Hoppa till huvudinnehållet

”Kyrkan borde skriva en vitbok om prästerna och nazismen”

Publicerad:
Reporter Thomas Tynander
Thomas Tynander
Thomas.Tynander@arvikanyheter.se
Biskop Sören Dalevi och journalisten tillika Skillingmarksbon Lennart Persson.
Biskop Sören Dalevi och journalisten tillika Skillingmarksbon Lennart Persson. Foto: Privat

Flera värmländska präster var organiserade nazister under andra världskriget.

Det avslöjade biskop Sören Dalevi inför Wermländska sällskapet i Stockholm.

– Kyrkan borde skriva en vitbok om prästerna och nazismen, menade Dalevi.

I tidskriften ”Värmländsk kultur” avslöjade journalisten Lennart Persson i våras hur Hilding Malmgren i Skillingsfors fick hållas som präst i nära 30 år - trots sina extrema nazistiska åsikter. Arvika Nyheter skrev om den makabra historien, som nu uppmärksammats vid en välbesökt träff hos Wermländska sällskapet i Stockholm:

– Hur kunde Malmgren få vara nazist, antisemit och präst på samma gång och så länge, undrade Lennart Persson och biskopen Sören Dalevi från Karlstads stift svarade inför ett välbesökt möte:

Lennart avslöjar nazistprästen i Skillingsfors

– Tidsandan var en annan då, ja hela samhället var tysksinnat. Då, vid krigsutbrottet var många inom i samhällets topp som läkare, lärare, militärer, poliser, hovet och även kyrkan nazister eller vänligt sinnade mot nazismen.

Nazistprästen i Skillingsfors, Hilding Malmgren.
Nazistprästen i Skillingsfors, Hilding Malmgren. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Hilding Malmgren gick med i det nazistiska partiet 1932 och fyra år senare ställde han upp i riksdagsvalet på samma lista som den kände Molkomsnazisten Birger Furugård. I prästgården lät Malmgren placera ett porträtt av Adolf Hitler som var väl synligt från vägen utanför.

Han var inte ensam. I Svenska kyrkan i Värmland var en handfull präster nazister, motsvarande fyra procent. Det visar en genomgång av biskop Dalevi.

– Malmgren i Skillingmark var den som märktes mest utåt men biskopen (Arvid) Runestam hade mycket att stå i, sa han.

Hilding Malmgren delade oombett ut nazistiska tidningar till folk på bygden och till värnpliktiga stationerade vid gränsen, vilket AN rapporterat om tidigare.
Hilding Malmgren delade oombett ut nazistiska tidningar till folk på bygden och till värnpliktiga stationerade vid gränsen, vilket AN rapporterat om tidigare. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Dalevi menar att det kan ha varit en bidragande orsak till att dåvarande biskopen Runestam i Karlstad inte gjorde mer för att stoppa Malmgren och hans öppet nazistiska propaganda.

– Malmgren var från en prästfamilj, hans far var prost och hans bror var präst. Att stöta sig med ”denna prästadel” var ingen enkel match för Runestam som själv kom från en enkel bondfamilj i Grava, menade Dalevi.

Svenska kyrkan var under kriget en statskyrka och en statstjänsteman kunde inte avskedas för att ha extrema åsikter.

– Var prästerna i praktiken oavsättliga under kriget, frågade Lennart Persson.

– Ja, näst intill, om de inte begick ett brott som gav två års fängelse eller mer, sa Sören Dalevi.

Biskop Dalevi tyckte att det var synd att Svenska kyrkan och det svenska samhället överlag inte har gjort upp med nazismen. Det gjorde man i Tyskland men i Sverige har det inte skett, menar han:

– Kyrkan borde skriva en vitbok om prästerna och nazismen inom Svenska kyrkan.

Artikeltaggar

Arvika NyheterKarlstads stiftLennart PerssonNazismSamhälleSkillingmarkStockholmSvenska kyrkanSören DaleviTyskland

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.