Hoppa till huvudinnehållet

”Du är historisk” – Nu ska Värmlands kvinnor in i historieböckerna

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Värmländska Anna Tascha Larsson ser ett stort jämställdhetsglapp i samlingar, utställningar och arkiv. Nu hjälper den Karlstadsbördiga museichefen Värmland att få in fler kvinnor i historieskrivningen.
Värmländska Anna Tascha Larsson ser ett stort jämställdhetsglapp i samlingar, utställningar och arkiv. Nu hjälper den Karlstadsbördiga museichefen Värmland att få in fler kvinnor i historieskrivningen. Foto: Sandra Åhman/Stockholms Kvinnohistoriska

– Vi alla behöver hjälpas åt för att kvinnohistoria ska få det utrymme som kvinnorna förtjänar.

Det säger värmländska Anna Tascha Larsson, som är museichef på Stockholms Kvinnohistoriska. Nu är hon en av aktörerna som hjälper till att fånga värmländska kvinnor för framtidens historieskrivare.

”Du är historisk!” lyder den peppande upplysningen i en värmländsk kampanj för att också kvinnor och deras liv ska rymmas i arkiv och historieböcker.

– Det är ett jättestort jämställdhetsglapp i samlingar, utställningar och arkiv. Om vi verkligen ska kunna göra skillnad, så behöver alla hjälpas åt, säger Anna Tascha Larsson.

”Gör vi inget idag, kommer kvinnorna inte att synas i historieskrivningen om 100 år heller” konstateras det på museets hemsida. Kampanjen kommer därför att märkas inte bara genom föredrag och utställningar, utan också genom en efterlysning.

Alla kan bidra

– I Värmland har vi ett upprop nu där vi vill att allmänheten ska lämna in bilder på sina föremål och berättelser kopplade till värmländsk kvinnohistoria. Allmänheten är jätteviktig. Det handlar också om att påminna alla om att kulturarvet är vårt och att vi kan alla bidra och vara med och skapa det, säger Anna Tascha Larsson.

Anna Tascha Larsson är museichef på Stockholms Kvinnohistoriska, som är en viktig part när Värmland samlar in kvinnor för historien.
Anna Tascha Larsson är museichef på Stockholms Kvinnohistoriska, som är en viktig part när Värmland samlar in kvinnor för historien. Foto: Sandra Åhman/Stockholms Kvinnohistoriska

Hon är från Karlstad, men chefar över Stockholms Kvinnohistoriska, ett museum som inte har en massa föremål i montrar och arkiv.

– Vi är lite annorlunda. Vi bildades 2018 som en ideell förening och har ingen permanent utställningslokal eller fysiska samlingar. Vi tycker inte att det är bara ett museum som ska jobba med kvinnohistoria, utan det ligger i mångas uppdrag. Istället för att bygga upp en egen samling hos oss, ser vi hur vi kan berika de befintliga samlingar som finns. Vi vill helt enkelt vara museet som visar att kvinnohistoriens plats är överallt. Vi måste tänka stort! säger hon med ett leende.

”Ska synas överallt”

I den ideella föreningen är flera stora aktörer medlemmar, som exempelvis Historiska museet, Vasamuseet och Dramaten.

– Det finns ett stort engagemang att vilja bidra till visionen att kvinnohistoria ska synas överallt, konstaterar hon.

På museets hemsida kan man botanisera bland en lång rad historielektioner och samtal om alltifrån skönhetsoperationer till fotboll. Där finns också en webbutställning med föremål från olika museer.

– Vi har en digital samling och där är berättelsen det centrala. Berättelsen är ofta det som saknas i den fysiska samlingen, säger hon.

Vad hoppas du att ni ska få in från Värmland?

– Jag tycker alltid det är jättespännande att höra om den vardagliga kvinnan, som är ganska osynlig i historieskrivningen. Alltså inte de som kanske haft makt och synlighet i samhället, utan den arbetande kvinnan, den invandrade kvinnan... En berättelse i vår samling som jag tycker är jättefin är en duk broderad av en kvinna som föddes med cp-skada i början av 1900-talet och som alltid blev undanskuffad från familjeporträtt, men genom den här duken som en släkting bevarat kan hon berätta om den kvinnans liv.

Hon ser gärna berättelser om kvinnliga original och även mytologiska.

