Hoppa till huvudinnehållet

Toppduons problem öppnar för värmländsk titelchans i VM

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Gus Greensmith med värmländske kartläsaren Jonas Andersson har tappat en del tid och ligger nia i centraleuropeiska VM-rallyt, men titelkonkurrenterna har ännu större problem.
Gus Greensmith med värmländske kartläsaren Jonas Andersson har tappat en del tid och ligger nia i centraleuropeiska VM-rallyt, men titelkonkurrenterna har ännu större problem. Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Oliver Solberg har kört färdigt i årets rally-VM, men en värmlänning finns kvar i toppstriden i WRC2 – kartläsaren Jonas Andersson – och nu har en ypperlig chans dykt upp.

Inledningen av centraleuropeiska VM-rallyt har visserligen varit tuff för den rutinerade 46-åringen från Gunnarskog tillsammans med brittiske föraren Gus Greensmith.

Duon har tappat tid och ligger nia totalt efter torsdagens två och fredagens sex sträckor i tävlingen, som körs i Tjeckien, Österrike och Tyskland, drygt en och en halv minut (1.31,5) bakom ledande finländaren Emil Lindholm.

Han har emellertid inget med totalen att göra, inte heller tvåan Erik Cais, Tjeckien, och trean Nicolas Camini, Frankrike.

Svåraste konkurrenterna till Andersson/Greensmith, som låg trea i sammandraget inför Central European Rally, har haft betydligt större problem.

Ledande norrmannen Andreas Mikkelsen var av vägen på SS4, tog sig tillbaka igen, men har tappat nästan tolv minuter och ramlat ner till 20:e plats.

För tvåan Yohan Rossel, Frankrike, var det helt nattsvart. Han brakade av kraftigare och tvingades bryta, har därmed ingen möjlighet att passera Mikkelsen totalt. Såväl fransmannen som Andersson/Greensmith gör sin sista av sju valbara deltävlingar som ska ingå i WRC2.

Det brittisk-svenska paret behöver fem poäng till för att ta sig förbi Rossel.

Tio poäng krävs för att passera Mikkelsen, om han blir utan, även när det gäller bonuspoäng på sista sträckan. Då behövs minst femteplats, som är cirka 50 sekunder bort.

Mikkelsen får i så fall ytterligare ett tillfälle i VM-avslutningen i Japan, eftersom det här bara är hans sjätte tävling.

Nära träffa åskådare

En otäck incident inträffade när finländaren Esapekka Lappi i WRC-klassen åkte av på SS5. Han tappade kontrollen på Hyundaien i en ytterkurva och var en hårsmån ifrån att träffa galet placerade åskådare.

Sträckan efter lär ha strukits av samma anledning, att publik ställt sig farligt till.

I WRC kan regerande världsmästaren Kalle Rovanperä, när en deltävling återstår, redan nu säkra andra raka titeln om han är före tvåan, Toyotateamkamraten Elfyn Evans, i mål på söndag. Just nu är ställningen så. Finländaren har över halvminuten tillgodo på britten. Trea är Thierry Neuville, ytterligare två tiondelar bakom.

På gränsen till skandal

Något av en skandal uppdagades också sedan fyra förare, däribland finske talangen Roope Korhonen, stoppats av polis på transport vid gränspassagen tillbaka in i Tyskland efter torsdagens sträckor i Tjeckien och fick bryta rallyt. Det handlade om missade ansökningar för tillfälliga registreringsskyltar till teamens bilar. Korhonens Skoda saknade dessutom enligt FIA-rapporten gällande trafikförsäkring. Bilen fick omedelbart körförbud plus 10 000 euro i böter.

Segerjubel för Solberg i Chile – och dubbelt Värmland i topp

Artikeltaggar

Andreas MikkelsenFrankrikeGus GreensmithJonas AnderssonKalle RovanperäRallyTjeckienTysklandWRCYohan Rossel

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.