Hoppa till huvudinnehållet

Jubileumsgåva lägger grunden till nästa stora musikhändelse på Ingesund

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Ingesunds symfoniorkester med dirigenten Johannes Gustavsson var jubileumskonsertens husband.
Ingesunds symfoniorkester med dirigenten Johannes Gustavsson var jubileumskonsertens husband. Foto: Martin Hugne

– Det har varit en magisk helg, ett magiskt firande, sagolika dagar i musikens jubileumstecken, så inleder Johan Birgersson sin summering av helgens 100-årsfirande på Musikhögskolan Ingesund.

Lika entusiastisk är han över den penninggåva som skolan fick ta emot under helgens jubileum och som ska bli en grundplåt till nästa års stora musikhändelse på Ingesund med artisten Tomas Ledin.

Hundraårsjubileet firades med föreställningar både fredag och lördag.

– Det har engagerat så många, 120 studenter, ett antal lärare och hela produktionsteamet. Jag är otroligt stolt, rörd och glad att vi genomfört det här. Det betyder så mycket för skolan. Och det har varit en så festlig stämning.

Mingel under musikhögskolans jubileum i helgen.
Mingel under musikhögskolans jubileum i helgen. Foto: Martin Hugne

Jubileumskonserten var drygt tre timmar lång med paus och innefattade en bredd av olika musikgenrer och stämningar.

– Det var både tårar och skratt.

Mäktiga känslosamma musikstycken, men också humoristiska glimtar.

Operasångerskan Malena Ernman var en av gästartisterna under jubileumskonserten.
Operasångerskan Malena Ernman var en av gästartisterna under jubileumskonserten. Foto: Martin Hugne

Musikhögskolans historia, nutid och lite framåtblickar vävdes samman under helgens konserter, både i musik, med nyskrivet och traditionell musik, och programvärden Birgerssons samtal på scen.

– Publiken fick vara med om en Ingesundsresa. Jag tycker de fick en heltäckande bild av musikhögskolan.

Johan Birgersson berättar också att då och nu kopplades samman på flera sätt. En av jubileumskonsertens gäster var Kjell Larsson, en tidigare Ingesundslärare som när han själv var ung spelade med skolans grundare Valdemar Dahlgren.

Musikhögskolan Ingesund, här representerad av Göran Lindskog och Johan Birgersson fick ta emot en penninggåva av Westra Wermlands Sparbank som överlämnades av Cecilia Björkengren och Stig Olsson.
Musikhögskolan Ingesund, här representerad av Göran Lindskog och Johan Birgersson fick ta emot en penninggåva av Westra Wermlands Sparbank som överlämnades av Cecilia Björkengren och Stig Olsson. Foto: Martin Hugne

Under jubiléet fick skolan även ta emot en gåva på 250 000 kronor av Westra Wermlands Sparbank.

– Det är en jättestor grej för oss. Om ett år är det ett underlag till att Tomas Ledin kommer till oss, berättar Johan Birgersson.

Birgersson och musikhögskolan har ett samarbete med Polar music price och Marie Ledin sen flera år tillbaka. Musikstudenter från Ingesund medverkar i samband med att priset delas ut.

Han säger att drömmen har funnits länge att ta det samarbetet vidare för att stärka musikhögskolan ännu mer.

– När Symphonia kom blev det så självklart för mig, det här ska vi göra.

Annorlunda konsert

Marie Ledins man är artisten Tomas Ledin. Han har under hösten varit ute på en turné med en annorlunda konsert, där hans låtar, både stora hits och mindre kända sånger, fått nyskrivna orkesterarrangemang som han framför tillsammans med olika symfoniorkestrar.

– Jag var på premiärkonserten.

Birgersson träffade också dirigenten och producenten bakom, Peter Nordahl. Kontakterna har fortsatt och det ena har gett det andra som det brukar heta.

– Vi ska göra Symphonia med Tomas Ledin. Våra studenter och vår egen symfoniorkester.

Eva Coyle, från Irland, en annan av jubileets gästmusiker, och tidigare utbytesstudent på skolan, framträder här med delar av Ingesunds folkmusikensemble.
Eva Coyle, från Irland, en annan av jubileets gästmusiker, och tidigare utbytesstudent på skolan, framträder här med delar av Ingesunds folkmusikensemble. Foto: Martin Hugne
Ida Wadenbrandt (violin), Alexander Granlund (elgitarr) och Richard Take (piano),  framförde Brusa högre lilla å av Björn J:son Lindh.
Ida Wadenbrandt (violin), Alexander Granlund (elgitarr) och Richard Take (piano), framförde Brusa högre lilla å av Björn J:son Lindh.
Vid flygeln Sebastian Iivonen.
Vid flygeln Sebastian Iivonen. Foto: Kristina Green

Artikeltaggar

ArtisterIrlandJohan BirgerssonKonserterMusikMusikhögskolan IngesundNöje/KulturSångTomas LedinWestra Wermlands Sparbank

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.