Hoppa till huvudinnehållet

Filmen har hittat tillbaka till Svea - återinvigning i helgen

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Svea bio och teater ska få en renässans som biografsalong. Bakom projektet står bland annat Håkan Jivesand, ordförande i IOGT-NTO som äger byggnaden.
Svea bio och teater ska få en renässans som biografsalong. Bakom projektet står bland annat Håkan Jivesand, ordförande i IOGT-NTO som äger byggnaden. Foto: Kerstin Herö

När Sveas klassiska neonskylt tändes på lördag eftermiddag markerade det en nystart för den nyrenoverade bio- och teatersalongen på Magasinsgatan i Arvika.

– Vi har under ganska många år samlat in pengar för att kunna renovera biografen, berättar Håkan Jivesand ordförande i föreningen IOGT-NTO Arvika som äger fastigheten Svea bio och teater, Svea eller Sveabiografen i folkmun.

Nästan sex år har det tagit att få ihop tillräckligt med resurser för att kunna genomföra de förändringar som nu är gjorda. Närmare 400 000 kronor som kommit in via sponsorer och som sökts från olika fonder och stiftelser.

För det har föreningen köpt en ny biografutrustning som gör att man kan börja visa film igen. Håkan Jivesand beskriver utrustningen som snäppet under de stora kommersiella biografernas.

– Men vi kan visa all film i digital form. Och vi har licens att visa all utgiven film i Sverige.

De gamla biografmaskinerna på Svea, från 1953, som hade stått och dammat igen under många år, har föreningen skänkt till biografmuseet i Säter.

Hjärtat i biografen, maskinrummet som fått ny modern biografutrustning.
Hjärtat i biografen, maskinrummet som fått ny modern biografutrustning. Foto: Kerstin Herö

Svea är en anrik byggnad som uppfördes 1890.

– Den byggdes som teater och loge till NTO. Sen började man även visa film och 1906 köpte man in sin första biografmaskin. Svea är Sveriges näst äldsta biograf.

På lördag eftermiddag återinvigdes Svea, efter renoveringen, inför ett antal gäster. Regionrådet, och ordföranden i Region Värmlands kultur- och bildningsnämnd, Sofia Magnusson (S) höll ett kort tal, där hon uttryckte sin beundran inför allt ideellt engagemang för biografen, i tider när alltfler streamar film hemma i tv-soffan.

Regionrådet Sofia Magnusson (S) (längst fram) höll ett kort tal innan man klippte filmremsan och förklarade Svea bio och teater återinvigd.
Regionrådet Sofia Magnusson (S) (längst fram) höll ett kort tal innan man klippte filmremsan och förklarade Svea bio och teater återinvigd. Foto: Kerstin Herö

I samband med invigningen tändes också den nyrenoverade neonskylten som nu ska lysa framöver.
I samband med invigningen tändes också den nyrenoverade neonskylten som nu ska lysa framöver.

En fanfar på saxofon och så tändes åter igen biografens neonskylt i rött.

– Nu ska den lysa framöver. Neonskylten har varit skrot i 40 år. Den är helrenoverad nu. Vi har även renoverat belysningen under skärmtaket.

Affischskyltarna utanför Svea är också nya.

– De är tillbaka i originalskick i brunt trä. Vi har utgått från en bild från 1931, säger Håkan Jivesand.

Dessutom har man ersatt de gamla scentextilierna som var i dåligt skick i bio-och teatersalongen.

Är ni klara med renoveringen av biografen efter det här?

– Nej, vi är inte färdiga än på länge. Vi har inte haft pengar att byta ut biografstolarna än. De är som de var på 1960-talet. Vi ska behålla den gamla karaktären, men med nyare material.

– Vi ska inte modernisera det här, utan restaurera originalet. När folk kommer hit uppskattar de det.

Sen har man också planer på att få upp originalridån i salongen igen. Den är designad av konstnären Erland Melanton och finns i föreningens ägo. Men i båda fall krävs att man först samlar in mer pengar för att kunna genomföra det.

Cornelisfilm

Under invigningen visades filmen ”Butiken” av regissören Ami Ro Sköld som också närvarade på lördagen och deltog i ett samtal om filmen.

Den 17 november har dokumentären, ”Somliga går med trasiga skor”, om Cornelis Vreeswijk Sverigepremiär. Av många ansedd som en av Sveriges främsta låtskrivare och trubadurer. Filmen kommer att visas i Arvika på Svea bio och teater samma dag.

Siv Jivesand i IOGT-NTO som också är engagerad i Svea. Den gamla biokassan  kanske en del känner igen sen Bio Kontrast körde sina filmer på Svea.
Siv Jivesand i IOGT-NTO som också är engagerad i Svea. Den gamla biokassan kanske en del känner igen sen Bio Kontrast körde sina filmer på Svea. Foto: Ingen Byline

Svea har inte stått tom under tiden det inte gått att visa film i salongen, utan det har pågått andra aktiviteter, både sånt som föreningen arrangerat själva, och som andra arrangörer stått bakom, teater, konserter och föreläsningar.

– Vi har försökt att hålla huset levande. Vi vill att det ska vara en kombination av konserter, teater, föreläsningar och film, säger Håkan Jivesand.

Renoveringen av Svea bio och teater ses som en ny uppstart för att kunna satsa på filmvisning igen.

– Förhoppningen är att vi ska kunna visa film en gång per månad. Men vi är ideella allihopa och har våra vanliga jobb. Vi behöver bli fler som tycker att det här att visa film är roligt.

Vilken typ av film kommer ni att satsa på?

– Det blir lite som det blir. Vi har tänkt att folk ska kunna önska sig film också, säger Håkan Jivesand.

– Under Halloween kommer vi att ha filmvisning för barn, gratis godis och film.

Artikeltaggar

ArvikaBio KontrastBiograferFilmFilmerHåkan JivesandIOGT-NTOMagasinsgatanRegion VärmlandRenoveringarSocialdemokraternaSofia MagnussonSvea BioSäterTeater

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.