Hoppa till huvudinnehållet

Tivolicheferna om livsstilen – och legendariska karusellens öde: ”Vemodigt”

Publicerad:
Reporter Sonya Cunningham Oldenvik
Sonya Cunningham Oldenvik
sonya.cunningham.oldenvik@arvikanyheter.se
Bergströms och Björkmans Tivoli har slagit sig samman.
Bergströms och Björkmans Tivoli har slagit sig samman. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Tivolidirektörerna Peter Bergström och Fredrik Back är inte skapta för vanliga nio till fem-jobb.

– Man kunde ju levt ett lugnare liv, men det här är ett kall, säger Fredrik Back.

För AN berättar de om speciella uppväxten, jobbets utmaningar – och vad som egentligen hände med den populära karusellen Tagada.

Det är strålande sol och musiken strömmar ut ur högtalarna under onsdagen när tivoliföljet jobbar för fullt med att rigga karuseller och stånd på parkeringsplatsen vid stadsparken.

Redan i söndags natt var de på plats i Arvika.

– Arvikamârten blir den näst sista för säsongen, säger Peter Bergström, som tillhör den fjärde generationen som driver Bergströms tivoli.

Från april till oktober är de ute och bygger tivoli i Sverige och Norge. Några veckor ledigt blir det under vintern, som i övrigt innefattar underhåll, besiktningar och renoveringar.
Från april till oktober är de ute och bygger tivoli i Sverige och Norge. Några veckor ledigt blir det under vintern, som i övrigt innefattar underhåll, besiktningar och renoveringar. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Dessförinnan har de varit i Hagfors, Hudiksvall och Kopparberg. Men större delen av säsongen gör de i Norge.

– Det är först på hösten som vi går in i Sverige, säger han.

Sedan omkring sju år tillbaka har Bergströms Tivoli slagit sig samman med Björkmans Tivoli, som leds av Fredrik Back, även han fjärde generationen.

– Jo, jag är född med tivoli, säger Back.

Björkmans Tivoli bildades 1921, och är därmed Sveriges äldsta.

– Jag tror första gången vi kom till Arvika var omkring 1945.

Han har själv varma minnen härifrån.

– Uja, jag har varit här hela livet. När vi var små fick vi ta ledigt från skolan för att vara med på Arvikamârten. Varje gång jag kör in i stan är det som att komma hem.

Bläckfisken är den mest anrika karusellen på området. Den byggdes på 60-talet och har nyligen totalrenoverats.
Bläckfisken är den mest anrika karusellen på området. Den byggdes på 60-talet och har nyligen totalrenoverats. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Det känns som ett rätt speciellt liv att jobba med tivoli?

– Ja, det är inte folk som gillar att jobba nio till fem direkt, säger Peter.

Det svåraste är att hitta bra folk och förra året blev ett stort bakslag, när en stor del av det vanliga gänget plötsligt försvann, berättar han.

– Vi hade ett gäng ukrainare som hade varit med i tio år. Men när kriget började fanns det inte längre någon norsk ambassad dit de kunde gå för att söka arbetstillstånd. De var ryggraden i firman, så det blev ett hårt slag.

Bergströms och Björkmans Tivoli har slagit sig samman.
Bergströms och Björkmans Tivoli har slagit sig samman. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Men trots allt har de i år fått ihop ett ”kanongäng”.

– Det är tio filippinare, fyra moldaver och ett par stycken svenskar..., räknar Peter upp. Totalt är de omkring 30-35 personer.

Däribland Peters yngsta son som, såvitt det ser ut, kommer bli den femte generationen att driva Bergströms Tivoli.

– Ja, han är motiverad, säger Peter. Bara han står ut med norska myndigheter så går det nog bra!

Även Fredriks yngsta, hans dotter, ser ut att vilja föra tivolitraditionen vidare.

Fredrik Back från Björkmans Tivoli provkör en karusell.
Fredrik Back från Björkmans Tivoli provkör en karusell. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Ni själva då, ni dras inte heller till ett vanligt nio till fem-jobb kan man anta?

– Nej, så är det ju, säger Fredrik.

– Visst kunde man ha levt ett lugnare liv. Men det här är ett kall, lite som det är att vara bonde. Jag visste redan på lekskolan när de frågade mig vad jag ville bli som stor. ”Tivolidirektör”, svarade jag.

Förr fanns en tradition bland raggarna att välta kassahusen, som bemannades av idrottsföreningarna, berättar Back. ”Jag minns på bilbanan när de skulle välta henne för tredje gången stängde hon locket, stoppade biljetterna i fickan och höll sig i bänken för att stålsätta sig. Det var mycket mer bråk då.”
Förr fanns en tradition bland raggarna att välta kassahusen, som bemannades av idrottsföreningarna, berättar Back. ”Jag minns på bilbanan när de skulle välta henne för tredje gången stängde hon locket, stoppade biljetterna i fickan och höll sig i bänken för att stålsätta sig. Det var mycket mer bråk då.” Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Så till det viktigaste.

Vad var det egentligen som hände med karusellen Tagada?

– Det är lustigt att du frågar, säger Fredrik.

– Vi pratade om den häromdagen faktiskt. Det fanns ju ingenting som slog Tagada, det var vår absolut mest populära karusell. När det var som värst hade vi fjorton vakter bara på den karusellen, sju på varje sida. Men då var fyllan mycket värre också.

Tagada med hela tivoliföljet, år 2000.
Tagada med hela tivoliföljet, år 2000. Foto: Privat

Attraktionen bestod av en rund platta med bänkrader utmed kanten. Cirkeln rörde sig runt samtidigt som den, något ryckigt, rörde sig upp och ned. Det fanns inga bälten utan passagerarna fick hålla i sig så gott de kunde i metallräcken bakom huvudet. Karusellen, berättar Fredrik, köpte hans far in nytillverkad från Italien 1983.

– Men man behöver ju förnya sig emellanåt. Så 2011 sålde vi den vidare till ett tivoli i Skottland. Jag var själv med och byggde upp den på plats. Det var lite vemodigt att lämna av den faktiskt.

Han har hållit kontakten med det skotska tivolit som idag äger Tagada.

– Ja, och den snurrar fortfarande, säger Fredrik.

Tivolit tar form. På 90-talet pratades det om att bygga ett hotell på tivoliplatsen, och att man kanske skulle behöva flytta tivolit ner till hamnen. ”Men det här är den bästa platsen, så det var bra att det inte blev nåt”, säger Fredrik Back.
Tivolit tar form. På 90-talet pratades det om att bygga ett hotell på tivoliplatsen, och att man kanske skulle behöva flytta tivolit ner till hamnen. ”Men det här är den bästa platsen, så det var bra att det inte blev nåt”, säger Fredrik Back. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Artikeltaggar

ArvikaArvikamârtenArvikamârten 2023HudiksvallNorgeNöje/KulturPeter BergströmTivoli

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.