Hoppa till huvudinnehållet

Löftet inför 100-årsfirandet: ”Ingen går oberörd härifrån”

Publicerad:
Reporter Kristina Green
Kristina Green
kristina.green@arvikanyheter.se
Jubileumskonserten kommer att visa skolans alla genrer.
Jubileumskonserten kommer att visa skolans alla genrer. Foto: Kristina Green

När Musikhögskolan Ingesund firar 100 år gör man det stort med jubileumskonsert med gästartister, där bland andra Malena Ernman medverkar.

– Det blir en konsert utöver det vanliga, ingen kommer att gå oberörd härifrån, säger Johan Birgersson.

Musikhögskolan kröner sitt 100-årsfirande med en specialutformad jubileumskonsert nu till helgen. Både fredag och lördag presenterar Ingesunds studenter och lärare skolans olika genrer. I programmet kommer omkring 120 personer att medverka och husband är Ingesunds Symfoniorkester under ledning av Johannes Gustavsson, alumn vid Musikhögskolan Ingesund.

En historisk resa

– Vi känner en djup stolthet över vår skola och vill förvalta den in i nästa sekel. Med jubileumskonserten visar vi vad skolan kan erbjuda, säger Johan Birgersson som producerat konserten och som också kommer att vara programvärd under båda konserterna.

Johan Birgersson
Johan Birgersson Foto: Roger Ericsson

Publiken kommer att lugnt kunna luta sig tillbaka i aulans bänkrader och får följa med på en historisk resa med såväl klassisk-, modern- folk- och jazzmusik. En jazzlärarensemble har bildats till jubileumskonserten med bland annat specialskriven musik av Klas-Henrik ”Klabbe” Hörngren, lärare i piano och ensemblespel inom jazz. Utöver det elektroniskt musikskapande och historiska bildsvep som visas på skärm.

Gästartister

– Vi har även gästartister, bland andra Malena Ernman som i början av 1990-talet var elev på skolan. Det känns fantastiskt att hon kommer tillbaka och är med och firar skolans jubileum. Sedan medverkar även Eva Coyle som också gått på skolan som utbytesstudent från Irland.

Husbandet är Ingesunds Symfoniorkester under ledning av Johannes Gustavsson, alumn vid Musikhögskolan Ingesund.

Studenter och lärare medverkar på jubileumskonserten.
Studenter och lärare medverkar på jubileumskonserten. Foto: Kristina Green

Flera uruppföranden

Skolan har ett eget verk, Nausikaa Ensam, tillskrivet sig. Det är den dåtida svenska tonsättaren Ingvar Lidholm som fick uppdraget att skriva verket inför att Folkliga Musikskolan fyllde 40 år, 1963.

– Nu ska vi kombinera det med ett nyskrivet verk som har uruppförande i helgen. Det är en ouvertyr, fanfar, skriven av kompositören Mats Larsson Gothe, även han alumn vid Musikhögskolan Ingesund.

Malena Ernman framför verket tillsammans med symfoniorkester och kör.

För att hylla Musikhögskolan Ingesunds jubileumsår har jazzpianisten och pedagogen Daniel Nolgård, tonsatt och arrangerat, dikten Vår av poeten Anna Greta Wide.

Musikhögskolan Ingesund firar 100 år.
Musikhögskolan Ingesund firar 100 år. Foto: Oscar Walldén

Artikeltaggar

Anna Greta WideDaniel NolgårdIrlandJazzJohan BirgerssonJohannes GustavssonKonserterLärareMalena ErnmanMusikMusikhögskolan Ingesund

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.