En del av ”Du är historisk” är texter och bilder om kvinnor på fem olika platser i Karlstad. På Nöjesfabriken kan man läsa om Berit som jobbade där medan fabriken fortfarande var en fabrik: KMW. Också på Stadshotellet, Lerins Sandgrund och Wermland opera  finns fakta om kvinnor med anknytning till respektive plats historia.
En del av ”Du är historisk” är texter och bilder om kvinnor på fem olika platser i Karlstad. På Nöjesfabriken kan man läsa om Berit som jobbade där medan fabriken fortfarande var en fabrik: KMW. Också på Stadshotellet, Lerins Sandgrund och Wermland opera finns fakta om kvinnor med anknytning till respektive plats historia. Foto: Carl Edlom

Hon hoppas även på geografisk spridning.

– Varje plats har ju sin egen karaktär och historia. Jag hoppas att fler lär sig om sin lokala historia och berättelser som inte varit lika synliga, säger hon men tillägger att det inte bara handlar om att bevara värmländskt för värmlänningar.

– Det blir också ett sätt att berätta värmländsk historia för resten av Sverige, eftersom det hamnar i vår stora samling.

6 procent om kvinnor

Som det ser ut idag är kvinnor klart underrepresenterade i historieskrivningen, framhåller Anna Tascha Larsson.

– Till exempel har Stockholms stadsarkiv räknat i sitt personarkiv hur många som är manligt och kvinnligt kodade, och det var bara 6 procent som handlade om kvinnor. I grundskolans historieböcker är 87 procent av dem som namnges män och 13 procent kvinnor.

”Jag hoppas att vi inspirerar fler att ta del och skriva historia men också komma ihåg arkiven och den jättestora resurs de är, för den som vill gräva i sin egen historia”, säger Anna Tascha Larsson.
”Jag hoppas att vi inspirerar fler att ta del och skriva historia men också komma ihåg arkiven och den jättestora resurs de är, för den som vill gräva i sin egen historia”, säger Anna Tascha Larsson. Foto: Lena Richardson

Breda samarbeten tror hon en väg framåt, som i Värmlandsprojektet där Region Värmlands kulturenhet och arkivenhet jobbar ihop med Föreningsarkivet i Värmland och folkbiblioteken i Arvika och Forshaga – och Kvinnohistoriska.

– Vi alla behöver hjälpas åt för att kvinnohistoria ska få det utrymme som kvinnorna förtjänar. För oss har det varit kul att samarbeta med en region, för inom en region finns det ju bibliotek, arkiv, sjukvård, kollektivtrafik...

Varför är det viktigt att få in kvinnorna i historieskrivningen?

– Kvinnor har också varit med och bidragit till vårt samhällsbygge på alla möjliga fronter, men det är ofta dem vid makten man berättat om. Det är en fråga om demokrati och mänskliga rättigheter att få den bekräftelse man förtjänar, säger Anna Tascha Larsson.

Författaren Sara Lövestam kom till Arvika den 24 oktober och till Forshaga den 25 oktober, för att berätta om sin Monikatrilogi.
Författaren Sara Lövestam kom till Arvika den 24 oktober och till Forshaga den 25 oktober, för att berätta om sin Monikatrilogi. Foto: Lena Richardson

Kvinnliga förebilder är viktiga, inte bara bland nutida profiler, framhåller hon.

– Om man inte får se berättelser som tydligt kopplar till en själv eller ens identitet är det svårt att bli påmind om vad som är möjligt. Att hitta inspirerande förebilder som ung är viktigt. Det handlar också om att vi inte ska glömma den kamp som förts. Vi ser ju hur snabbt ett samhälle kan förändras och vi ska komma ihåg det arbete som ligger till grund för att vi står där vi står där idag.

FAKTA

Du är historisk!

Du är historisk! kommer att synas på många platser i länet: på bibliotek, i bussar och på utställningar och det blir även seminarier och workshops.

Sara Lövestam berättade om Monikatrilogin den 24 oktober i Arvika och gästar den 25 oktober Forshaga. Roya Mosleh med boken 55 starka röster gästar Arvika den 20 november och Forshaga 21 november.

I projektet ingår även ett konstnärsresidens där danskonstnärerna Sanna Norbäck Welin och Ana Strandberg i tre månader jobbar i Föreningsarkivet i Värmland.

Du är historisk! är ett samarbete mellan Region Värmlands kulturavdelning och arkivenhet, Föreningsarkivet i Värmland, folkbiblioteken i Arvika och Forshaga samt Stockholms kvinnohistoriska. Satsningen är en del av projektet Biblioteket som demokratisk arena och får stöd av Kulturrådet.

Artikeltaggar

ArvikaBerättelserDramatenForshagaHistoriaHistoriaJämställdhetKulturrådetMuseumNöje/KulturNöjesfabrikenRegion VärmlandSandgrundUtställningarVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.