Hoppa till huvudinnehållet

Torpdrömmen blev sann för Mathilda: ”Vill tänka trygghet och tid för konstnärligt arbete”

Publicerad:
Reporter Kristina Green
Kristina Green
kristina.green@arvikanyheter.se
På landet finns tid för eftertanke och kreativitet anser Mathilda.
På landet finns tid för eftertanke och kreativitet anser Mathilda. Foto: Privat

Mathilda Frykberg är uppvuxen i Edane, men har bott i Göteborg i femton år. Hon har länge burit på en längtan till Värmland och ett hus på landet. I mars blev hennes dröm sann när hon köpte ett gammalt hus i Brunskog, någon mil från barndomshemmet.

– Ambitionen är att så småningom leva enklare och få mer tid till eget konstnärligt arbete, säger Mathilda.

Tanken på att skaffa ett fritidshus i hemtrakterna har funnits en tid, men först i början av förra året började Mathilda leta mer aktivt efter lämpligt objekt.

– Jag har alltid tänkt att någon gång ska jag väl flytta hem till Arvika igen. Första steget var att börja leta efter ett fritidshus. Ett hus som inte skulle ge mig gigantiska lån och som därmed vid en senare permanent flytt skulle ge andra ekonomiska förutsättningar än vad jag har möjlighet till i en större stad. Just nu är jag här så ofta det går på fritiden och jag kan i viss mån arbeta på distans. Det gör att jag kommer kunna vara här framöver mera, säger Mathilda som är konstnär och jobbar också med administration inom Kulturförvaltningen i Göteborg.

Lantköket är stort och rymligt.
Lantköket är stort och rymligt. Foto: Kristina Green

Kvalité och trygghet

Hon tänker ett steg längre med sin satsning.

– I dessa tider tänker jag också på någon slags krisberedskap och den trygghet det ger att äga mark att odla på, egen brunn och möjlighet att själv värma upp sitt hus.

Utanför köksfönstret ses det böljande landskapet.
Utanför köksfönstret ses det böljande landskapet. Foto: Kristina Green

Letade i ett år

Husletandet blev under förra året en process både inspirerande och lärorikt. Men det tog ett tag innan Mathilda hittade sitt drömställe.

– Jag hade flera olika hus på gång på olika platser i Värmland. För varje potentiellt projekt gjorde jag upp storslagna planer, inredde rummen och anlade trädgårdar i fantasin. Jag tänker att det är en lyx också att få njuta av själva letandet och drömmandet, samtidigt som man lär sig något längs vägen.

Den stora glasverandan fungerar som ett växthus under sommaren.
Den stora glasverandan fungerar som ett växthus under sommaren. Foto: Kristina Green

Rena drömmen

Efter ett år kunde hon sätta nyckeln i dörren till sitt drömhus, ett halvvägs förfallet sekelskifteshus, med en överdimensionerad veranda. I Brunskog, några mil från barndomshemmet.

– Det är som dröm, för en romantiker alltså. Men för den rationella praktikern, lika med mycket slit och arbete. Men huset har en stor tomt, med bland annat massor av svartvinbärsbuskar samt åkermark, säger Mathilda.

Efter ett års letande hittade Mathilda Frykberg äntligen sitt drömhus.
Efter ett års letande hittade Mathilda Frykberg äntligen sitt drömhus. Foto: Privat

Ateljé i ladan

Mathilda såg potentialen i fastighetens stora lada, då hon är konstnär. Hon jobbar med olika tekniker, mestadels teckning i torrpastell. Med en kandidatexamen i fotografi, ligger foto henne varmt om hjärtat. Hon har ett flertal utställningar bakom sig, senast i Göteborgs konsthall i somras.

– Här i ladan skulle jag kunna ha en ateljé i två våningar! Jag drömmer om att göra i ordning utrymmena och i framtiden kunna bjuda in vänner att arbeta på plats, som ett litet konstnärsresidens. Jag ser Arvika som en spännande och livfull konststad, som det ska bli roligt att ta del av ännu mer.

