Hoppa till huvudinnehållet

Betraktelse: Blåsigt men lyckat under årets älgjakt i Brunskog

Publicerad:
Förväntansfulla jägare första dagen.
Förväntansfulla jägare första dagen. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Så är den igång, årets älgjakt för de Värmländska jaktlagen, allt från norra Värmland och söderut.

För många jägare, unga som gamla, en av årets höjdpunkter, och inget undantag för Långtjärns Västra jaktlag i Brunskog.

Storsamling vid slaktboden

Prick klockan sju på söndagsmorgonen, den första jaktdagen, samlades alla jägare till upprop av jaktledare Lars-Göran ”Laban” Evaldsson. Ungefär tjugotalet skyttar och cirka tio till tolv drevare anslöt denna mörka söndagsmorgon. Alla handlingar kollades för den laga ordningen, och det var som alltid inga problem. Varje jägare tar sitt ansvar, skyttar som drevare.

Vilket drev ska drivas först

Just i detta laget lite speciellt, det första drevet detta år, från Värmeln i söder till Bäckelid. Just detta drev korsar riksväg 61, och då krävs det noggrannhet just vid övergången av riksvägen.

Lite smart att ta detta drev på tidig söndagsmorgon, då trafiken förhoppningsvis är mindre, även om en del trafik förekom, många till Arvikamârten, men allt blev perfekt, utom det att det inte var någon älg med i drevet. Någon dag tidigare hade det observerats älg i närheten.

Andra drevet vid Årnäs, också över riksvägen, och likaså utan vare sig incidenter eller älg.

Andra jaktdagen

Två drev längre norrut, några observationer av älg, men inget skjutet, årets tilldelning var ju tre vuxna och tre kalvar. När det gäller vuxna, ett hondjur och två tjurar, med begränsningen på tjur, tre taggar mot skytten som max.

Dagen gick och ännu ingen älg, men glädjen hos jägarna gick inte att ta miste på.

Äntligen, tredje jaktdagen blev det älg.
Äntligen, tredje jaktdagen blev det älg. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Nästa jaktdag small det

Tisdagen började bra med en kalv och ett hondjur som fälldes i östra delen av jaktområdet, även detta drev plus dagens andra drev några observationer, vilket gladde jägarna vid brasan där korvgrillning är obligatoriskt, samt kaffe eller te med en god smörgås till. Allt för att stärka moralen och jägarinstinkten.

Tredje jaktdagen blev en blåsig sådan med starka vindar, vilket gjorde att skyttarna klädde sig ordentligt varmt, men trots blåsten inga bistra miner.

Fjärde jaktdagen lika blåsig, kanske till och med värre. Någon skytt såg hur en tall blåste omkull, som tur var på avstånd och ingen skada skedd.

Noggrannhet är superviktigt.
Noggrannhet är superviktigt. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Kalla mornar i början med minusgrader, sedan några grader varmare de sista dagarna, och inför sista dagen detta år i den ordinarie jakten, torsdagen, var förväntningarna precis lika stora. Två drev skulle drivas, och torsdagens andra drev blev till succé, flera älgar rapporterades in via jaktradion, och då small det, självaste jaktledaren satte punkt med ett välriktat skott på en stor tjur, alltså stor i kroppen och ”tillåtna” horn.

Så efter första jakten för Långtjärnsjägarna kunde man konstatera att resultat blev bra, även om det minskat med älg i våra skogar.

Hela jaktlaget samlat.
Hela jaktlaget samlat. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Orsakerna är flera, och diskutabla, men dessvärre en ganska känslig historia över det hela. Som alltid, en del tycker så, en del tycker annat, men vid själva jakten diskuteras inte detta.

Många av Långtjärns skyttar är över medelåldern, vilket oftast betyder svårigheter att gå, se eller höra, men trots detta finns det plats för dem också.

Sammantaget kan man säga att det råder en god gemenskap, alla trivs och har både roligt och trevligt tillsammans, detta märks vid brasan efter varje drev, historier och episoder varvas med varandra, oftast den ena värre än den andra, men så skall det vara.

Artikeltaggar

ArvikamârtenBrunskogLångtjärnTrafikVindVäderVärmlands länÄlgjakt