Hoppa till huvudinnehållet

Museichef grundlurad och jätteglad efter prisbesked: ”Mycket popcorn i huvudet”

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Rackstadmuseet i Arvika får 2023 års Kulturarvspris. Det innebär diplom, en peppande motivering, 10 000 kronor och en mycket glad museichef – om än lurad.
Rackstadmuseet i Arvika får 2023 års Kulturarvspris. Det innebär diplom, en peppande motivering, 10 000 kronor och en mycket glad museichef – om än lurad. Foto: Lena Richardson

Rackstadsmuseets chef Anneli Strömberg åkte till Stockholm och blev grundlurad – och jätteglad.

Hon trodde att hon skulle hålla föredrag på Svenskt kulturarvs årsmöte, men fick istället ta emot årets Kulturarvspris för museets räkning.

Svenskt kulturarv är en förening som samlar cirka 300 svenska besöksmål. Rackstadmuseet är ett av dessa och på måndagen åkte Anneli Strömberg till Stockholm för att vara med på föreningens årsmöte på Westmanska palatset.

– Jag var inbjuden att berätta hur vi jobbar med ideella krafter, för de tycker att det går så bra för oss. Vi är så få anställda och så många volontärer och vi får så mycket gjort i vårt lilla gäng. Jag var lycklig över att jag skulle få nästan en timme att berätta om museet, så jag åkte gladeligen dit – men jag blev lite lurad! berättar Anneli Strömberg.

”Och så fick vi det!”

Efter en eftermiddag fylld av föreläsningar närmade sig hennes programpunkt. Först skulle bara årets kulturarvspris delas ut.

– Då får vi se vem det är i år tänkte jag. Förut har det varit Nordiska museet, Kalmar slott och Sörmlands museum – stora och pampiga saker. Sen när de började läsa nomineringen tänkte jag att det här liknar ju... och så fick vi det!

Rackstadmuseet i Arvika får Kulturarvspriset 2023.
Rackstadmuseet i Arvika får Kulturarvspriset 2023. Foto: Lena Richardson

Motiveringen på diplomet lyder:

”Med engagemang och entreprenörskap attraherar museet såväl internationella turister som inhemska besökare i stora skaror. De få anställda gör tillsammans med volontärer en beundransvärd insats för att levandegöra arvet kring Rackstadkonstnärerna. Museet driver också, förutom en mycket populär programverksamhet, en kreativ barnverksamhet förlagd till en av bröderna Erikssons snickeri.”

I en längre version av motiveringen lyfts också bland annat Maja Fjaestad-utställningen fram och även caféet och butiken.

Helhetsupplevelsen prisas

– Det är verkligen helhetsupplevelsen vi jobbar för att erbjuda våra besökare och så var det det de tyckte om. Nu ser vi fram emot att komma hem och fortsätta jobba, säger Anneli Strömberg.

Just nu visar Rackstadmuseet  Värmlands konstförenings höstsalong.
Just nu visar Rackstadmuseet Värmlands konstförenings höstsalong. Foto: Lena Richardson

Förutom diplom och ära ger priset också en pengasumma på 10 000 kronor.

– Jag ska hem och prata med kollegorna hur vi bäst använder dem. De ska inte in i några svarta hål, utan är till för att förkovra oss med, säger Anneli Strömberg.

Hur gick det med ditt föredrag, fick du hålla det sen?

– Jag fick ju det, men det var väldigt mycket popcorn i huvudet!

Artikeltaggar

Anneli StrömbergArvikaBesöksnäringButikerKonstKulturarvMuseumNomineringarNöje/KulturRackstadsmuseetStockholmTurism

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.