Hoppa till huvudinnehållet

Interna mejlet: Akut röntgenkris – en av fem patienter ska bort

Publicerad:
Reporter Jonas Andersson
Jonas Andersson
jonas.andersson@nwt.se
Radiologin befinner sig i ett krisläge och verksamhetschefen vädjar till läkarna i Region Värmland om hjälp.
Radiologin befinner sig i ett krisläge och verksamhetschefen vädjar till läkarna i Region Värmland om hjälp. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

En av fem patienter måste bort.

Det är budskapet i det interna krismejl som bild- och funktionsdiagnostikens verksamhetschef Charlotte Johansson skickat till samtliga läkare i Region Värmland, kan NWT avslöja.

”Ni måste skicka färre remisser till oss”, vädjar hon.

Bemanningskrisen har varit ett faktum i flera år. Just nu står Region Värmland dessutom inför en akut ekonomisk situation som möts med sparpaket om hundratals miljoner kronor.

För bild- och funktionsdiagnostiken – som utför radiologiska undersökningar och behandlingar med röntgen, ultraljud och magnetkamera – innebär det ett stopp för hyrläkare och andra externa tjänster, som köpt vård eller distansgranskningar. Det har försatt verksamheten i ett krisläge.

I ett mejl som skickats till Region Värmlands läkare beskriver Charlotte Johansson situationen:

”Vi inom Bild- och funktionsdiagnostik står tillsammans med er inför en akut, men även långsiktigt allvarlig situation som kräver ert samarbete och förståelse. På grund av den nationella bristen på personal inom radiologi, har vi inte full bemanning och därför inte möjlighet att utföra alla de undersökningar som ni/patienterna efterfrågar”.

Charlotte Johansson är orolig över situationen och vädjar till läkarna att skicka färre patienter till radiologin.
Charlotte Johansson är orolig över situationen och vädjar till läkarna att skicka färre patienter till radiologin. Foto: Lisa Olaison

Trycket är som högst på undersökningar med datortomografi och magnetkamera.

20 procent

I mejlet vädjar Charlotte Johansson till läkarna att skicka färre patienter till radiologin. Inflödet måste minska med 20 procent.

”Ni måste skicka färre remisser till oss och att vi kommer att skicka tillbaka remisser som vi bedömer inte håller tillräcklig kvalitet”, skriver hon.

Charlotte Johansson uppmanar läkarna att överväga alternativa metoder för att ställa diagnos.

När NWT når henne uttrycker hon oro för läget.

– Det är en allvarlig situation vi står inför. Vi behöver samarbeta med alla kliniker, säger Charlotte Johansson och fortsätter:

– De behöver skriva tydliga remisser och de behöver hjälpa till med att avstå remisser som inte alltid behöver skrivas. Patientpåtryckningar kan inte väga tyngre än ett medicinskt ställningstagande.

Patientpåtryckningar kan inte väga tyngre än ett medicinskt ställningstagande.
Charlotte Johansson, verksamhetschef

Skrivs det onödiga remisser i dagsläget?

– Vi ser rätt så många remisser som inte håller kvalitet, med frågeställningar som inte är relevanta. Vi gör mycket som vi ser undantränger andra saker vi skulle behöva ha tider för.

”Jättestora utmaningar”

Charlotte Johansson ser sitt mejl som en inbjudan till dialog som ska leda till en gemensam syn på när radiologiska undersökningar behövs.

– Jag har försökt bjuda in mig till möten. Jag får komma till en del, men jag behöver nå fler. Hela vården i Sverige står inför jättestora utmaningar så vi behöver ta tag i det här och jobba tillsammans.

Kommer det här betyda att patienter som behöver radiologisk undersökning inte får det?

– Vi har för långa väntetider och ett högt inflöde. Jag har lika mycket oro för att det finns patienter i vår väntelista som inte kommer in för att det inte är lika prioriterat som andra saker. Vi behöver hjälp med att prioritera; vilka behöver verkligen komma och vilka behöver faktiskt inte det?

– Min målsättning med allt i verksamheten är för patienternas bästa. Rätt saker för rätt patient i rätt tid.

Läs även:

Artikeltaggar

HyrläkareRegion VärmlandRöntgenSjukvårdVårdVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.