Hoppa till huvudinnehållet

Polishelgen: Skrev drygt trettio böter - men mindre fylla än vanligt

Publicerad:
Reporter Sonya Cunningham Oldenvik
Sonya Cunningham Oldenvik
sonya.cunningham.oldenvik@arvikanyheter.se
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ett grovt brott mot knivlagen, ett storbråk i stadsparken, en kvinna som inte visste vart hon var och ett 30-tal böter för högspelande musik.

Det var några av de senaste dygnens incidenter.

Insatsledare Joakim Christiansen hos polisen sammanfattar mârtenshelgen.

Efter att ha kommit i säng vid sex på söndagsmorgonen har insatsledare Joakim Christiansen just stigit upp när AN når honom runt lunch.

Fredagen var ovanligt lugn, berättar han.

– Det var oerhört lite folk och bilar ute, det brukar vara mycket mer på fredagar. Det var en del ungdomar på förkvällen men sedan lugnade det ner sig fort. Vädret gjorde väl sitt, tror han.

Tog man med kniv vid tivolit

Trafikpolisen gjorde dock ett tiotal flygande besiktningar och skrev ut ungefär lika många böter för högspelande musik.

En incident stack ut under kvällen.

– Vi tog en medelålders man i nära anslutning till tivoliområdet som betedde sig märkligt. När vi kontrollerade honom hittade vi både narkotika men även en kniv.

Mannen togs in till förhör på polisstationen där han också fick sova ruset av sig. En anmälan om grovt brott mot knivlagen har upprättats i samband med händelsen.

En misshandel ska också ha ägt rum mellan ungdomar på tivoliområdet, dock inget som verkar ha krävt sjukvård.

Bråk i stadsparken

Dessutom fick ett fåtal personer sova ruset av sig på polisstationen och några stoppades misstänkta för drograttfylleri.

Under lördagen var det betydligt mer folk och bilar i rörelse, berättar Christiansen.

– Det var helt tvärtom från fredagen. Men det var ändå väldigt god stämning överallt, både vid Shell och på tivoliområdet.

Med några undantag, förstås. Bland annat ska ett storbråk ha utbrutit i stadsparken, med ett tiotal personer i olika åldrar inblandade. En del kända sedan tidigare av polisen, andra inte. När ordningsmakten kom till platsen hade dock bråket upplösts och ingen ville göra någon anmälan.

– Det vi kunde göra var att avvisa personerna från platsen åt olika håll.

Trafikpoliserna hade dock att göra.

– De gjorde omkring nio flygande besiktningar och skrev cirka 25 ordningsböter. Även på lördagen blev det några drograttfyllor och några som vi misstänkte för bruk av narkotika som fick komma in och lämna prov på stationen.

Kvinna vilse - låg i buske

Det som stack ut under kvällen var en berusad ung kvinna som hörde av sig till polisen och inte visste var hon befann sig.

– Det var lite roddigt innan vi hittade henne, hon beskrev att hon hamnat i en buske men inte visste vart hon var.

Till slut lyckades hon ta ett foto på ett hus i närheten och skicka till polisen.

– Då kände vi igen balkongerna på bilden och efter en timme eller så hittade vi henne. Hon var nedkyld men i övrigt i bra skick. För säkerhets skull fick hon åka upp till sjukhuset men det hade gått bra sen, fick vi veta.

Endast en handfull personer omhändertogs på grund av fylla.

– Det är mycket mindre än det brukar vara.

Ja, för femtio år sen var det drygt 40 personer som fick sova ruset av sig hos polisen på mârten...

– Ja det har vi inte plats för. De kanske la dem på hög förr.

Insatsledare Joakim Christiansen vill också passa på att lyfta betydelsen av ordningsvakterna och andra aktörer som fanns på plats under helgen.

– Det var väldigt många ordningsvakter i tjänst och de gjorde ett jättejobb i förebyggande syfte. Jag tror det var anledningen till att det blev såpass lite misshandel, eftersom de var väldigt aktiva och syntes mycket. Även de vi samarbetade med i övrigt, fritidsgårdarna, socialtjänsten och Svenska Kyrkan gjorde ett jättejobb.

Han sammanfattar:

– Överlag gick helgen väldigt bra, vi fick en del larm om högspelande musik som vi inte kunde ta tag i för vi hade inte nog med folk, men skrev så många böter vi kunde. På det stora hela var det en god stämning och de allra flesta skötte sig väldigt bra.

Artikeltaggar

Arvikamârten 2023BrottBrott mot knivlagenBrott, lag och rättHotMisshandelShell

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.