Hoppa till huvudinnehållet

Elpriserna betydligt lägre än väntat – kan bli minuspriser: ”Riktigt låga”

Publicerad:
Reporter Marcus Mathiesen
Marcus Mathiesen
marcus.mathiesen@nwt.se
Genrebild.
Genrebild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Om 2022 års höga elpriser gör en repris i vinter återstår att se. Men höstens elpriser ser ut att bli 50 öre billigare än vad man först antagit.

Elpriserna för oktober väntas bli betydligt lägre än vad först antagits. Det skriver elbolaget Bixia.

För tre månader sedan väntades oktobers priser ligga på cirka 70 öre per kWh. Nu väntas priset ligga på i cirka 20 öre.

– Vi har mer vind och vatten i sikte i oktober, vilket tynger elpriserna. Samtidigt hålls förbrukningen nere och därför ser elpriserna i oktober ut att bli riktigt låga, runt 20 öre per kWh. Vi kan konstatera att vi nu befinner oss på helt andra sidan av prisspannet än i fjol, då elpriserna istället var rekordhöga, säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia, i ett pressmeddelande.

De kommande dagarna kan det till och med bli minuspriser enligt Johan Sigvardssons analys. En mild september och start på oktober, med tillhörande låg förbrukning, har redan pressat priserna nedåt. Och de kommande dagarnas blåst och mildare temperatur kan driva priserna nedåt ytterligare.

– Det kommer att blåsa riktigt ordentligt de närmaste dagarna samtidigt som förbrukningen dämpas, varför elpriserna onsdag och torsdag blir riktigt låga och det även blir en hel del timmar med minuspriser, säger Johan Sigvardsson.

I elprisområde 3, där Värmland ingår, kommer priset ligga på 15 öre per kWh för oktobers första två veckor. Under andra halvan av månaden förväntas de stiga till ungefär 30 öre.

Priserna är betydligt lägre än för oktober 2022, som låg på 80 öre per kWh.

– De låga elpriserna gynnar elkonsumenterna i hela Sverige, säger Johan Sigvardsson.

Artikeltaggar

BixiaTeknik och vetenskapVindVäderVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.