Hoppa till huvudinnehållet

Goda nyheter om våra nyheter

Publicerad:
Reporter Thomas Tynander
Thomas Tynander
Thomas.Tynander@arvikanyheter.se
Arvika Nyheter
Arvika Nyheter

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det finns goda nyheter om nyheter i Arvika Nyheter.

AN satsar på en bredare lokaljournalistik.

Men det digitala medielandskapet tvingar oss att göra nya prioriteringar.

Det är nu drygt fyra veckor sedan jag tog över skrivbordet på Arvika Nyheter efter Linus Carle, som var en omtyckt chefredaktör. Jag kände ingen i Arvika och det kändes i början som att köra mot mötande trafik.

I dag känner jag mig hemma.

Nu väljer vi, AN och NWT Media, att göra en gemensam styrning in på ny väg. Vi utökar redaktionen med två tjänster och utökar vår bevakning av Arvika och Eda. Öppnandet av lokalredaktionen i Charlottenberg för ett år sedan var bara början, i en tid då andra tidningar skär ner och tvingar journalister att gå. Nu satsar AN hårdare på digital journalistik, rörlig video och sociala medier.

Samtidigt innebär den digitala kartan vi navigerar efter att vår journalistik förändras. Algoritmer är vårt sällskap, digitala plattformar är våra verktyg och den journalistik vi producerar måste anpassas. Missförstå mig inte; jag älskar en bra papperstidning och lukten av trycksvärta, men den tid är förbi när Arvika Nyheter på bordet vid morgonkaffet var stans stora informationskälla. Fanns det inte i tidningen förr hade det inte hänt, eller skulle inte hända. Idag får vi vår information via så många andra plattformar (sociala medier och sajter) att rollen för AN har förändrats. Vi ska fortfarande stå för oberoende händelsejournalistik men vi kan inte vara överallt. Jag har redan blivit ifrågasatt och nästan utskälld för att tidningen inte varit på plats vid specifika evenemang. Men tyvärr, ni som är arrangörer och är vana vid att tidningen alltid är på plats, vi kommer inte att kunna bevaka varje upphängd tavla eller nyetablering i en företagspark. Vi tar förstås fortfarande emot tips om spännande bevakningar, med intressanta historier, men den nya tidens digitala journalistik kräver muskler och tar tid. Vi måste prioritera mer och processen har varit igång en längre tid.

Vi ska fortfarande vara en samlingsplats, men på fler plattformar. En bra lokaltidning är en hörnsten i vår demokrati och AN har ett ansvar att nå även yngre generationer, som inte läser papperstidningen; som inte har lika mycket tålamod med en text eller ett klipp. Vi måste göra relevant journalist för alla, oavsett var på kartan de befinner sig. Vår utökade bemanning ger oss en bra chans att lyckas.

Jag hoppas att ni alla är med.

Häng med både i papperstidningen och digitalt.

Nyheter i mobilen.
Nyheter i mobilen. Foto: Martina Holmberg / TT

* * *

I den här spalten blir det både högt och lågt framöver.

Jag har fått reaktioner på att min bildbyline ”ser arg ut”. Och, ja, helt ärligt skulle jag kanske inte köpa en begagnad bil av det där ansiktet. ”Var neutral”, sa fotografen, och tydligen är neutral i mitt fall att jag ser ut som två uppretade ögonbryn som endast en mor kan älska. Men jag lovar att jag är snällare än jag ser ut.

* * *

Till sist noterar jag som nyinflyttad att vi har få eller inga trafikljus i Arvika. Jag läser i en Arvika Nyheter från 1973 att det då var en kostnadsfråga. Trafikljus var dyra.

Känns som en bedrift att någon så länge vägrat den utgiften. Apropå att köra mot mötande trafik.

Artikeltaggar

ArvikaArvika NyheterCharlottenbergEdaJournalistikMedierNöje/KulturSociala medierTrafik