Hoppa till huvudinnehållet

Stor besvikelse bland lärare när skolsatsning stoppas

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Irene Henriksen, lärare på Gunnarsbyskolan, skyddsombud och fackligt engagerad i Sveriges Lärare i Eda.
Irene Henriksen, lärare på Gunnarsbyskolan, skyddsombud och fackligt engagerad i Sveriges Lärare i Eda. Foto: Kerstin Herö

En stor besvikelse, så beskriver Irene Henriksen sin egen och lärarkollegors reaktion på förslaget att stoppa all utbyggnad av Gunnarsbyskolan i Charlottenberg.

Hon jobbar själv som ämneslärare på mellanstadiet och högstadiet, är engagerad i lärarfacket och skyddsombud på skolan.

Irene Henriksen kom till Gunnarsbyskolan 2016 och säger att hon hört diskussionerna om behovet av mer lokaler under hela den tiden. Tillsvidare har skolan klarat sig med hjälp av tillfälliga lösningar i form av moduler.

Trodde ni att skolan slutligen skulle få en permanent utbyggnad?

– Ja. De har varit här och huggit ner träd och gjort mätningar. Sen blev det paus, det kom som en överraskning. Och nu är det helt borta, tydligen.

Utbyggnadsplanerna var redan långt gångna när politiken plötsligt pausade byggprojektet i juni i år för att låta utreda billigare alternativ än det ursprungliga utbyggnadsförslaget.

Många på skolan trodde därför på en utbyggnad, fast de som varit med länge, var mer försiktigt optimistiska, tillägger hon.

Men när budgetberedningen fick ta del av de nya alternativen i höst var det inget av förslagen man gick vidare med. Istället föreslår man att byggprojektet avslutas med hänvisning till det svåra ekonomiska läget. Kommunen har inte råd enligt den bedömning man gjort.

Hur ser du på det?

– Vi hade en föreläsare för några år sen, som själv gått igenom mycket. Hon sa att: ”Barn och ungdomar måste få kosta, annars kostar de mycket mer senare i livet.” Det var nåt sånt hon sa och just det fastnade hos mig, säger Irene Henriksen efter en stunds tystnad, när hon funderat på frågan.

Hur har reaktionen bland dina kollegor varit?

– En väldigt stor besvikelse över att det inte blir nåt.

Hur var din spontana reaktion?

– Vart ska vi ta vägen? Om jag förstått rätt har kommunen bara tillfälliga bygglov för modulerna. Hur länge ska vi hålla på att flytta runt? Lågstadiet har växt ur sina lokaler. De har fått lokaler av mellanstadiet, där de hade sin bildsal.

I dag är tio av skolans klassrum, plus arbetsrum, inhysta i moduler.

Skolledningen på Gunnarsbyskolan har tidigare uttryckt att en utbyggnad skulle göra det möjligt att samla stadierna på ett bättre sätt än i dag.

Irene Henriksen är inne på samma linje. I dag är mellanstadiet uppdelat. Årskurs 4 och 6 har sina lektioner i en av de tillfälliga modulbyggnaderna, medan årskurs fem har sin undervisning i huvudbyggnaden.

– Vi (lärarna) har morgonmöten gemensamt. Men mellanstadiet behöver komma tillsammans för att få en gemenskap mer än när vi träffas på rastområdet.

Miljön vid modulerna, som är uppställda i närheten av parkeringen vid huvudentrén, är inte heller oproblematisk menar hon. För att ta sig till rastområdet som ligger på andra sidan skolan måste eleverna även passera ett område där det kommer varutransporter.

Det finns flera saker, där hon skulle vilja se en förändring.

–Jag skulle vilja att varje stadium har sitt utrymme och är samlade. Vi efterfrågar alltid mer lokaler. Det saknas lokaler för att kunna dela upp klasserna mer. Vi skulle behövt ha mindre grupper i vissa ämnen.

– Vi skulle behöva en mycket större matsal. När jag gick förbi tjugo i elva i dag satt det elever och åt redan. Det är alldeles för tidigt.

Enligt Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för måltider i skolan bör lunchen ligga mellan 11.00 och 13.00.

Skolbiblioteket har fått användas som matsal en längre tid, istället för till sitt egentliga syfte, eftersom den riktiga matsalen inte räcker till när antalet elever ökat.

– Vi får gå till biblioteket eller låna boklådor istället.

Inga kommentarer

Lokalbehovet är väl utrett på Gunnarsbyskolan. Redan för flera år sedan startade en utredning för att se vilka behov som finns framöver när antalet elever ökar.

Efter att budgetberedningens förslag blivit känt vill rektorerna inte lämna några kommentarer, vad en slopad utbyggnad av skolan betyder för den fortsatta skolverksamheten, utan hänvisar till skolchefen Daniel Nordström.

Men han är lika fåordig.

– Det finns inga besked, inga definitiva beslut att ta ställning till än.

Men det ligger ett förslag att inte gå vidare med någon utbyggnad av skolan. Med tanke på vad mycket lokalbehovet utretts måste ni väl ha någon uppfattning om hur det skulle påverka om det inte blir någon utbyggnad?

– Vi har fått ett utredningsuppdrag. Vi får titta på den samlade skolverksamheten, vilka konsekvenser det får och utifrån det se hur vi löser det. Det finns inte mycket mer att säga i dag.

Enligt förslaget får bildningsnämnden i uppdrag att organisera Gunnarsbyskolans verksamhet så den ryms i befintliga lokaler.

En majoritet i budgetberedningen stod bakom budgetförslaget för 2024 som nu går vidare till fullmäktige för beslut.

Artikeltaggar

BeslutCharlottenbergDaniel NordströmEdaGunnarsbyskolanLivsmedelsverketLärareSkola och utbildningSveriges LärareUndervisningUtredningar

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.