Hoppa till huvudinnehållet

Showtime för kusliga kultbutiken: ”Nu ska blod och mörker upp”

Publicerad:
Reporter Sonya Cunningham Oldenvik
Sonya Cunningham Oldenvik
sonya.cunningham.oldenvik@arvikanyheter.se
Nu åker huggtänderna fram.
Nu åker huggtänderna fram. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Butiken Atlantis ägare Catarina Håkansson är knappast handfallen när halloween står för dörren. Fest- och maskeradbutiken har bunkrat upp med blod, latex och huggtänder.

Sedan trettiotvå år tillbaka driver Catarina den smått kultstämplade butiken på hörnet Storgatan/Hantverksgatan i Arvika.

– Många tycker väl att det är skräp, säger hon och gör en gest ut över den välfyllda lokalen, som huserar ett brett sortiment av alltifrån ballonger till bröstformade koppar, fyrverkerier, rökelser och peruker.

”Har bara roliga kunder”

– Men jag tycker det är roliga saker. Och jag känner att jag fyller ett behov faktiskt.

Antalet kunder som passerar genom butiken under den korta stund som AN är på besök talar för att så är fallet.

”Det är kul med butiken, annars skulle jag inte stå här sex dagar i veckan”, säger Catarina Håkansson.
”Det är kul med butiken, annars skulle jag inte stå här sex dagar i veckan”, säger Catarina Håkansson. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

En man kommer in för att köpa snusprillor som man smaksätter själv. Några andra köper tårtljus, girlander och ballonger. En mamma kommer in och köper ett par huggtänder till sin son. Därefter en tjej som ska ha färgade linser.

– Och apropå att sälja roliga saker så har jag också bara roliga kunder, säger Catarina.

– Jag tror aldrig jag har haft en sur kund faktiskt. Surpupporna tittar in, blir sura och går vidare. Det ser väl alldeles för roligt ut härinne.

Och hur förbereder du dig för en helg som halloween?

– Ja en del grejer är ju samma varje år så man vet vad man ska beställa. Man plockar ner 70- och 80-talsgrejerna och så ska blod och mörker upp. Blod, latex och sår går alltid bra. Men kläder och peruker försöker jag variera så det inte är samma saker som ifjol. Nu i dagarna får jag en jätteleverans med nya utklädnader från Italien.

Blodig Pippi Långstrump

Vad folk vill klä ut sig till varierar, och det är svårt att se en tydlig trend, menar Catarina.

– När halloween blev stort skulle ju alla killar ha Scream-mask och alla tjejer skulle vara häxor. Men nu kan det vara precis allt, det kan vara en Pippi Långstrump med blodiga sår eller vad som helst. Tjejerna brukar springa här i flera veckor innan och planera och tänka ut vad de ska ha.

Intresset för peruker står sig starkt genom decennierna.
Intresset för peruker står sig starkt genom decennierna. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Vad gäller killarna tenderar de att vänta till sista stund, säger hon.

– Ja det slår aldrig fel, att på lördagen klockan två - jag stänger tre - står det alltid tjugo killar inne vid utklädningskläderna och letar efter något att ha på sig för kvällen.

En del undrar nog hur en så här nischad butik kan gå runt i lilla Arvika, har ni någonsin varit nära konkurs?

– Nej, faktiskt inte. Vi började som en hembryggningsbutik, men allteftersom så har det utvecklats, och blivit fokus på just fest och maskerad. Ett tag hade vi mycket råtobak och sådär men sen höjdes tobaksskatten och då blev det mindre.

”Jag tror jag fyller ett behov”, säger Catarina om den nischade butiken i Arvika.
”Jag tror jag fyller ett behov”, säger Catarina om den nischade butiken i Arvika. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Sålt en 100-årsballong

Det senaste tillskottet i sortimentet är heliumballonger.

– Ja det har varit extremt lyckat faktiskt, det går inte en dag utan att jag fyller en ballong. Det är ju alltid någon som fyller år och det är ju inte bara barn som blir glada för en ballong. Jag har till och med en 100-årsballong, men den har jag bara sålt en av än så länge.

Att kunna ge kunden vad de vill ha är en del av charmen med det stora utbudet, menar Catarina.

– Att sälja korkar för tre kronor styck betalar ju inte hyran direkt, men ibland är det precis vad någon behöver, och det är kul att kunna fylla ett behov på det sättet.

Halloween är Atlantis bästa tid, rent affärsmässigt.
Halloween är Atlantis bästa tid, rent affärsmässigt. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Har du stans bästa utklädnadsfester?

– Det skulle man ju kunna tro, men jag har faktiskt aldrig haft en maskeradfest. Jag träffar ju folk här hela dagarna och är i princip världsmästare på småprat. Men när jag är ledig är jag rätt osocial och är inte så mycket för fest.

Blir det 32 år till med Atlantis tror du?

– Ja det tror jag. Min mamma Sonja är inne och jobbar här två eftermiddagar i veckan och hon är ju bara 92, så varför skulle man sluta jobba då? Det är långt kvar till hundra, som jag brukar säga.

Det är inte omöjligt att det blir 32 år till för Atlantis, menar butiksägaren Catarina Håkansson.
Det är inte omöjligt att det blir 32 år till för Atlantis, menar butiksägaren Catarina Håkansson. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Artikeltaggar

ArvikaButikerHalloweenHandelHantverksgatanItalienPippi Långstrump

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.