Hoppa till huvudinnehållet

Mârtensgeneralen om kritiska rösterna: ”Om de säger vad de vill ha fixar jag det”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Arvikamârten blev en stor succé enligt arrangörerna, med rekordförsäljning och ett evenemang som flöt på. Vissa förbättringspunkter till nästa år har man dock noterat, och riktigt alla har man inte gjort nöjda.
Arvikamârten blev en stor succé enligt arrangörerna, med rekordförsäljning och ett evenemang som flöt på. Vissa förbättringspunkter till nästa år har man dock noterat, och riktigt alla har man inte gjort nöjda. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Årets Arvikamârten är lagd åt handlingarna.

Det allra mesta arrangören fått till sig har varit positivt – även om vissa kritiska röster förekommit.

– Det går inte att göra alla nöjda, säger mârtensgeneralen Andy von Essen.

Knappt har väl lukten av kålsoppa och brända mandlar lagt sig efter helgen.

Arbetet inför nästa års marknad är dock redan i gång, berättar mârtensgeneralen Andy von Essen.

– Nu håller jag på och samlar in alla synpunkter och idéer från alla tillsammans med kommunen, centrumföreningen och knallar om hur vi kan vidareutveckla det som var bra, säger han.

Och fortsätter:

– Sen finns det alltid saker att förbättra. Allt skrivs ner i en vitbok som vi löpande har noterat under lördagen, med åtgärder för att fixa till det som inte var bra. Cirka 30 punkter kom ihop där.

Vad är det för grejer, exempelvis?

– Det var mest bara småsaker. Nåt streck på kartan och nåt träd som var i vägen för nån knalle. Sen kan vi vara lite bättre på toalettsidan. Även ge lite bättre service till knallarna, så de har tillgång till el direkt exempelvis.

Mârtensgeneralen Andy von Essen var på det stora hela nöjd och har fått mestadels
Mârtensgeneralen Andy von Essen var på det stora hela nöjd och har fått mestadels Foto: Oscar Walldén

Inför mârten skrev vi om hur årets arrangemang var rekordstort sett till antal knallar och sålda platser.

Rekordmånga stånd på mârten – generalens glädje: ”Det är all time high”

I kommentarsfältet till ett av AN:s Facebook-inlägg är det dock några som ställt sig tveksamma till om evenemanget verkligen var större än tidigare år – och att det var en hel del tomma platser – enligt deras upplevelser.

Det sistnämnda stämmer delvis, berättar von Essen.

– Det är en del som inte kom till Arvika men som hade bokat. 10-15 hörde av sig på grund av sjukdom, släpvagnsproblematik och annat. Det var lite synd, för vissa av dem hade jag verkligen räknat med. Men blir man sjuk så blir man, konstaterar Andy von Essen.

Som fortsätter:

– Det vi jobbar för är att försöka få ut affärerna som nyttjar sina platser. Platsen är såld, men det är ingen som står ute med något stånd i och med att det är butiken som äger platsen. Sen är det många meter som inte går att sälja nu för att det är för mycket träd och skyltar i vägen, vilket gör att det blir mer luft än vad det var förr.

Vad vill du svara de som upplevde det som mindre än tidigare?

– Tittar man på intäkter så var det mer – det har vi data på och är ren fakta. Det var 60 procent större sett till antal platser än ifjol.

– Det går inte att göra alla nöjda, men om de kan säga vad de vill ha så fixar jag det.

”En vanesak”

Övergången från ett analogt tillvägagångssätt kring bokningarna för stånden till ett digitalt system var för övrigt något som ställde till det för vissa.

– En del förstod inte att det kom faktura via mejl. Det var i något fall mejlet hade kommit fram, men personen hade inte öppnat mejlet och troligen tagit bort det.

– Jag har påmint och vi har mejlat alla som gick, men det var fem stycken som inte hade e-postadresser. Det är alltid svårt med nytt system – det är en vanesak att få in, säger von Essen.

”Överösta med beröm”

Det von Essen fått till sig personligen har varit i princip uteslutande positivt, berättar han.

– Vi har blivit överösta med beröm på telefon, mejl och sms. Alla knallar jag pratat med har sålt mer än ifjol och kommer tillbaka, likaså gillar de satsningen i år – så de kommer med fler vagnar nästa gång.

– Alla ideella var glada och löste alla saker under lördagen med bravur. Ett fantastiskt team vi haft i år.

Fotnot: Separat artikel om flera redan klara nyheter till nästa års Arvikamârten är på gång, så håll utkik här på sajten!

Läs mer om årets Arvikamârten:

Läs också

Artikeltaggar

Andy von EssenArvikaArvikamârtenArvikamârten 2023ButikerEvenemangHandelKritikMarknaderNöje/KulturSamhälleÅtgärder

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.