Hoppa till huvudinnehållet

Ärkebiskopen: Ingen vitbok om kyrkan och nazismen

Publicerad:
Reporter Thomas Tynander
Thomas Tynander
Thomas.Tynander@arvikanyheter.se
Martin Modéus, ärkebiskop. Foto:  Jeppe Gustafsson / TT /
Martin Modéus, ärkebiskop. Foto: Jeppe Gustafsson / TT / Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Värmländska präster var aktiva nazister under andra världskriget.

Men den vitbok som nämnts blir inte av:

”I nuläget är det inte aktuellt att Svenska kyrkan ska skriva en vitbok om prästerna och nazismen”, skriver ärkebiskopen Martin Modéus till AN.

Flera värmländska präster var organiserade nazister under andra världskriget. Det berättade biskop Sören Dalevi inför Wermländska sällskapet i Stockholm den 5 oktober. I samtal med journalisten Lennart Persson diskuterade biskopen tanken på en vitbok.

”Kyrkan borde skriva en vitbok om prästerna och nazismen”

Men en vitbok är inte aktuell, menar ärkebiskopen Martin Modéus i en skriftlig kommentar till Arvika Nyheter:

”I nuläget är det inte aktuellt att Svenska kyrkan ska skriva en vitbok om prästerna och nazismen. Biskop Sören Dalevi, som varit engagerad i frågan utifrån Karlstad stift, har uttryckt att Sverige som land behöver reflektera över och bearbeta vår historia.”

Det var i tidskriften ”Värmländsk kultur” som Lennart Persson före sommaren avslöjade hur Hilding Malmgren i Skillingsfors fick hållas som präst i nära 30 år - trots sina extrema nazistiska åsikter. AN talade då med biskop Sören Dalevi som sa i april:

”Mycket märkligt”

– Ja, det är mycket märkligt att Malmgren kunde fortsätta som präst. Samtidigt var han inte ensam om sina övertygelser, vare sig i prästerskapet eller i samhället i stort. Men det är ändå uppseendeväckande. Idag hade han blivit avkragad.

Biskopen om avslöjandet av nazistprästen: ”Idag hade han blivit avkragad”

Malmgren var inte ensam. I Svenska kyrkan i Värmland var fyra procent av prästerna öppet nazister. Det visar en kartläggning. Bland annat har forskaren och författaren Birgitta Brodd kartlagt nazistiska företrädare i Karlstads stift, under tiden för andra världskriget.

Prästen Hilding Malmgren.
Prästen Hilding Malmgren.

I april 2016 kom Svenska kyrkan med en vitbok om sina delaktighet i förtrycket mot svenska samer. Ärkebiskop Martin Modéus vill inte starta arbetet med en ny vitbok, om nazismen, men bekräftar den historiska bild som Dalevi fört fram:

”I kyrkans moderna historia finns många exempel på människor som modigt motsatt sig trettio- och fyrtiotalens nazism och andra totalitära krafter. Det finns också exempel på företrädare för kyrkan som aktivt understött krafter med en nazistisk agenda. Vår historia och vårt arv är något som vi inte får glömma och den förpliktar oss att inte vända bort blicken när människor hotas och människovärdet ifrågasätts.”

Efter mötet i Stockholm har AN haft en ny kontakt med Sören Dalevi i som nyanserar bilden av just en ny vitbok:

Finns god forskning

– Jag vet inte vem av oss som använde uttrycket vitbok på mötet i Stockholm, men en vitbok kräver ny forskning av okända fakta. Det behövs inte här, all forskning är gjord, menar biskopen.

– Det som måste ske nu är att Sverige som land gör upp med det. Vi tror att vi var mer oskyldiga än vi var under kriget och har mycket kvar att bearbeta, säger biskop Dalevi.

Biskop Sören Dalevi i Degerfors kyrka
Biskop Sören Dalevi i Degerfors kyrka Foto: Kajsa Juslin

Läs mer:

Biskopen om avslöjandet av nazistprästen: ”Idag hade han blivit avkragad”Lennart avslöjar nazistprästen i Skillingsfors

Artikeltaggar

Andra världskrigetArvika NyheterHistoriaHistoriaKarlstadKarlstads stiftLennart PerssonMartin ModéusNazismSamhälleStockholmSvenska kyrkanSören DaleviVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.