Hoppa till huvudinnehållet

Efter motsättningar med hyresvärden: Korpen flyttar bingon från Parkhallen

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Korpen i Arvika har inte skrivit under nåt nytt hyreskontrakt med föreningen Folkets park, utan lämnar nu Parkhallen.
Korpen i Arvika har inte skrivit under nåt nytt hyreskontrakt med föreningen Folkets park, utan lämnar nu Parkhallen. Foto: Ingen Byline

Korpen i Arvika tar sin bingoverksamhet och lämnar Parkhallen efter den senaste tidens motsättningar. Hyresvärden, föreningen Folkets park, förlorar över 100 000 kronor om året i intäkter.

– Vi har skrivit kontrakt med Fiskeviks IF och ska hyra idrottshuset i Fiskevik, berättar Gunilla Hansson som är anställd på Korpens kansli.

Sen 2018 har Korpen haft bingo i Parkhallen året runt, med undantag för några få veckors uppehåll över jul och nyår. Under sommarsäsongen kör man parallellt även tut-bingo utomhus i Folkets park.

I början av september gick Korpen ut med hård kritik i Arvika Nyheter mot sin hyresvärd föreningen Folkets park. Den kritik som fördes fram handlade om bristande kommunikation, dubbelbokningar av lokaler som man ansåg drabbade Korpens bingoverksamhet och ständiga klagomål från hyresvärdens sida angående städningen.

Folkets parkföreningens ordförande hade en annan bild av läget och tillbakavisade det mesta av kritiken. Förutom att det funnits diskussioner om städningen.

Uppsägningskontrakt

Efter den offentliga kritiken hölls ett möte mellan parkföreningen och Korpen. Ett möte som Gunilla Hansson beskriver som ”jättetråkigt”.

– De började med anklagelser.

Meningen var att parterna skulle diskutera städningen. Men hon uppger att hon inte tyckte att man kom nån vart i diskussionerna.

– Till slut sa jag att ”Jag har inte tid att sitta här längre”. Vi går igenom hur vi ska göra. Ni ska hålla med städgrejer som vi kan använda och sen talar ni om hur ni vill att vi ska städa.

En ny vändning

Men sen tog mötet en annan vändning enligt Gunilla Hansson. Ordföranden för parkföreningen, Marika Jakobsson, hade ett uppsägningskontrakt med sig.

– Inte för att bli av med oss, sa hon, men det skulle formuleras om för att det var luddigt.

Folkets parkföreningen föreslog att man gemensamt skulle arbeta fram ett nytt kontrakt.

Gunilla Hansson är anställd på Korpens kansli.
Gunilla Hansson är anställd på Korpens kansli. Foto: Ingen Byline

Men från Korpens sida ville man inte ha nån ändring av hyresavtalet som man hävdar är klart och tydligt som det är i dag. Anledningen var att man misstänkte att Folkets parkföreningens styrelse skulle ändra så att Korpen bara skulle få hyra stora salen fortsättningsvis, vilket man inte tycker räcker till.

I dag hyr man även foajén med baren, där besökarna brukar samlas innan bingon och där försäljningen av bingobrickor sker.

– Då kan de hyra ut foajén till andra samtidigt, det är det de vill. Men det kan inte vara annan verksamhet samtidigt, det måste vara tyst under bingon, annars hör man inte siffrorna som ropas ut.

Inget nytt kontrakt

Diskussionen slutade med att Korpen skrev under uppsägningen.

– Sen behöver ni inte tänka på nått nytt kontrakt, det är inte aktuellt, sa jag till dem.

Häromkvällen skrev Korpen istället på ett ettårigt avtal med Fiskeviks IF.

– Uppsägningstiden för Parkhallen är tre månader. Vid lucia gör vi ändå ett uppehåll och när vi börjar igen i januari gör vi det i Fiskevik, säger Gunilla Hansson.

– Vi hoppas att de i Arvika följer med oss dit. Förhoppningsvis får vi också lite nytt folk från trakterna runtomkring som har närmare till Fiskevik.

Även i Fiskevik kommer det att bli tut-bingo under den varmare årstiden, vid sidan om den vanliga bingon inomhus.

– Det kommer att bli jättefint med utsikt över sjön, säger Gunilla Hansson.

Marika Jakobsson är ordförande i Föreningen Folkets park i Arvika.
Marika Jakobsson är ordförande i Föreningen Folkets park i Arvika. Foto: Elin Larsson

Arvika Nyheter har bett Marika Jakobsson, ordförande i föreningen Folkets park, att svara på några frågor angående Korpens beslut att flytta bingon och bakgrunden till det. Hon har valt att göra det skriftligt.

Ni förlorar över 100 000 kronor i intäkter om året. Hur påverkar det Folkets parkföreningen?

– 100 000 i omsättning är definitivt inte det samma som vinst. Om vi räknar bort kostnader för uppvärmning, snöröjning och halkbekämpning (under höst, vinter och vår), el, hygienartiklar, etc och ibland även extra städinsatser, så blir inte vinsten så väldigt stor som många kanske tror.

Varför ville ni omförhandla hyresavtalet?

– Vi har sagt upp nuvarande hyresavtal eftersom vi bedömde, med tanke på det tjafs som uppstått den senaste tiden, att avtalet behövde vara tydligare skrivet, vilket även står som skäl till uppsägningen; det hade varit bra för båda parter med ett tydligare avtal helt enkelt. Men nu har Korpen valt att flytta till Fiskevik, så ett nytt avtal med dom är inte längre aktuellt.

Det har lett till att ni förlorat en av era större permanenta hyresgäster. Hur ser du på det?

– Korpen har valt att flytta eftersom dom är missnöjda med ledningen av Parkföreningen. Det är så klart tråkigt att dom tycker så, eftersom styrelsen sliter hund för att med små medel försöka rädda kvar Folkets Park. Det händer till och från att Parkföreningen vissa dagar under snösäsongen ”betalar” för att ha Bingon i lokalerna, men det har vi valt att ta eftersom vi i det stora hela tycker att det är positivt med bingoverksamheten i Parkhallen. Vi kommer så klart att sakna alla trevliga bingospelare som vi träffat genom åren, men vi kan bara önska dom lycka till i dom nya lokalerna.

Artikeltaggar

ArbeteArvikaAvtalFiskevikFöreningen Folkets parkKorpenMarika JakobssonParkerParkhallenSamhälleStyrelserUppsägningar

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.