Hoppa till huvudinnehållet

Läkarnas larm om kikhosta – gravida uppmanas att vaccinera sig: ”Bör tacka ja”

Publicerad:
Reporter William Ankarhake
William Ankarhake
william.ankarhake@nwt.se
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland.
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland. Foto: Joachim Lagercrantz

Danmark oroas av en ökning av kikhosta och Västra Götaland uppmanar gravida kvinnor att vaccinera sig för att skydda spädbarn.

Enligt Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Värmland, har regionen ännu inte upplevt någon ökning av fall av kikhosta, men rekommenderar också gravida att vaccinera sig.

– Det erbjudandet tycker jag att man som gravid bör tacka ja till, meddelar Anna Skogstam.

En kraftig ökning av kikhosta i Danmark oroar den svenska sjukvården.

Gravida kvinnor uppmanas i en kampanj i Västra Götalandsregionen att kikhostevaccinera sig för att skydda det nyfödda barnet.

– Vi har ingen ökning av fall av kikhosta i Värmland i nuläget. Enbart ett fall i år och det ligger flera månader tillbaka i tiden, meddelar Anna Skogstam.

Smittskyddsläkarens råd

Värmland har sedan förra året erbjudit gravida kvinnor kikhostvaccination i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Den gravida kvinnan får information om vaccinationen från sin barnmorska och kan sedan få den på en vaccinationsmottagning.

– Det erbjudandet tycker jag att man som gravid bör tacka ja till.

Enligt Anna Skogstam kan kikhosta bli allvarlig och ibland livshotande, det gäller särskilt för små spädbarn under sex månader.

– Kikhosta ger ihållande och svår hosta. Hostattackerna kan leda till andningsuppehåll och syrebrist. Kikhosta kan också leda till komplikationer som lunginflammation. Det är en vanlig orsak till att barn yngre än sex månader med kikhosta behöver sjukhusvård.

Undvik stora folkmassor

För att ytterligare minska risken för smitta uppmanas gravida kvinnor och småbarnsföräldrar att undvika att umgås i stora folksamlingar och trängas tätt inomhus under höst- och vintersäsongen, särskilt de med spädbarn.

– Dessutom är det viktigt att försäkra sig om att de personer de träffar är friska. God handhygien är en annan viktig åtgärd för att minska risken för smittspridning.

Region Värmland fortsätter att övervaka situationen noggrant och vidtar förebyggande åtgärder för att skydda befolkningen.

Detta är kikhosta

Kikhosta är en smittsam sjukdom som ger kraftig och långvarig hosta. För de allra flesta går kikhosta över av sig själv. Barn som är yngre än sex månader kan bli allvarligt sjuka. De behandlas med antibiotika om de har eller misstänks ha kikhosta.

Källa: 1177

Artikeltaggar

Anna SkogstamAntibiotikaDanmarkFolkhälsomyndighetenRegion VärmlandSmittorVaccinationVård och omsorgVärmlands länVästra GötalandsregionenÅtgärder

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.