Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Kultureliten - jag vet ingen grupp som ställer så otroliga krav på skattekollektivet

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Replik på Sven Smedbergs text om den bortskämda kultureliten.

Som medlem av den bortskämda kultureliten

Rubriken är mitt i prick. Jag vet ingen grupp i samhället som ställer sådana otroliga krav på skattekollektivet. Det ska finnas kulturhus, skrivarstugor, teaterscener och jag vet inte allt. För att inte tala om alla dessa kaféer som de kräver. De verkar leva på kaffe. Och naturligtvis hembakat bröd. Färskt och på ekologiska råvaror. Och hur det än är så lyckas de lura någon stackare, att dra i gång kaféverksamhet på de mest hopplösa ställen där kulturmänniskorna tycker det skulle vara mysigt. När det är dags för premier, så börjar eliten att förhandla om rabatter på kaffet.

Tidigare i Arvikas historia har det funnits massor av kultur. Då bedrevs verksamheterna i föreningar. Och för att de medverkande tyckte att det var trevligt. Efter kulturvänsterns intåg på scenen, i slutet av 1960-talet, tog det roliga slut. Nu kom Socialdemokraterna in i bilden. Nu skulle allting ske i kollektiv form. Blanketter på antal deltagande skulle upprättas och skickas in till huvudkontoret. Bidrag betalades ut. Administrationen växte och är idag det enda som finns kvar. Praktexempel; Arvika Folkets Park. Läs gärna sidorna 251 – 273 i boken om Arvika, Reidar Nordenberg,1986.

Till saken. Nu skriver Smedberg en förlöjligande text om Norrköpings kommunalråd Sophia Jarl (M). Enligt Smedberg är hon knappt skriv och läskunnig. I själva verket har hon en lärarexamen från Uppsala universitet. Hon har arbetat som gymnasielärare i femton år innan hon nu blev kommunalråd. Min bedömning är att Arvika kommun aldrig har haft ett så högt utbildat kommunalråd.

Varför beter sig Smedberg på dette vise? Jo, kommunalrådet i Norrköping har tagit sitt uppdrag på allvar. Hon har insett att hennes kommun och förresten hela landet befinner sig i kris. På alla områden, men också när det gäller ekonomin. För år 2024 får därför samtliga nämnder i Norrköpings kommun ett effektiviseringskrav på 1,35 procent. Samtidigt har kommunen gjort en extra satsning på förskollärare, barnskötare, lärare och undersköterskor. Dessutom satsas det på trygghetsskapande åtgärder som elevhälsa, narkotikahundar i skolan, kameraövervakning i offentliga miljöer och en större väktarorganisation. Sverige har fått andra bekymmer att prioritera.

Och till sist; hur mycket satsar Norrköping på sin kultur? För år 2022 satsades det 1 581 kronor per invånare eller 229 miljoner kronor.

I Arvika satsades det 1 271 kronor per invånare eller 33 miljoner kronor.

Arvika satsade alltså 310 kronor mindre per invånare eller 8 miljoner kronor!!!

Tänk så det kan bli när kultureliten börjar räkna.

Tommie Johansson

Artikeltaggar

ArvikaKulturLärareModeraternaNorrköpingNöje/KulturSamhälleSocialdemokraternaSophia JarlSven SmedbergUppsala universitetÅtgärder