Hoppa till huvudinnehållet

Arvika Gjuteri har rest sig efter den dramatiska branden

Publicerad:
Just nu förhandlar vi med en av Europas största maskintillverkare inom jordbrukssektorn, säger Håkan Setterström, vd i Arvika Gjuteri.
Just nu förhandlar vi med en av Europas största maskintillverkare inom jordbrukssektorn, säger Håkan Setterström, vd i Arvika Gjuteri. Foto: Jonny Ohlsson

Alla kunder Arvika Gjuteri hade före den dramatiska branden 2020 har kommit tillbaka och många nya strömmar till.

Just nu förhandlar gjuteriet med ett av Europas största maskinföretag inom jordbrukssektorn.

– Vi ökar rätt kraftigt inom jordbrukssektorn, både i Sverige och utomlands. Faktum är att den dramatiska branden på något underligt sätt gett oss ny kraft att växa och bli ännu bättre, säger Håkan Setterström, vd i Arvika Gjuteri.

Bland de nya kunderna finns VCE, Arvika, som har verksamhet nästgårds gjuteriet.

Arvika Gjuteri är sedan 1971 en stor leverantör av gjutna produkter till jordbrukssektorn och den tunga fordonsindustrin. Nu är frågan om gjuteriet också kan komma innanför dörrarna på svensk och utländsk försvarsindustri?

– Ingenting är omöjligt, men än så länge har inte den dörren öppnats.

Den totala skadenotan efter den dramatiska branden 2020 i Arvika Gjuteri uppgick till totalt 700 miljoner kronor. 600 miljoner ersattes av försäkringsbolaget IF. Resterande bidrog ägarna med.
Den totala skadenotan efter den dramatiska branden 2020 i Arvika Gjuteri uppgick till totalt 700 miljoner kronor. 600 miljoner ersattes av försäkringsbolaget IF. Resterande bidrog ägarna med. Foto: Anders Nilsson

Skadenotan

Hela skadenotan för försäkringsbolag och ägare efter branden uppgick till drygt 700 miljoner kronor. Försäkringsbolaget If gick in och ersatte med cirka 600 miljoner kronor och gjuteriets ägare bidrog med cirka 100 miljoner kronor.

– Jag måste säga att If skött hela försäkringsärendet med stor bravur, säger Håkan Setterström.

Efter återuppbyggnaden har Arvika Gjuteri Europas största och mest effektiva hydraulsystem. Dessutom är gjuteriet Nordens största fristående järngjuteri. Larmsystemen har förbättrats och det handlar om tekniska förbättringar.

– Man ska helst inte baktala konkurrenter, men vi kunde vi se att alla våra gamla kunder längtade tillbaka till Arvika Gjuteri. Många var inte nöjda med vad de andra gjuterierna hade att erbjuda.

Vi har en strategisk plan som sträcker sig fram till 2030. Där beskrivs hur vi skall jobba med kunden, produktionen,  elen, ekonomin, utvecklingen, personalen och miljön, säger Håkan Setterström, vd i Arvika Gjuteri.
Vi har en strategisk plan som sträcker sig fram till 2030. Där beskrivs hur vi skall jobba med kunden, produktionen, elen, ekonomin, utvecklingen, personalen och miljön, säger Håkan Setterström, vd i Arvika Gjuteri. Foto: Jonny Ohlsson

Fossilfritt

Arvika Gjuteri satsar stenhårt på att i så stor utsträckning som möjligt arbeta med fossilfri produktion och inköp av fossilfri el från vatten, vindkraft och kärnkraft.

– I dag är det ett måste för industrin att jobba fossilfritt. Kunderna ställer rätt tuffa krav.

Men hur har det gått med elpriserna?

– Klart att det har varit tufft eftersom en ganska stor andel av våra totala kostnader handlar om inköp av el. Totalt behöver vi 50 gigawatt el för att hålla i gång gjuteriet under ett års tid. Ytterligare en kraftig höjning av elpriset skulle vara spiken i kistan för Arvika Gjuteri. Vi skulle få svårt att klara den pärsen.

Varje morgon är det kontroll och diskussion om elprisernas utveckling.

– Vi tar tillvara alla möjligheter att sänka kostnaderna för elen.

I takt med prisökningarna på el har gjuteriet kastat om en del i produktionen och en del processer har genomförts nattetid, men det finns inga planer att gå från två till tre skift i anläggningen.

Gjuteriet har en årsproduktion på 28 000 ton gjutna produkter. De har tillstånd att utöka verksamheten till 35 000 ton, men i dagsläget finns inga planer att utöka.

Hampus Kujansuu arbetar i Arvika Gjuteri, som är Nordens största fristående järngjuteri.
Hampus Kujansuu arbetar i Arvika Gjuteri, som är Nordens största fristående järngjuteri.

Lugnt för anställda

Gjuteriet blev efter branden och under pandemin tvingade att varsla. I dag kan de 185 anställda vid gjuteriet sova lugnt om nätterna. Det handlar om en stabil produktion och nya kunder.

Det blir också nya investeringar i gjuteriet.

– Totalt handlar det om 20 miljoner kronor. Vi kommer framöver att försöka hålla den investeringstakten.

Anneli Liberg ingår i det 185 personer starka teamet vid Arvika Gjuteri.
Anneli Liberg ingår i det 185 personer starka teamet vid Arvika Gjuteri.

Arvika Gjuteri omsätter 485 miljoner kronor och har två ägare, Sibbhultverken Group och Leax Group. Det är två privatpersoner som äger företagen. Bägge verksamma inom industri och verkstäder.

– Våra kunder och ägare tror på Arvika Gjuteri som en viktig spelare inom branschen. Aldrig någonsin har Arvika Gjuteri varit så starkt.

Köpt fastigheten

Sedan en tid tillbaka äger Arvika Gjuteri fastigheten, som de tidigare hyrde av Arvika kommun.

– Det är bra att äga hela anläggningen, säger Håkan Setterström.

Ett jätteprojekt – nu är Arvika Gjuteri igång igen efter brandenArvika gjuteri varslar halva personalstyrkan: "Det är jättetråkigt"Nattlig insats räddade ugnar – och fortsatt produktionBILDEXTRA: Bilder efter branden i gjuteriet"Beskedet är att fabriken ska byggas upp igen"Brand i Arvika Gjuteri – åtta till sjukhus

Artikeltaggar

ArvikaArvika GjuteriBränderElFastigheterHåkan SetterströmNäringsliv

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.