

– Där trivs man gott! Det är jättefint att vara tillbaka och kunna samverka med andra konsthantverkare, från min hembygd.

Therese Henner har gett flera av vävarna långa fransar, som en hälsning till Arts and craft-traditionen, som inte minst var stark när Arvika Konsthantverk var ungt.
Therese Henner har gett flera av vävarna långa fransar, som en hälsning till Arts and craft-traditionen, som inte minst var stark när Arvika Konsthantverk var ungt. Foto: Lena Richardson

Samverkan finner hon också bland kollegorna i Arvika konsthantverk.

– Det är en fantastiskt varm gemenskap och en fantastisk möjlighet att kunna samverka över så många generationer med konsthantverkare.

Föreningen är inne på sitt 101:a år, men arvet tynger inte, tvärtom.

– Jag tycker det är ganska stort och hedersamt att få ta del av den traditionen och att få verka tillsammans med de nutida kollegorna, men också på ett sätt samverka med de konsthantverkare som gått före.

”Ger en boost”

I våras fick hon Maja Fjaestadsstipendiet och hon är fortfarande glad över den äran.

– Det betyder väldigt mycket. Det ger en boost och ett erkännande att man verkar i den andan.

Samtidigt har hon goda förebilder också i sin egen släkt. Therese Henner har döpt sitt företag till Sirli, efter gammelmormor Siri och farmor Lillie. Båda höll på mycket med textil.

Två förmödrar har fått ge namn till Therese företag. Gammelmormor Siri var en av dem, en väverska i Brunskog som satt starka spår.
Två förmödrar har fått ge namn till Therese företag. Gammelmormor Siri var en av dem, en väverska i Brunskog som satt starka spår. Foto: Lena Richardson

Med dem i ryggen går hon sin egen väg i konsthantverket och hon ser ljust på framtiden. Hantverk ligger i tiden, med sin hållbarhet och genuina material.

– Jag tror att vi är på väg mot att folk uppskattar hantverk i vardagen mer.

Har du hittat ett framtidsyrke?

– För mig är det det och jag tror att det kommer att bli större intresse för vävning. Det finns så många möjligheter i det, säger hon.

Therese Henner delar sin arbetstid 50-50 mellan sitt eget företag och en anställning på anrika Klässbols.
Therese Henner delar sin arbetstid 50-50 mellan sitt eget företag och en anställning på anrika Klässbols. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

ArvikaBrunskogHantverkKarlstadKonstMaja FjaestadNöje/KulturTeknikTextilUtställningar

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.