Hoppa till huvudinnehållet

Edas succéår – så kan framgångarna förklaras: ”De har visat vägen”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Örnen flög högt den gångna säsongen och tog hem division 5 västra på ett imponerande sätt.
Örnen flög högt den gångna säsongen och tog hem division 5 västra på ett imponerande sätt. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Två seriesegrare på herrsidan och ett damlag som imponerat stort som nykomling i division 2.

Det har sannerligen varit ett riktigt succéår för Edafotbollen. Men vad ligger bakom framgångarna?

Det har AN-sporten försökt reda ut.

Det här är en av artiklarna från 2023 AN låst upp för fri läsning.

IF Örnen var nära att ta klivet upp till den högsta distriktsserien redan ifjol men föll då på målsnöret i kvalet.

I år var det dock inget snack.

Lagkaptenen om säkrade seriesegern – blev stor hjälte: ”Revansch för mig”

Avancemanget säkrades i den näst sista omgången borta mot Arvika Fotbolls U-lag. För första gången sedan 2003 kommer föreningen ha ett lag i herrfyran.

– De har jobbat på bra pôjkera. Resultatet går inte att säga så mycket annat om än att det är otroligt bra, säger Patric Carlsson, ordförande i Örnen.

Hur var känslan när ni säkrade seriesegern?

– Otroligt roligt! Jag kunde inte gå på den matchen själv tyvärr, men jag fick resultatet snabbt i efterhand – det var jättekul.

– Jag kan ju inte ta åt mig äran för det här, utan det är själva laget och tränarna med Lars Andersson i spetsen som ska ha all cred. Men visst känner man sig stolt som ordförande också, säger Carlsson.

”Sista tio minns jag inte”

En dryg vecka senare var det dags för Åmotfors IF att fullborda sin triumfartade säsong i sexan.

Antons drömträff avgjorde serien: ”Det viktigaste målet jag gjort”

Detta genom att besegra Mangskog i ett västvärmländskt derby – då allt avgjordes i en ren seriefinal på Forsvallen.

– När vi kvitterade till 1–1 ganska omgående så blev det en jättehärlig känsla, sista tio minns jag inte ens. När Matti (Lindh) blåste i pipan så var det eufori naturligtvis, säger Åmotforstränaren Björn Alexandersson, som även är ordförande i fotbollssektionen.

– Det byggdes upp över nästan tre veckor, att nu kan vi vinna serien – så slutar det ändå med en avgörande match.

För bara ett par år sedan höll man till i sjuan – nu blir det spel i femman för första gången på över 25 år.

– Vi pratade om det, jag och min tränarkollega Christoffer (Damström), att det är lite svårt att greppa vad som har hänt senaste åren i ÅIF. Vi vinner sjuan, kommer sen sist i sexan – och nu vinner vi sexan.

Björn Alexandersson och hans Åmotfors fick det perfekta avslutet på säsongen genom att säkra seriesegern på hemmaplan i sista omgången – i en ren seriefinal mot Mangskog.
Björn Alexandersson och hans Åmotfors fick det perfekta avslutet på säsongen genom att säkra seriesegern på hemmaplan i sista omgången – i en ren seriefinal mot Mangskog. Foto: Jonas Aspetorp

Hur kan man förklara årets framgångar för Edafotbollen?

– Jag vet inte om det finns någon särskild förklaring, men det har väl lyfts lite grann på senare år. Det har följt Edadamernas framgång – de har visat vägen genom att ta sig upp i division 2, säger Patric Carlsson.

Björn Alexandersson:

– Bra ledare, naturligtvis. Sen ska vi kanske inte säga att det är en gyllene generation, för det är ett brett spann, men det är många som vi saknat tidigare för att de har valt bort fotbollen – nu är det flera som är villiga att lägga ner sig. Allt ifrån de som är födda 06-07 hos oss upp till 02 i Örnen, de ligger ett par år före oss i utvecklingen.

– Vi har jobbat ganska målmedvetet med att strukturera upp sektionsarbetet och få igång ungdomsverksamheten. Christoffer Damström, Ola Eriksson och Pontus Tholsson, som sitter med i sektionen och är med som ledare, har ett otroligt engagemang där.

”Nästan 200 aktiva”

Eda är ju en tämligen liten kommun och att det finns spelare nog för lag i både fyran och femman samtidigt är inte helt givet.

Något som ändå visat sig gå ihop.

– Vi har underlag så att vi skulle kunna ha ett U-lag, vi har flera pojk- och flicklag och nästan 200 aktiva totalt. Det är ett strategiskt sektionsjobb vi har gjort de senaste åren, berättar Alexandersson.

Örnen har sedan ett par år tillbaka ett tätt samarbete med division 6-laget IFK Ås, som tidigare hade det med just Åmotfors, vilket har visat sig lyckosamt.

– Vi pratade tidigare på att det är svårt att få ihop lag på matcherna, men tydligen så går det om man vill. Vi tror väl att vi kan få fem spelare som spelat på andra ställen också, nu när vi gått upp och kan locka de som vill spela på lite högre nivå.

Julia Martinsson gjorde comeback i Edatröjan inför säsongen och svarade för hela 16 fullträffar.
Julia Martinsson gjorde comeback i Edatröjan inför säsongen och svarade för hela 16 fullträffar. Foto: Jonas Aspetorp

”Över förväntan”

Även för Edas damer, som slutade på sjätte plats i division 2 som nykomling – och in i det sista dessutom hade häng på topplaceringarna – har det varit en riktigt positiv säsong.

– Det får vi väl säga – den har ju gått över förväntan. Då tänker jag inte bara tabellmässigt utan också spelmässigt. Så det är jättekul, säger Cecilia Erlandsson, senioransvarig i Eda IF.

– Vi har gjort det bra mot motstånd högre upp i tabellen, men haft det lite svårare för andra typer av motstånd som egentligen är lite sämre på papperet.

Varför har det gått så bra för er just det senaste, tror du?

– Det grundar sig i att vi har bra årgångar från 04-06. De har fått möjligheter till mängdträning med Janne Jansson, där de har fått både sin flickfotboll och A-lagsfotbollen tidigt.

”Gjort ett jättejobb”

Ledarstaben, med Michael Remnevik (huvudtränare), Christer Håkansson och André Nybakk som trio, och dess kontinuitet vill hon också lyfta fram som en starkt bidragande orsak till kliven framåt.

– Micke har kommit in i ett bra läge och gjort ett jättejobb med flickorna. Han passar väldigt bra med det laget som är nu, berömmer Erlandsson.

– Det som man kan vara stolt över som Micke gjort jättebra är att flickorna har spelat sitt spel. De har vågat spela fotboll och rulla boll från målvakten – det blir den nya typen av fotboll. Många nya har fått upp ögonen för oss när vi har spelat på både Gillevi och Hammarsvallen.

Huvudtränaren Michael Remnevik, här med Christer Håkansson i bakgrunden, hyllas stort för sitt jobb med Edadamerna.
Huvudtränaren Michael Remnevik, här med Christer Håkansson i bakgrunden, hyllas stort för sitt jobb med Edadamerna. Foto: Zeb Börjesson

Artikeltaggar

Björn AlexanderssonCharlottenbergDivision 2 Västra Svealand, damerDivision 5 Västradivision 6 västraEdaEda IFEda kommunFotbollIF ÖrnenÅmotforsÅmotfors IF

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.