Hoppa till huvudinnehållet

Fritidsbanken öppnar igen: ”Vi har stora visioner”

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Sektionschefen Christoffer Damström och Manuela Tranberg Blom, på AMI, vid de lokaler som fritidsbanken ska flytta in i. Röda korsets tidigare lokaler vid Folkets hus.
Sektionschefen Christoffer Damström och Manuela Tranberg Blom, på AMI, vid de lokaler som fritidsbanken ska flytta in i. Röda korsets tidigare lokaler vid Folkets hus. Foto: Kerstin Herö

I november öppnar Fritidsbanken i Eda kommun igen efter stängningen tidigt i våras. Verksamheten flyttar och gör en omstart i nya lokaler och delvis i ny regi.

Kultur- och fritidsavdelningen samverkar denna gång med AMI, kommunens enhet för arbete och integration, som ska driva verksamheten.

Det betyder också att man flyttar den från Charlottenberg till torget i Åmotfors, där man en gång i tiden startade 2017.

Låna gratis

Fritidsbanken – där man kan låna sport- och fritidsprylar gratis – är ett koncept som finns i många av landets kommuner.

Det brukar jämföras med ett bibliotek, bara att det är andra saker som lånas ut. Det som också skiljer är att fritidsbankens utlåning består av begagnad fritidsutrustning. Idén bygger på att folk skänker saker som de inte har användning för och som istället kan lånas ut till andra.

Exakt datum för öppnandet är inte bestämt än, men längre fram i november är tanken.

– Det datum vi jobbar efter är den 22 november, säger Christoffer Damström, tillförordnad sektionschef vid AMI.

– Det är jättemycket jobb med att inreda en butik. Iordningställa lokalerna och få ordning på bemanningen. Vi börjar lite på nytt. Vi har hämtat allt material från Charlottenberg. Allt ska ses över, sen ska alla produkter matas in i (låne) systemet.

Öppettider

Hur många dagar i veckan man kommer att hålla öppet, och vilka tider på dagen, är inte spikat ännu.

– Det blir begränsade öppettider till att börja med, sen får vi utveckla det, säger Christoffer Damström.

De sport- och fritidsgrejer som finns kvar sen tidigare verksamhet i Charlottenberg består framför allt av utrustning för vintersport som snowboards, slalomskidor, längdskidor och skridskor.

– Sen önskar vi även in sånt som pulkor, så man kan komma hit och spontanhyra för att åka. Just nu får vi förhålla oss till det som finns inne, och det passar ju när vi öppnar vintertid.

Men efterhand är tanken att bredda utbudet till all utrustning som har med fritid att göra.

– Vi var på Fritidsbanken i Årjäng och tittade. De hade en hel monter för friluftsliv, allt från fiskeutrustning till sovsäckar.

Fritidsbankens lokaler håller på att iordningställas. Den 22 november siktar de på att öppna.
Fritidsbankens lokaler håller på att iordningställas. Den 22 november siktar de på att öppna. Foto: Kerstin Herö

– Vi har stora visioner, men får börja småskaligt. Vi måste starta upp först och sen får vi utveckla vidare. Men vi har många idéer. Vi vill ha mycket samarbete med föreningar, men det går inte att göra allt på en gång, säger Christoffer Damström.

Fritidsbanken låg senast på biblioteket i Charlottenberg, men stängdes i mars i år.

– Vi låg på andra våningen och det var inte så bra, konstaterar Lasse Sjöberg, fritids- och kulturchef i Eda kommun.

Sen var tanken att fritidsledarna skulle kunna hjälpa till med verksamheten, men de hade fullt upp med sin huvudverksamhet. Öppettiderna blev begränsade och när båda fritidsledare slutade i våras var kommunen tvungen att stänga fritidsbanken tillsvidare.

Egna lokaler

I början på det här året flyttade Röda korset sin second handbutik från torget i Åmotfors till större lokaler på området Patronen. Och det är deras gamla lokaler som fritidsbanken ska ta över.

– Vi tycker att de här lokalerna bli bra för vår verksamhet, säger Lasse Sjöberg.

Fritidsbanken får egna lokaler på bottenplan och med egen ingång.

Snett över gatan

AMI, som ska driva fritidsbanken, har sin verksamhet alldeles i närheten, snett över gatan från Folkets hus. Där finns gott om utrymme för att lagra utrustning som kommer in och där kommer man också att kunna rengöra och reparera vid behov. Det blir nya arbetsuppgifter som blir en del i AMI:s nuvarande verksamhet.

Artikeltaggar

BibliotekButikerCharlottenbergEdaFritidsbankenLasse SjöbergSportVintersportÅmotfors

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.