Hoppa till huvudinnehållet

Allt fler långtidsarbetslösa i Eda – högsta andelen på 15 år

Publicerad:
MALMÖ 2022-11-29 Arbetssökande vid receptionen på Arbetsförmedlingen på Regementsgatan i Malmö i november 2022. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090
MALMÖ 2022-11-29 Arbetssökande vid receptionen på Arbetsförmedlingen på Regementsgatan i Malmö i november 2022. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090 Foto: Johan Nilsson/TT

Medan långtidsarbetslösheten minskar i Arvika, blir den allt högre i Eda. Det visar nya siffror från Arbetsförmedlingens månadsstatistik. Samtidigt sjunker långtidsarbetslösheten i hela länet, såväl som i riket.

Antalet långtidsarbetslösa i Eda blir allt fler. Det visar Arbetsförmedlingens senaste månadsstatistik, där framgår att antalet Eda-bor som varit inskrivna som arbetslösa i över två år gått från från 50 till 65 personer från september förra året till september i år.

Det svarar till 1,9 procent av arbetskraften i kommunen under september 2023 – den högsta andelen långtidsarbetslösa Eda haft på 15 år.

Allt fler långtidsarbetslösa i Eda – andelen som varit arbetslösa i mer än två år är den högsta på 15 år
Allt fler långtidsarbetslösa i Eda – andelen som varit arbetslösa i mer än två år är den högsta på 15 år

Ser vi till Arvikas del går utvecklingen åt motsatt håll. I september månad hade här 116 personer varit inskrivna på Arbetsförmedlingen i över två år – motsvarande en procent av arbetskraften i kommunen. En minskning på 0,5 procentenheter jämfört med förra årets siffra.

Andelen långtidsarbetslösa i Arvika minskar
Andelen långtidsarbetslösa i Arvika minskar

Långtidsarbetslösheten i hela länet följer samma nedåtgående trend. För sjätte månaden i rad såg man i september en minskning av antalet långtidsarbetslösa i länet.

Totalt hade då 3 576 värmlänningar varit inskrivna som arbetslösa i över ett år – motsvarande 2,7 procent av länets arbetskraft. Även det en minskning på 0,5 procentenheter jämfört med samma månad föregående år.

Väntad ökning under hösten

Så sent som i juli kunde AN rapportera att arbetslösheten i både Arvika och Eda hade sjunkit. Likadant löd rapporteringen under januari månad.

Så många värmlänningar saknar arbete just nu: ”Jag ser inga varningsflaggor”Arbetslösheten fortsätter sjunka i både Arvika och Eda

Samtidigt prognostiserade Arbetsförmedlingen i somras en risk för att långtidsarbetslösheten kunde komma att öka under hösten:

”Det är något vi behöver ta hänsyn till och inse att det krävs mycket resurser för”, sa Elvira Josefsson vid Arbetsförmedlingen till AN (17/7-23).

Antagandet gjordes mot bakgrund av att man under en period haft de lägsta arbetslöshetsnivåerna sen mars 2009 – något den allt svagare konjunkturen skulle komma att utmana.

Fotnot: Arbetsförmedlingens definition av långtidsarbetslösa syftar till personer som varit inskrivna som arbetslösa utan arbete i mer än 12 månader.

Fotnot 2: Från och med år 2023 räknas även 65-åringar in i arbetskraften. Äldre statistik avser 16- till 64-åringar.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsförmedlingArbetsförmedlingenArbetslöshetArbetsmarknadArvikaEdaVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.