Hoppa till huvudinnehållet

Leif Engström på Nationalmuseum nästa höst – stor satsning på romantik nu och då

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Leif Engström är från Arvika men bor och verkar i Stockholm. Bilden är från en utställning han hade på Valsta konst.
Leif Engström är från Arvika men bor och verkar i Stockholm. Bilden är från en utställning han hade på Valsta konst. Foto: Lena Richardson

Nationalmuseum satsar under 2024 på japansk formgivning, norsk kolorism samt romantik i 1800-tal och nutid. Då är Arvikasonen Leif Engström en av konstnärerna som lyfts fram.

2024 inleds på Nationalmuseum med utställningar om den norska konstnären Harriet Backer och den japanska formgivaren Akira Minagawa. Det avslutas sedan med en stor utställning om romantiken med konst både från 1800-talet och samtidskonst.

Det berättar museet i ett pressmeddelande.

Det japanska och det norska visas från 22 februari till 18 augusti och ”Romantikens blick” från 26 september till 5 januari 2025.

I den sistnämnda möts samtidskonst och den period under 1800-talet som kallas för romantiken.

”I utställningen förklaras vad romantiken innebar och hur den påverkade sin samtid. Den visar också att romantiken inte alls begränsar sig till 1800-talet, utan att vi ännu i vår tid dagligen umgås med många av den tidens frågor och idéer”, skriver Nationalmuseum.

I utställningen visas konst av 1800-talskonstnärer som Peder Balke, Ernst Ferdinand Oehme, Caspar David Friedrich, Karl Friedrich Schinkel, Eugène Delacroix, Johan Christian Dahl, Marcus Larson. Bland samtidskonsten finns verk av bland andra Mariele Neudecker, Leif Engström, Helene Schmitz, Ann Frössén, Lars Nilsson, Thomas Demand, Lovisa Ringborg (för Värmlandspubliken känd från Alma Löv Museum) och Paul Fägerskiöld.

Leif Engström lyfte ut målning ur förrådet – nu visas den på Liljevalchs

Artikeltaggar

Alma Löv MuseumArvikaKonstLeif EngströmNöje/KulturRomantikStockholmUtställningar

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.