Hoppa till huvudinnehållet

Hög inflation – men Arvika kommun går 44 miljoner plus

Publicerad:
Reporter Thomas Tynander
Thomas Tynander
Thomas.Tynander@arvikanyheter.se
Stadshuset i Arvika. Arvika kommun.
Stadshuset i Arvika. Arvika kommun. Foto: HP Skoglund

Trots bistra tider går Arvika Kommun mot ett överskott för helåret, 2023.

På uppskattningsvis 44 miljoner.

– Vi är i en bra situation i Arvika, säger kommunalrådet Peter Söderström (S).

I november ska Arvika fullmäktige godkänna den delårsrapport som nu presenterats för Kommunstyrelsen. Rapporten är en summering av årets åtta första månader och blir en signal om var slutredovisningen landar. Kommunen meddelar att delårsrapporten visar ett resultat för kommunen på 30,6 miljoner kronor, de första åtta månaderna. För helåret är prognosen 43,8 miljoner kronor.

– Det är bra, det viktigaste är att balanskravsresultatet, själva slutraden, inte visar rött, säger Peter Söderström (S).

Balanskravet innebär att intäkterna varje år måste vara i linje med kostnaderna. Är balansen negativ måste det återställas inom tre år, enligt kommunallagen. Det slipper Arvika kommun som väntas få ett stort positivt balansresultat för 2023.

En minuspost är ändå att nettokostnaderna ökar. Det är till största delen personalkostnader, men även påverkan av den höga inflationen. Bedömningen är att kommunen gör av med 15 miljoner kronor mer än vad fullmäktige tilldelat. En stor utgift är Lärande och stöd samt Vård och omsorg.

– Nettokostnaderna är relativt stora och där har vi gett i uppdrag till kommundirektören att göra en detaljerad analys som ska vara klar i november. Vi behöver kunskap om vad det handlar om, och om det är utgifter vi kan påverka eller om det beror på världsläget och sånt vi inte kan påverka, berättar Söderström.

En förklaring till den ändå positiva delårsrapporten är att kommunen har pengar i ladorna:

– Ja, så är det. Vi la en budget med minusresultat, så det vi ser nu är jättepositivt. Och det är tack vare en solid ekonomi i grunden.

Peter Söderström (S), kommunalråd i Arvika.
Peter Söderström (S), kommunalråd i Arvika.

Men, det finns kritik och oro – från oppositionen.

I ett yrkande från Moderaterna och Liberalerna i protokollet går att läsa: ”Kommunstyrelsen 2023 beräknar att förbruka 15 miljoner kronor mer än vad fullmäktige tilldelat styrelsen. Verksamhetens nettokostnader beräknas öka mer än intäkterna vilket är en signal om att åtgärder måste till för att rätta till obalansen, som vi ser kan påverka ekonomin negativt kommande år. Vi yrkar att en skriftlig redovisning av vidtagna åtgärder för en ekonomi i balans inom kommunstyrelsens samtliga verksamheter ska ske vid kommunstyrelsens möte i november”.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunBudgetarEkonomiKommunstyrelsenLiberalernaModeraternaPeter SöderströmSocialdemokraternaÅtgärder

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.