Hoppa till huvudinnehållet

Jansson ska försöka rädda Mallbackens kontrakt: ”Kunde inte tacka nej”

Publicerad:
Janne Jansson gör comeback som tränare för Mallbacken för att försöka rädda kvar laget i Elitettan.
Janne Jansson gör comeback som tränare för Mallbacken för att försöka rädda kvar laget i Elitettan. Foto: Jonas Aspetorp

Det var 13 år sedan sist men i måndags blev det klart att Janne Jansson ger sig i kast med elitfotbollen igen.

Mallbackens damer är i ett utsatt läge, såväl sportsligt i Elitettan som ekonomiskt, och skickade nödsignalen till Västvärmland.

– Jag kunde inte tacka nej, konstaterar Jansson som har flera emotionella band till föreningen.

– Det var i Mallbacken jag började en gång i tiden, det var där jag fick chansen som ett ungt och oprövat kort som tränare. Det var det som gjorde att jag kunde leva fotbollsdrömmen i många år.

En dröm som sträckte sig såväl över allsvenskt spel med just Mallbacken och även Champions League med norska toppklubben Team Strömmen.

Bättre målskillnad

Nu, med fem omgångar kvar att spela, klamrar sig Mallbacken med nöd och näppe över nedflyttningsstrecket i Elitettan, i kraft av bättre målskillnad än närmast jagande Sundsvall.

I måndags kom beskedet att tränaren Ulf Buskqvist fick gå, efter sex förluster i rad. In istället kom Jansson.

– Diskussionen har väl förts ett litet tag och förlusten mot Jitex nu i helgen blev väl avgörande. Det är fem matcher kvar och det går kanske fortfarande att göra någon förändring.

Krislaget sparkar tränaren – västvärmländsk profil tar över: ”Behöver en förändring”

Helt självklart var det dock inte att Janne skulle hoppa på det här uppdraget.

– Det var det absolut inte. Jag har inte några tränarambitioner kvar så, jag har gjort mitt, så det här är mer av en ”payback”. Jag vill att Mallbacken ska vara kvar i eliten - även om det här inte är någon garanti för att vi ska lyckas.

Utan ersättning

Janne tar dessutom uppdraget utan ersättning.

– Det är en så kort stund och jag vet ju att de sliter ekonomiskt, så jag har varit väldigt tydlig med att jag inte vill ha någon ersättning. Det här är inte mitt levebröd och jag har inte några fortsatta ambitioner. Om föreningen är ute och tigger pengar för att överleva så känns det dumt att de ska lägga pengar på ett tränarbyte.

Sex förluster i rad har gjort att Mallbacken befinner sig i en utsatt position med fem omgångar kvar att spela.
Sex förluster i rad har gjort att Mallbacken befinner sig i en utsatt position med fem omgångar kvar att spela. Foto: Fredrik Finnebråth

Coachtavlan plockade han annars undan i vintras då Eda Uniteds framgångsrika tjejer avrundade sin resa med Hallvärmländskan. Ena halvan av det laget spelar nu i Edas a-lag i tvåan och den andra halvan återfinns i just Mallbackens organisation.

– Det var en rejält duktig kull med spelare och det kommer de att vara i många år.

Två av dem återfanns till och med i startelvan i Mallbackens senaste match, systrarna Malin och Andréa Staum Eriksson.

Delaktighet

Någon assisterande tränare är inte presenterad än och Jansson ligger också lågt med vilka förändringar som kommer.

– Jag har inte träffat spelargruppen än så jag har inga sådana tankar jag vill delge. Vi får diskutera med spelargruppen och om vi kommer överens om något blir det min sak att se till att försöka genomföra det. Vi behöver den delaktigheten och ska jag vara helt ärlig tycker jag de har spelat bra. Hade de haft lite mer stolpe in än stolpe ut hade de haft ett mycket bättre läge.

Artikeltaggar

Andréa Staum ErikssonEda UnitedElitettanFotbollJanne JanssonJitex BKMallbackenMallbackens IFUlf Buskqvist

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.