En ateljé planeras i ladan och arbetet har påbörjats med isolering av väggarna.
En ateljé planeras i ladan och arbetet har påbörjats med isolering av väggarna. Foto: Kristina Green

Mycket att bocka av

Hon påbörjade renoveringen omgående med god hjälp av sina föräldrar.

– Jag har haft stor hjälp av dem, båda är väldigt kunniga. Utan dem hade det inte gått.

Marken kring huset var blöt, så en dränering var nödvändig och blev den första åtgärden.

– Det blev det första projektet, därefter har det rullat på. För att kunna elda i vedspisen, var skorstenen tvungen att fixas, rensas från kajbon, sotas samt besiktigas och det är gjorts nu. Så har verandan renoverats, den hade satt sig i leran på ena sidan, så vi har lyft upp den och monterat nya plintar, satt ny panel, lagt om taket och reparerat fönster.

Här är det mamma Åsa som hjälper till med verandan.
Här är det mamma Åsa som hjälper till med verandan. Foto: Privat

Återbruk och hållbara lösningar

Listan på saker som behöver göras är lång, men hon tänker att inte stressa fram renoveringen. Utan vill känna att det blir rätt och finna så bra hållbara lösningar som möjligt.

– Att renovera långsamt blir ett sätt att hinna känna in husets egen historia och karaktär. Då finns det tid att hitta gamla byggnadsdetaljer. Jag har till exempel via sociala medier hittat tre gamla fönster med exakt samma mått och stil som nuvarande fönster, men i mycket bättre skick. Det är toppenbra, då nuvarande fönster knappast går att rädda.

Mathilda har lagt ned mycket eget arbete vid renoveringen. Här målas fönstren till verandan.
Mathilda har lagt ned mycket eget arbete vid renoveringen. Här målas fönstren till verandan. Foto: Privat

Tid att njuta

Samtidigt så tänker Mathilda på att njuta när hon är på plats i sin husdröm.

– Det ligger något sunt i att låta saker vara lite och fokusera på att hitta sin egen plats och vardag i rummen. Att elda i vedspisen, dricka kaffe på verandan och kratta löv är en stor njutning i sig.

Bokhyllan är fylld med titlar i olika genrer för slappa sommardagar i skuggan eller höstmys i soffan.
Bokhyllan är fylld med titlar i olika genrer för slappa sommardagar i skuggan eller höstmys i soffan. Foto: Kristina Green

Inreder med känsla

Hon inreder med ting och möbler från olika tidsepoker, företrädesvis tidigt 1900-tal, som passar husets ålder.

– Jag skulle inte säga att jag har någon särskild inredningsstil utan lockas ganska mycket av känslan i enskilda objekt. Jag brukar tänka att de hem jag trivts i bäst genom åren är de som inte är så medvetet inredda. Där det istället finns en brokighet och det känns som att saker har stått på samma plats i många år ger mig en slags trygghetskänsla.

Second hand-butiker, auktion och loppisar har lockat när Mathilda sökt inredning.

Vardagsrummet är inrett med möbler från olika tidsepoker.
Vardagsrummet är inrett med möbler från olika tidsepoker. Foto: Privat

– Jag har princip enbart fått saker från vänner och släktingar eller köpt i andra hand. Soffan har jag köpt av en antikhandlare i Arvika, den är handgjord av Bröderna Andersson och har säkert några decennier på nacken. Men den är av otrolig kvalité och är väldig mysig att landa i på kvällen. I köksskåpen har jag mycket Arvika keramik, jag gillar det handgjorda. Jag försöker också fylla hemmet med böcker, både klassisk sommarstugeläsning men också lite filosofi och poesi.

Mathildas föräldrar hjälper till med renoveringen. Här är det Martin Frykberg som fixar vid huset.
Mathildas föräldrar hjälper till med renoveringen. Här är det Martin Frykberg som fixar vid huset. Foto: Kristina Green

Artikeltaggar

ArvikaBostad och byggenBrunskogFastigheterFritidshusGöteborgKonstMöbler

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.