Hoppa till huvudinnehållet

AN gläntar på dörren till Odd Fellows i Arvika: ”Här har tiden nästan stått stilla”

Publicerad:
Reporter Kristina Green
Kristina Green
kristina.green@arvikanyheter.se
Logen Odd Fellow No 29 byggde ett eget ordenshus på Östra Esplanaden, huset som är på 300 kvadratmeter stod klart 1925.
Logen Odd Fellow No 29 byggde ett eget ordenshus på Östra Esplanaden, huset som är på 300 kvadratmeter stod klart 1925. Foto: Kristina Green

Många som går förbi det ockrafärgade tvåplanshuset på Östra Esplanden i Arvika lär fundera på vad byggnaden används till.

Få vet hur det ser ut invändigt – men nu har Odd Fellow-logen gläntat på dörren för AN:s läsare.

– Mycket av inredningen är stort sett intakt sedan ordenshuset invigdes 1925, säger sekreteraren Kjell-Åke Karlsson.

AN får börja sin guidade rundtur genom köksingången, en entré med pärlspont på väggarna tillhörande 1920-tal. Ett stort kök skymtas till höger och till vänster finns det så kallade Lydia-rummet. Det är uppkallat efter en kvinnlig föreståndare som bodde där och skötte om matlagning, dukning, städning samt övriga sysslor som hade med fastigheten att göra.

– Det är uppkallat efter Lydia Foors. Hon ärvde sitt jobb samt bostad av sin mamma, och blev en respekterad person här i Odd Fellow-huset i många år. Här var det nog så att det var hon som bestämde i huset, även om bröderna hade titlar som direktörer, disponenter, advokater, eller köpmän. Det finns många händelser som berättar om hennes disciplin på Odd Fellow-bröderna. Numer har vi rummet som kontor och förråd, säger Kjell-Åke Karlsson, nuvarande sekreterare och mångårig broder i logen.

Här i matsalen spelades scener in för tv-serien Morsarvet, berättar logens sekreterare Kjell-Åke Karlsson.
Här i matsalen spelades scener in för tv-serien Morsarvet, berättar logens sekreterare Kjell-Åke Karlsson. Foto: Kristina Green

100 till bords

Snett till höger från rummet är den stora matsalen med plats för 100 sittande gäster belägen. På golvet ligger ett välvårdat parkettgolv med fiskbensmönster och väggarna är fortfarande klädda med samma panel och mönstrade lädertapeter som när huset invigdes.

– All inredning är av hantverksmässig kvalité. Bland annat är tapeterna tillverkade av Arvika Tapetfabrik där för övrigt en av direktörerna var pappa till Björn J:son Lindh.

Här hålls brödernas middagar efter möten, måltiderna är ibland lagade helt eller delvis på plats.

Det finns flertal detaljer kvar från svunnen tid. Till exempel den telefon i matsalen som förband de olika våningarna.
Det finns flertal detaljer kvar från svunnen tid. Till exempel den telefon i matsalen som förband de olika våningarna. Foto: Kristina Green

– Förr skötte den kvinnliga föreståndaren mat och servering. Sedan 1980-talet lagar en grupp bröder maten, sköter servering och plockar bort efter måltiden.

På ena kortsidan sitter porträtt av Sveriges nuvarande kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia, vid högtider utbringas en skål till kungaparet. På väggen mittemot hänger äldre, större kungaporträtt.

Tavlor av kung XIV Carl Gustaf och Drottning Silvia hänger på kortsidan i matsalen.
Tavlor av kung XIV Carl Gustaf och Drottning Silvia hänger på kortsidan i matsalen. Foto: Kristina Green

Morsarvet

I huset har även en filminspelning ägt rum, matsalen fungerade som interiör för stadshotellet i tv-serien Morsarvet.

– Det är i stort den enda gång som ett utomstående sällskap fått tillträde till vårt ordenshus. Det var skådespelerskan Solveig Ternström, bördig från Koppom, som hade skrivit manus och spelade med i serien. Då gjordes ett undantag.

Flera av bröderna var med som statister i filmen.

– Det var bland andra Lars-Erik Sveder som spelade sin pappa Helmer Sveder, känd från sin herrklädesbutik här i stan.

Pampigt 20-tal

Inne i den stora och pampiga hallen klädd med mörk panel ståtar trappan upp till biblioteket och stora mötessalen.

Trappstegen upp till möteslogen är belysta.
Trappstegen upp till möteslogen är belysta. Foto: Kristina Green

Inför logemötet tänds belysningen i trappstegen. Funktionen är ändamålsenlig nödbelysning, men är sofistikerat utformad. Väl upp för trappan, som är försedd med en så kallad sitthiss, välkomnas medlemmar till biblioteket.

Hallen är välbevarad och har inte ändrats om sedan byggnationen.
Hallen är välbevarad och har inte ändrats om sedan byggnationen. Foto: Kristina Green

Bröderna, klädda i svart kostym, vit skjorta och grå slips väntar vid entrén till möteslogen. Några minuter före utsatt tid hämtas de in av vice övermästare för att delta i mötet.

– Vi följer traditionen, det är inte bara att släntra in genom dörren och kanske vara någon minut sen. Här blir man hämtad, mötet börjar prick klockan 19. Vill man få ordet, så ber man om det, säger Kjell-Åke.

20-tal möter 90-tal i biblioteket.
20-tal möter 90-tal i biblioteket. Foto: Kristina Green

När traditioner kommer på tal berättar Kjell-Åke att det är en del i att vara broder i Odd Fellow.

