Hoppa till huvudinnehållet

Malena Ernman återvänder till Arvika och Ingesund som gästartist

Publicerad:
Reporter Kristina Green
Kristina Green
kristina.green@arvikanyheter.se
Operasångerskan Malena Ernman är en av gästartisterna.
Operasångerskan Malena Ernman är en av gästartisterna. Foto: Frida Funemyr

Operasångerskan och tillika mångsidiga artisten Malena Ernman är en av gästartisterna vid Musikhögskolan Ingesunds jubileumkonsert. Få vet, att hon faktiskt själv varit elev vid skolan.

– Jag gick ett år på folkis och jag älskade stället!

Malena Ernman har drygt 30 år som artist och karriär som operasångerska i världsklass samtidigt som hon når ut till en bred publik. Förutom medverkan på de stora operascenerna i Europa har hon även tolkat Gabriella i musikalen, Så som i himmelen och sjungit huvudrollen i musikalen om Edith Piaf. Hennes sommarkonserter på Dalhalla har setts som en av världens största klassiska konserter har varit mycket uppskattade.

Tidig debut

Kvinnan som nu kan ses stå vant på världscenerna inledde sin musikkarriär redan vid 7-års ålder.

– Jag bestämde mig tidigt och eftersom jag är en tävlingsmänniska; opera är svårast, och jag hade en bra teknik för koloraturer. Senare började att skriva noter och arrade, säger Malena.

Första solot var i 8-årsåldern i Sandviken kyrka.

– Jag framträdde med kören Dammtussarna med körledaren Sven-Eric Damm. Jag sjöng nog en italiensk operaaria med koloraturer, utan att veta vad opera ens var för något.

Varit elev på Ingesund

Allt har sin början och något som kanske inte alla känner till är att Malena Ernman har varit elev på Ingesund.

– Jag gick Musiklinjen i Västerås och sökte till Ingesund efter gymnasiet, inriktning musik och sång. Jag hade hört så mycket gott om skolan från både lärare och före detta elever.

Tiden på skolan upplevde hon som mycket positiv.

– Jag älskade stället! Vi alla kände varandra och blev som en jättefamilj. Minns att jag startade aerobicspass på skolan, hurtig som jag var. Jag vaknade varje morgon och hade glädjepirr i magen inför varje lektion.

Malena Ernman och producent och programvärd för konserten Johan Birgersson.
Malena Ernman och producent och programvärd för konserten Johan Birgersson. Foto: Kristina Green

Betydelsefull tid

Året satte avtryck hos Ernman.

– Det har betytt mycket. Lugnet. Samt att kunna öva ordentligt och ha rutiner för det.

Resten är (musik) historia.

Men Arvika och Ingesund förärades med ett besök under pandemin.

– Då var jag tillbaka och sjöng med Nisse Landgren. Det var som att komma hem igen. Han är ju också en före detta elev och värmlänning.

Uppträtt i hela världen

På frågan om hon kan nämna ett uppdrag som stuckit ut mer än annat har hon i stunden lite svårt att specificera det.

– Det är svårt att svara på! Har gjort alla genrer, rest över hela världen. Turnerat i USA, haft solokonserter i Tokyo, tävlat i Eurovision...phu!

Framöver väntar samarbete med andra artister.

– Jag ska göra lite olika shower med Tina Ahlin, Viktoria Tolstoj och Marie Nilsson Lind, en galet begåvad grupp tjejer i min ålder. Sedan ska jag nästa år spela in ny musik i Frankrike, bland annat med de bästa barock-ensemblerna i världen just nu, La Arpeggiata. Så det blir lite av båda världar-klassiskt och show.

Gästartist vid 100-årsfirandet

Malena Ernman under repetitioner i Stora Konsertsalen på Musikhögskolan Ingesund.
Malena Ernman under repetitioner i Stora Konsertsalen på Musikhögskolan Ingesund. Foto: Kristina Green

I helgen är Malena Ernman gästartist vid Musikhögskolan Ingesunds Jubileumskonsert och kommer att stå på scenen flera gånger under konserten.

– Det ska bli så roligt att få framträda med dessa duktiga musiker och körsångare. De är så professionella. Andan är så vänlig och välkomnande, det känns som att komma hem igen. Det finns så många minnen härifrån, säger Malena Ernman.

Artikeltaggar

ArtisterArvikaFrankrikeKonserterKörerMalena ErnmanMusikMusikhögskolan IngesundUSA

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.