Hoppa till huvudinnehållet

Rejält uppsving för motorklubben: "Vi har växt från 10 till 296 medlemmar"

Publicerad:
Reporter Kristina Green
Kristina Green
kristina.green@arvikanyheter.se
Eda MK har gått från 10 till 296 medlemmar på fyra år och har fina framgångar på tävlingsbanorna.
Eda MK har gått från 10 till 296 medlemmar på fyra år och har fina framgångar på tävlingsbanorna. Foto: Kristina Green

På drygt fyra år har Eda Motorklubb växt i rekordfart och blivit en plantskola för crossförare i västra Värmland.

– Det är roligt att se att vi lyckats och att klubben ofta är tio i topp på tävlingar, säger vice ordföranden Emil Larsson.

För lite mer än fyra år sedan hade motorklubben tio medlemmar och en fin crossbana som inte användes frekvent.

I pandemin påbörjades en satsning som skulle visa sig vara guld värd.

– Vi började med att titta på hur vi skulle få fler barn- och ungdomar att börja med sporten och få motionärerna att fortsätta köra. Vi gick igenom strukturen och beslutade oss för att satsa på utbildning och att ha organiserade träningskvällar. Vi hade tanken att om vi skulle införa en träningstid för varje åldersgrupp, skulle fler våga åka på banan, säger Emil Larsson, vice ordförande.

Egen tränare

I samband med det återvände meriterade föraren Johan Skog till klubben och erbjöd sina tjänster som tränare.

Johan Skog, tränare i Eda MK.
Johan Skog, tränare i Eda MK. Foto: Kristina Green

Positivt med utbildning

Utbildningen Guldhjälmen introducerades, vilken ger unga crossförare och deras föräldrar grundläggande kunskaper, för barnen hur man hanterar en crossmotorcykel och för de vuxna i ansvar vid träning och tävling.

– Vi ville göra satsningen rätt från början och ge utbildning till de som kom och ville köra cross. Vi blandar teori och praktik, så att de är redo för att köra ut på banan. I takt med att de klarat de olika proven, kan en licens för Guldhjälm sökas. Då kan man vara med och köra tävlingar, säger tränaren Johan Skog.

God gemenskap

Det blev succé, fler och fler barn- och ungdomar med föräldrar och vårdnadshavare sökte sig till crossbanan i Hökedalen för att vara med.

– I och med att både de som vill köra cross och den vuxna i familjen är här tillsammans så har det gett oss en stor gemenskap. Vi är som en enda stor familj, vi ses ju både här och följs åt på tävlingar, säger Maja Larsson och får medhåll av föräldragruppen.

Medlemsantalet har rusat i höjden från 10 till 296 medlemmar.

Emil Larsson, vice ordföranden med en handfull av de pokaler som Eda MK kört hem.
Emil Larsson, vice ordföranden med en handfull av de pokaler som Eda MK kört hem. Foto: Kristina Green

– Det är stort, mycket stort och vi är så glada över det och det är ett kvitto på att vi satsade rätt, säger Emil.

Många inlägg

En ny hemsida och sociala medier gör sitt till för marknadsföringen.

– Hemsidan ger bra information om oss och sedan har vi bland annat Facebook där vi berättar om vad vi gör. Desto fler medlemmar vi blir, desto fler är det som lägger ut bilder från träningar och tävlingar upp verksamheten.

Allteftersom förarna tagit sin tävlingslicens är de med och kör på tävlingar. Flera åkare kammar hem toppresultat och är ofta bland de tio första placeringarna. Både i Sverige och utomlands.

Många förare i startfälten

I år körde klubben bland annat hem den nationella tävlingen, Skaraborgsfräsen och fick med sig den åtråvärda pokalen hem.

– Det är en fjäder i hatten för oss, tävlingen består av flera deltävlingar och vi har placerat oss så ofta med goda resultat och vann hela omgången, säger Emil.

Vuxna förare och Enduroförare har också tillgång till träning och är med i gemenskapen.

– Det är det som är så roligt att vi har blivit en klubb för alla åldrar. Vi har både så att säga lekmannaträning och proffsträning i gång och har nu fått en rejäl bredd på verksamheten. Vi brukar skoja om att vi ska starta en mammagrupp också, säger tränaren Johan Skog.

 • Eddie Larsson och Sander Sommerlee placerar sig ofta i topp och kör tävlingar både i Sverige som utomlands. -Det är lite svårare att köra på banor utomlands, de är stalpiga och så är det lite pirrigare med många deltagare i tävlingarna, säger förarduon.
  Eddie Larsson och Sander Sommerlee placerar sig ofta i topp och kör tävlingar både i Sverige som utomlands. -Det är lite svårare att köra på banor utomlands, de är stalpig… Foto: Kristina Green
 • Klubben har ofta förare i startfälten och plockar hem pokaler till Eda.
  Klubben har ofta förare i startfälten och plockar hem pokaler till Eda. Foto: Kristina Green
 • Helge Syversen har fått vila senare delen av säsongen på grund av en skada.
  Helge Syversen har fått vila senare delen av säsongen på grund av en skada. Foto: Kristina Green
 • Tjejtrion Chanelle Larsson, Felicia Olsson och Vanja Hellentin gillar att hänga i Hökedalen. De tycker det bästa med crossen är farten, hoppen och gemenskapen.
  Tjejtrion Chanelle Larsson, Felicia Olsson och Vanja Hellentin gillar att hänga i Hökedalen. De tycker det bästa med crossen är farten, hoppen och gemenskapen. Foto: Kristina Green
 • Sander Sommerlee, Eddie Larsson, Alex Pihlgren och Liam Beckius presterade bra i Skaraborgsfräsen.
  Sander Sommerlee, Eddie Larsson, Alex Pihlgren och Liam Beckius presterade bra i Skaraborgsfräsen. Foto: Kristina Green
 • Knattar som älskar att köra cross. Bakersta raden, Teo Danielsson, Alfred Åsberg. Liam Emtfält, Levi Sommerlee, Isaac Sögård och Lovisa Emtfält.
  Knattar som älskar att köra cross. Bakersta raden, Teo Danielsson, Alfred Åsberg. Liam Emtfält, Levi Sommerlee, Isaac Sögård och Lovisa Emtfält. Foto: Kristina Green

Artikeltaggar

EdaEda MKEnduroFacebookMotocrossSander SommerleeSportTräningUtbildningVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.