Hoppa till huvudinnehållet

Överförmyndarnämnden slutför räkenskaper – efter 18 år: ”Kan bara beklaga den tid det tagit”

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se
18 år efter att behövande avlidit (eller att behovet upphört) slutför nu överförmyndarnämnden i Arvika-Eda de avlidnas räkenskaper.
18 år efter att behövande avlidit (eller att behovet upphört) slutför nu överförmyndarnämnden i Arvika-Eda de avlidnas räkenskaper. Foto: Hans-Åke Henriksson

18 år efter att behövande avlidit (eller att behovet upphört) slutför nu överförmyndarnämnden i Arvika-Eda de avlidnas räkenskaper.

– Vi kan bara beklaga den tid det tagit och vi ber om ursäkt i brev vi skickar ut, säger nämndens ordförande, Stefan Åström (S).

När förvaltarskap eller godmanskap upphör, ofta när huvudmannen dör, ska gode mannen eller förvaltaren lämna in en slutredovisning till överförmyndarnämnden, en slutredovisning som nämnden efter granskning sedan i sin tur ska skicka ut till dödsboet. Om dödsboet hittar något fel ska dödsboet kunna väcka talan mot den gode mannen, är tanken.

18 år gamla

Nu har slutredovisningar skickats ut till dödsbon, felet är bara att det borde ha skett för länge sedan.

– Det stämmer att vi nu har slutexpedierat allt gammalt som legat i vårt arkiv, det är cirka 450 ärenden som vi slutexpedierat, det har vi gjort från 2021 tills vi nu i dagarna har skickat ut de sista, säger överförmyndarnämndens ordförande, Stefan Åström.

Stefan Åström (S), överförmyndarnämndens ordförande.
Stefan Åström (S), överförmyndarnämndens ordförande. Foto: Privat

Ärendena och akterna det gäller härrör från åren 2005-2016, det vill säga de äldsta är 18 år gamla.

– De låg felaktigt i vårt slutarkiv. Orsakerna till detta kan jag inte uttala mig om eftersom det var långt före min tid. Vi kan bara beklaga den tid det tagit och vi ber om ursäkt i brev som dödsbon fått.

Under många år kritiserade tillsynsmyndigheten länsstyrelsen överförmyndarverksamheten i Arvika-Eda i kraftiga ordalag. Vilket bland annat gav upphov till många artiklar i Arvika Nyheter. Resursförstärkningar har dock skett och på senare år har kritiken dämpats, åren 2020-2023 lämnades utan anmärkning från länsstyrelsens sida inkluderat att man ansåg att det inte behövdes någon tillsyn 2022.

Stefan Åström säger nu att arbetet med de aktuella akterna har skett i dialog med länsstyrelsen.

– Vi har diskuterat detta med länsstyrelsen vid deras tillsyner.

Andra menar dock att det som nu uppdagas är ett bevis på att det har behövts och behövs en djupgående granskning av överförmyndarnämndens verksamhet.

– Detta är en megaskandal, säger advokat Stefan Liliebäck, som varit ombud för flera personer som drabbats av brister inom denna verksamhet.

Advokat Stefan Liliebäck.
Advokat Stefan Liliebäck. Foto: Anton Eriksson

Tre år på sig

Vad gäller fortsättningen säger Stefan Åström att dödsbon har tre år på sig att väcka talan från det datum nämnden avslutade ärendet om dödsboet anser att något är fel. Detta är information Åström fått från länsstyrelsen. Ingen har väckt talan hittills dags.

– Ingen preskriptionstid har löpt ut eftersom den räknas från datumet akten slutexpedieras.

Stefan Liliebäck håller bara delvis med om det sistnämnda.

– Så kallad preklusion inträder, vilket innebär att man får tre år på sig att väcka talan, gör man inte det förlorar man sin talan. Men den talan man väcker måste vara talan som inte är preskriberad, och den preskriptionstiden är tio år i sådana här fall. Ärenden från 2005 är således preskriberade, medan exempelvis ärenden från 2014 inte är det.

Han avslutar:

– Genom att dröja 18 år med slutexpeditionen har överförmyndarnämnden berövat det aktuella dödsboet möjligheterna att få framgång i en skadeståndsprocess.

Artikeltaggar

ArvikaArvika NyheterAvlidnaBristerEdaGranskningarNämnderPolitikSocialdemokraternaStefan LiliebäckStefan Åström

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.