Hoppa till huvudinnehållet

Massiv polisinsats under temaveckan ”Brott på väg” – så många brott uppdagades i Arvika-Eda

Publicerad:
Foto: Johan Nilsson/TT

Under förra veckans temavecka, ”Brott på väg”, höll polisen extra koll på vägarna i Sverige.

I region Bergslagen kontrollerades sammanlagt över 3000 förare – varav 50 i Arvikas lokalpolisområde.

Bland dessa uppdagades flera fall av misstänkta narkotikabrott, rattfylleri – och ett vapenbrott.

– Tyvärr är det inga överraskande siffror, säger Anders Dahlman, presstalesperson i polisregion Bergslagen.

Som led i en rikstäckande polisiär kampanj för att upptäcka och förebygga brott i trafiken, genomfördes under föregående vecka masskontroller på vägarna i Sverige.

I polisregion Bergslagen kontrollerades totalt 3392 förare.

Bland dessa uppdagades 21 narkotikabrott, tre vapenbrott, sju stölder och totalt 42 rattfyllerier – varav elva rörde misstänkt påverkan av alkohol och 31 av narkotika.

Fördelat polisområdesvis kontrollerades i Värmland 1607 personer, tillika 1418 fordon, bland vilka det uppdagades sex narkotikabrott, en stöld och tolv rattfyllerier.

Sju misstänkta brott i lokalpolisområde Arvika

I lokalpolisområde Arvika – där även Eda, Årjäng och Säffle ingår – kontrollerades totalt 50 personbilar, tillika 50 förare.

Av de 50 kontrollerna i lokalpolisområde Arvika uppdagades totalt sju misstänkta brott.

Det rör sig om två narkotikabrott, fyra misstänkta rattfyllerier – varav en under påverkan av alkohol, tre under påverkan av narkotika – och ett vapenbrott.

– Tyvärr är det inga överraskande siffror, säger Anders Dahlman, presstalesperson i polisregion Bergslagen.

Vilken typ av vapen det varit tal om är för närvarande okänt.

– Det framgår inte om det är ammunition, försvarsspray eller vapen, säger Anders Dahlman.

Han förklarar vidare att det exempelvis skulle kunna vara ett jaktvapen, som man burit med sig utan att först ha demonterat det som lagen kräver.

Anders Dahlman understryker även att de respektive misstänkta brotten kan röra samma person.

– Det kan exempelvis vara en och samma person som misstänkts för rattfylleri och narkotikabrott.

Sju misstänkta brott bland totalt 50 kontrollerade förare – är det mycket i dina öron?

– Tyvärr inte, skulle jag säga. Som min kollega tidigare sagt; kriminella åker inte kollektivtrafik. De använder de svenska vägnätet, som blir roten till många ingångar för oss.

En förare som provtas kan föranleda att man rannsakar fordonet, att man hittar beslagtaget gods, farligt gods eller misstänkt tillgripet gods, förklarar Anders Dahlman.

– Ju mer du gräver desto mer hittar man. Och som allmänhet – jag vill inte träffa på de här misstänkta förarna när jag är ute med min familj. Det tror jag inte någon vill.

Av den anledningen vill Anders Dahlman understryka vikten av att förare inte ”varnar” varandra för polisens utmärkta kontroller.

– Det blir väldigt konstigt när förare blinkar och varnar varandra när de ser våra kontroller – då utsätter man sig själv och alla andra för en avsevärd risk att de här möjligt misstänkta förarna har möjlighet att köra vidare oupptäckta.

Och från polisens sida – händer det att ni annonserar att ni kommer hålla denna typ av masskontroller?

– Vid vissa tillfällen gör vi det, det kan vara under skolstarter; då vi håller koll på trafiksäkerheten och att man håller bashastigheten. Andra tillfällen gör vi det inte. Men vi berättar aldrig var vi kommer vara.

Fotnot: Statistiken för lokalpolisområde Arvika inkluderar inte kontroller av tunga fordon, över 3,5 ton. Det gör däremot siffrorna för polisregion Bergslagen och polisområde Värmland.

Artikeltaggar

ArvikaBrottBrott, lag och rättBrottsförebyggandeEdaNarkotikabrottRattfylleriStölderStöldgodsTrafikVapenbrottVårdslöshet i trafikVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.