Hoppa till huvudinnehållet

Demensplatser avvecklas i Koppom – flyttas till nybygget

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Eda kommun vill centralisera demensvården till Charlottenberg och demensplatserna till de nya avdelningarna i kvarteret Violen vid Petersborgsvägen.
Eda kommun vill centralisera demensvården till Charlottenberg och demensplatserna till de nya avdelningarna i kvarteret Violen vid Petersborgsvägen. Foto: Kerstin Herö

Samtliga demensplatser försvinner på Hiernegården i Koppom och flyttas till Charlottenberg. Förändringen genomförs för att få pengar till driften av nya demensavdelningar i kvarteret Violen, men också för att centralisera demensvården.

Socialnämnden är den verksamhet som har störst problem med att få ekonomin att gå ihop och har redan tagit beslut om flera åtgärder för att dra ner på kostnaderna.

Samtidigt öppnar man tre nya demensavdelningar vid Petersborgsvägen i Charlottenberg som måste finansieras. Den första avdelningen togs i bruk helt nyligen. De andra två ska bli färdiga nästa år, en till sommaren och en till hösten.

Två av avdelningarna är finansierade redan, men det saknas pengar till den sista.

– Det är till hösten 2024 som vi planerar att flytta åtta platser från Koppom. Det gör att vi får pengar till driften till den tredje avdelningen, och mer anpassade lokaler, säger socialnämndens ordförande Bertil Börjeson (HEL).

– Vi har fått klagomål på lokalerna i Koppom. De är inte ändamålsenliga enligt de nya riktlinjerna för hur demensboenden ska vara utformade.

Enligt Börjeson rör det sig om en strukturell förändring som följer beslutet i demensutredningen från 2018, att koncentrera demensvården till Charlottenberg och samla kompetens och resurser till ett ställe.

Demensdiagnoser ökar

De nya avdelningarna i kvarteret Violen har åtta platser vardera, det vill säga totalt 24 platser. Flyttar man åtta platser från Koppom till Charlottenberg blir nytillskottet 16 platser.

Verksamheten har tidigare pekat på att personer med en demensdiagnos ökar, och i större omfattning, än vad man såg 2018, och att det finns ett stort behov av demensplatser i kommunen.

Kommer platserna att räcka framöver om man avvecklar de åtta platserna i Koppom?

– Som vi ser det just nu kommer det att göra det. Sen är det en verksamhet som är svår att planera. Vi gör det här för att driftsätta den nya avdelningen och för att gå vidare med centraliseringen.

Åtgärden att avveckla demensplatserna i Koppom ligger med i socialnämndens förslag till budget för 2024 som man lämnade över till budgetberedningen inför beslut i fullmäktige om nästa års budgetramar.

Hur ordnar man för de som bor på demensavdelningen i Koppom i dag vid en flytt av platser?

– Om beslutet tas i fullmäktige i november kommer vi att göra en verkställighetsplan för hur vi ska genomföra det.

Och vad betyder det för personalen i Koppom?

– Det kommer inte att bli nåt varsel. Personalen behöver vi ha, säger Bertil Börjeson.

Fackförbundet Kommunal har precis fått höra om förslaget.

Har ni fått några reaktioner på det?

– Nej det har jag inte fått. Jag vet inte hur mycket man vet om det än. Det är inget som det varit pratat om, säger Åsa Nordlander, facklig företrädare för Kommunal i västra Värmland, som uttrycker att åtgärden väcker en del frågor.

Demensutredningen som det hänvisas till känner hon igen, men det var många år sen den togs.

– Det man pratat på tidigare är att det inte är aktuellt att lägga ner platserna i Koppom för demenssjukdomarna ökar. Behovet är så stort.

Risken finns att kommunen snart står där igen, att det inte finns några platser att erbjuda när det behövs, och det blir kö igen, fortsätter Linnéa Nordling Arvidsson, Kommunal.

Artikeltaggar

Bertil BörjesonBeslutBudgetarCharlottenbergEdaEkonomiKommunalKoppomPolitikSocialnämnderÅtgärder

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.