Hoppa till huvudinnehållet

Valfjället redo för att lägga snö – bara kylan kommer

Publicerad:
Reporter Kristina Green
Kristina Green
kristina.green@arvikanyheter.se
Så fort det blir minusgrader och marken fryser, startar skicentret med att lägga konstsnö.
Så fort det blir minusgrader och marken fryser, startar skicentret med att lägga konstsnö. Foto: Jenny Willman

Valfjällets skicenter står i startgroparna inför kommande säsong.

– Vi är klara för att lägga snö, så fort det blir kallgrader, säger styrelseordföranden Bertil Börjeson.

Anläggningen står redo för att ta emot skidåkare, bara det blir tillräckligt kallt för att göra konstsnö alternativt om vädergudarna släpper ned natursnö i större mängder.

Skicentret kör med samma setup som förra året och har valt att inte göra några nyinvesteringar inför säsongen.

– Vi håller igen på den biten i år, det var under förra året en betydligt högre elkostnad än var det brukar vara på grund av de höga elpriserna. Samt det faktum att vi har en verksamhet som är direkt väderberoende och inget vi kan påverka. Så i år kör vi med samma koncept som förra året, säger Bertil Börjeson, Valfjällets skicenter.

Planen är att vara i drift från julhelgen fram till mars och eventuellt någon vecka i april.

– Vi är klara att lägga snö så fort det blir kallt men det bör frysa i marken först för att få ett bra underlag. Det behöver initialt vara mellan minus fem och tio grader för att vara optimalt. Har det väl frusit, kan vi lägga på snö fortlöpande även vid högre temperaturer. Vi hoppas att den köldknäpp som brukar komma i slutet av november är här i år också, då kan vi öppna inför julhelgen.

Artikeltaggar

SnöValfjälletVindVäder

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.