Hoppa till huvudinnehållet

60 år sedan - Så hamnade The Beatles i Karlstad

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se
John Lennon i logen under scenen i Sundstagymnasiets aula. På fredagskvällen den 25 oktober 1963, alltså för 60 år sedan, gjorde The Beatles två konserter i Karlstad.
John Lennon i logen under scenen i Sundstagymnasiets aula. På fredagskvällen den 25 oktober 1963, alltså för 60 år sedan, gjorde The Beatles två konserter i Karlstad. Foto: Margot Karlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag tänker ofta på Margot Karlsson. Som tonåring tog hon tåget från Arvika till Karlstad med en lapp från hennes lärare som intygade att hon skrev för skoltidningen. Med sig hade hon en lånad kamera och när hon för första gången tryckte på knappen var motivet en ung John Lennon med blicken rakt in i linsen, i händerna hade han sin svarta Rickenbackergitarr.

Tillsammans med en vän spenderade hon dryga timmen med de fyra beatlarna i logen under scenen i Sundstaaulan 1963. Det skrevs autografer, flirtades lite och Margot Karlsson gjorde en av de första intervjuerna med bandet, som snart skulle bli en världssensation, utanför England. En intervju som hamnade i en värmländsk skoltidning.

Det var konsertarrangören Bengt-Åke Bengtsson som tog The Beatles till Sverige och Karlstad. Gruppen landade på Arlanda den 23 oktober 1963, dagen innan hade de gjort klart sitt andra album ”With The Beatles” i det som senare kom att kallas Abbey Road-studion.

Under den andra dagen i Sverige spelade bandet in sju låtar för radioprogrammet ”Pop ’63” och på fredagsmorgonen den 25 oktober åkte gruppen till Karlstad. Det ska ha snöat under bilresan till Värmland, något som gladde Ringo Starr lite extra då han besviket muttrat ”But there’s no snow” när han gick ur planet på Arlanda.

The Beatles på scenen i Sundstaaulan 1963.
The Beatles på scenen i Sundstaaulan 1963. Foto: Gunnar Johansson/NWT Arkiv

Anledningen till att de hamnade först i Karlstad berodde till stor del på att de bokades till sportarenor, så konserterna fick passas in i matchscheman. Konserterna i Värmland är unika eftersom det var de första som bandet gjorde utanför Storbritannien, borträknat ”övningsåren” i Hamburg.

De hade flera förband på sin Sverigeturné – bland andra jazziga The Telstars och Ken Levy & The Phantoms med en blivande Sven-Ingvarstrummis bland medlemmarna. Det gjordes dubbla konserter i Sundstaaulan, den första kl 19 och sedan gjordes allt om igen kl 21. Biljetterna kostade 12 respektive 20 kronor, beroende på platser.

När The Beatles, med Paul McCartney först ut på scenen, äntrade aulan öppnade de med en snabb ”Please Please Me” och dryga kvarten senare avslutade The Beatles med ”She Loves You” och ”Twist and Shout”.

Med två polisbilar kördes bandet till Stadshotellet för en sen middag. Paul och John delade rum och George fick kampera med Ringo, de hade nekats Kungssviten med förbehållet att ”orkestrar är ju bråkiga”. Några Karlstadsbor träffade bandet utanför och fick autografer.

Efter Karlstad väntade Stockholm och Kungliga tennishallen, där sågs Liverpoolskvartetten av totalt 5 600 personer på två spelningar, i Göteborg var siffran 5 100. Kapaciteten i Sundstaaulan var 800 och Bengt-Åke Bengtsson uppskattade att den var fylld bara till tvåtredjedelar. Han betalade bandet knappt 3 000 kronor per dag, varav hälften gick till det brittiska bokningsbolaget och resterande belopp delades mellan de fyra beatlarna, managern Brian Epstein och två roadies.

När gruppen återvände till England – de flög från Stockholm på tisdagen i andra klass med ett SAS-plan – möttes de av 10 000 skrikande fans på Heathrow och halvåret senare hade gaget gått från att vara mindre än 3 000 per dag (då bandet skulle göra minst två konserter) till 75 000 kronor per konsert.

Nu är det 60 år sedan den där fredagskvällen i skolaulan i Karlstad. The Beatles kom att prägla populärkulturen på alla tänkbara sätt och enligt författaren Rob Sheffield är bandet större i dag än det någonsin varit, mycket tack vare musikens tillgänglighet och dess obestridda staying power.

Stort i sammanhanget att ett av kapitlen i sagan om John, Paul, George och Ringo utspelar sig på värmländsk mark.

I samband med 50-årsminnet av The Beatles konserter i Karlstad gjordes en bilaga med intervjuer med en mängd olika personer som på ett eller annat sätt rörde gruppens Karlstadsbesök. Läs artiklarna och se bilagan som pdf här.

Paul McCartney hade långt gångna planer på att återvända till Karlstad. Den historien kan du läsa om här.

Artikeltaggar

ArvikaBrian EpsteinEnglandGeorge HarrisonHistoriaJazzJohn LennonKarlstadKonserterKungliga tennishallenKändisarLondonMusikMänskligtNöje/KulturPaul McCartneyPopRingo StarrRob SheffieldSASSpelningarStockholmSundstaSundsta-ÄlvkullegymnasietSven-IngvarsThe BeatlesThe TelstarsVärmlands län