Hoppa till huvudinnehållet

Så kom sällskapet i Arvika till – bland de första i Sverige: ”Stort intresse”

Publicerad:
Reporter Kristina Green
Kristina Green
kristina.green@arvikanyheter.se
Gaveln och köksingång på ordenshuset som stod färdigt 1925.
Gaveln och köksingång på ordenshuset som stod färdigt 1925. Foto: Kristina Green

På senhösten 1901 träffades ett antal affärsmän i köpingen Arvika och tanken väcktes på en Odd Fellow-loge.

Det var den aktade apotekaren Hjalmar Julin som tog initiativet till bildandet.

– I vår information finns att Hjalmar, som även var medlem i logen No 4 John Eriksson i Stockholm, tog kontakt med några affärsbekanta och vänner som bodde i Arvika för att höra sig för om intresset för att bilda en loge i köpingen. Förfrågan vann gehör, det fanns ett stort intresse och man sände in en ansökan om att få bilda en Odd Fellow-klubb i köpingen, lydande under den svenska storlogen, säger nuvarande sekreteraren Kjell-Åke Larsson.

Budord

Som namn på logen valdes Fidelitas.

– Det betyder trohet som är i enhet med logens budord.

Det första mötet hölls hemma hos apotekaren, men senare flyttade orden till en hyrd trerummare på andra våningen på Storgatan 34. Inträdet var vid tiden 150 kronor och månadsavgiften tre kronor.

– Den sjätte december 1902 hölls invigningen med ledande män i samhället som inbjudna gäster och logen fick fler och fler medlemmar. Med tanke på att logen har så lågt nummer som 29, var Arvika tidigt ute, säger Kjell-Åke.

Eget ordenshus

En dröm fanns hos bröderna, som medlemmarna tituleras, om att kunna bygga ett eget ordenshus. Vid sammankomsten den 1 april 1903 föreslogs en insamling som grundplåt till en byggnadsfond. Insamlingen inbringade 40 kronor, vilket 2023 motsvarar 2 759 enligt websajten Ekonomifakta. Senare inbringade insamlingarna större summor så att köp av tomt och en byggnation blev möjlig.

– Det första spadtaget togs den 28 april 1924 här vid Östra Esplanaden. Man kan tänka sig att här planerades för en en bred paradgata. Vid tiden hade sjukhuset byggts längst upp på gatan.

Den 19 april 1925 invigdes ordenshuset. I ena grundmuren har ett stålskrin, innehållande historik över Arvika, över logen, stadgar, medlemsförteckning, tidningar, däribland Arvika Nyheter, gångbara mynt, med mera murats in.

AN gläntar på dörren till Odd Fellows i Arvika: ”Här har tiden nästan stått stilla”

Artikeltaggar

ApotekArvikaArvika NyheterInvigningarMänskligtNäringslivets ekonomifaktaStockholmStorgatan

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.