– En av styrkorna i Odd Fellow är just att det är traditionellt. Här kommer man inte i sin träningsoverall eller arbetskläder. Med logens klädkod blir alla lika inför varandra samt här kopplar man av från vardagens stress och yrkesliv. Fokus ligger på medmänsklighet och människokärlek och logen ger förutsättning till att vara en bättre medmänniska.

I biblioteket med blandad inredning finns fotoalbum och fotografier över tidigare och nuvarande bröder. På hedersplats hänger logens initiativtagare Hjalmar Julin. Här finns också standarder som har givits i gåva från andra ordenssällskap.

Apotekerare Hjalmar Julins porträtt hänger på hedersplats.
Apotekerare Hjalmar Julins porträtt hänger på hedersplats. Foto: Kristina Green

Slutet rum

När vi närmar oss den vita dubbeldörren till mötesrummet, Logesalen, blir det stopp.

Där får inte kameran tas med in.

När vi frågar varför blir svaret:

– Det är inte tillåtet.

Salen är stor med sex meter i takhöjd. Längs de vita väggarna står stolar med sittdynor där bröderna får ta plats. Kortväggarna är på ena sida röd, på den andra sidan blå och på det rymliga golvet ligger en stor röd matta i mitten. I samtliga väderstreck finns katedrar med mikrofon, där bland andra ordföranden, logens övermästare håller till.

Längs en frist på en av vägarna är ordenssällskapets budord, och tillika huvuduppgift, inskrivna med snirklig stil: Att besöka de sjuka, hjälpa de nödställda, begrava de döda och uppfostra de föräldralösa.

Som fältsjukhus

1941 användes den 300 kvadratmeter stora byggnaden en tid som fältsjukhus.

– I januari 1941 rekvirerades hela vårt ordenshus av militära myndigheter. Det gick inte att protestera emot, men huset kunde, efter reparationer, användas igen på hösten samma år.

I mitten av 1950-talet gjordes källaren i ordning till klubblokaler, där präglas inredningen av dåtidens möblemang. Nämnas kan att här har det till rummet skänkts ett träbord med stolar samt soffa designat av Arvikasnickaren Schröder.

Huset innehåller flera detaljer som är rariteter. Tapeterna, det valvliknande taket i logesal och i entré, den tidstypiska lampkupan på trappräcket och de snidade handtagen på det inbyggda kassaskåpet signerat A G Lööf Smide.

Fastighetens kostnader betalas genom medlemsavgifter och används av Odd Fellow Logen Nr 29 Fidelitas, Rebecka Logen nr 44 Skogsstjerna samt av sällskapet N N och Sällskapet Druiderna.

 • Fastigheten från gavel-baksida.
  Fastigheten från gavel-baksida. Foto: Kristina Green
 • Gaveln och köksingången.
  Gaveln och köksingången. Foto: Kristina Green
 • Nuvarande sekreteraren Kjell-Åke Larsson.
  Nuvarande sekreteraren Kjell-Åke Larsson. Foto: Kristina Green
 • Öppen spis i biblioteket.
  Öppen spis i biblioteket. Foto: Kristina Green
 • Fotoalbum med guldkant.
  Fotoalbum med guldkant. Foto: Kristina Green
 • Välvt tak i entrén.
  Välvt tak i entrén. Foto: Kristina Green
 • I klubblokalerna ses blandad inredning från 50-60 tal. Närmast en matgrupp signerad Schröder.
  I klubblokalerna ses blandad inredning från 50-60 tal. Närmast en matgrupp signerad Schröder. Foto: Kristina Green
 • Protokollböcker från logens start finns bevarade.
  Protokollböcker från logens start finns bevarade. Foto: Kristina Green
 • Ordenssällskapets standarder placeras ut på borden vid måltider.
  Ordenssällskapets standarder placeras ut på borden vid måltider. Foto: Kristina Green
 • Mörkbetsad panel, äkta matta och belyst trappa leder upp till möteslokalen.
  Mörkbetsad panel, äkta matta och belyst trappa leder upp till möteslokalen. Foto: Kristina Green

Fakta

Odd Fellow

Den ideella sammanslutningen, Odd Fellow Orden finns dokumenterad redan från 1700-talets senare hälft, då skapades de fyra budord som allt sedan dess varit medlemmarnas huvuduppgift, Att besöka de sjuka, hjälpa de nödställda, begrava de döda och uppfostra de föräldralösa. Den moderna grenen startades 1819 i Baltimore, USA.

Orden kom till Sverige i slutet på 1800-talet och har i dag cirka 32 000 medlemmar i Sverige och cirka 256 000 världen över. Bland annat har svenska storlogen, Odd Fellow Orden i Sverige, gett humanitärt stöd till det ukrainska folket och den summan uppgår hittills till över 3,8 miljoner kronor.

Medlemmars uppgift är att sprida vänskapens, kärlekens och sanningens grundsatser bland våra medmänniskor, att undervisa dem om kärleken till nästa, att lära dem att bara ord inte är tillräckligt, utan att våra lärdomar måste omsättas i praktisk handling, samt att var och en efter sin förmåga bidrar till mänsklighetens utveckling. Orden står öppen för alla människor, oavsett ursprung, religion, politiska åsikter eller sexuell läggning. Värdegrunden är vänskap, kärlek och sanning.

No 29 Odd Fellow Arvika, Fidelitas, instiftades 1902.

Så kom sällskapet i Arvika till – bland de första i Sverige: ”Stort intresse”

Artikeltaggar

ArvikaBostad och byggenCarl XVI GustafDrottning SilviaFastigheterFilmerInredningKoppomMat och dryckOdd FellowRebeckalogenSolveig TernströmUSA

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.