Hoppa till huvudinnehållet

Herr Phornebrandt: ”De positiva överraskningarna är älgjaktens tjusning”

Publicerad:
Illustration av Herr Phornebrandt.
Illustration av Herr Phornebrandt.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är höst. Dagen blir kortare och kalsongerna längre. I skrivande stund är klockan 04.15 den åttonde september. ”Läskunnighetsdagen”. Nyligen har jag plöjt igenom böcker från min skoltid. I boken ”Läsbok från folkskolan” kunde man läsa att kaffet kommer från Brasilien som är jordens bästa kaffehandel. Men bruket att dricka kaffet har kommit från Arabien. ”Sörgården” och ”Önnemofolket” är intressanta att läsa, för att inte tala om ”Tomtebobarnen” med vackra färgbilder som visar de små tomtarna i skogen bland träd och myrstackar. ”De lever där så nöjda och glada i sin skog. Av bären, svamp det finns nog.”

Bland mina böcker hittade jag ett citat av Molière: ”Mitt lynne bittert blir, sjuk blir min själ när jag bland människor ser sådant dubbelspel. Med smil och smicker först de buga för varandra och sedan sin bästa vän klandra.”

Min fundering är om detta stämmer på människorna av idag - 400 år senare.

Molière skrev satirer om människans sunda natur och var en centralfigur i den franska litteraturen. Bland hans böcker skrivna på svenska skulle vara intressant att läsa ”Skola för äkta män”, ”Den girige” och ”Vittra damer”.

Levnadskonstnären Elis i Taserud följer jag noggrant i ord och bild. Det handlar om mer än roliga historier. En stor händelse var när hans broder Christian i juli 1894 kom med sin 18-åriga hustru Jeanne, miljön var mycket annorlunda än hon var van vid. Då hon steg ur vagnen på gården lär hon ha frågat: ”Har det varit jordbävning?”. Elis var även med och bildade fornminnesföreningen i Arvika och ingick i den första styrelsen: och var med då museet på Sågudden invigdes.

Det sägs att Elis var långt ifrån helnykter. När han vid ett tillfälle ramlade omkull i den branta backen vid Taserud kom några snickarlärlingar och ville hjälpa honom upp. Då säger Elis:

”Dä tjänar ittnô te pôjker. Låt mig ligge. Jag ska strax ikôll igen.”

A.G. Hedenskog, initiativtagare till Sågudden som en lämplig plats för en museibyggnad, skrev ett brev till Elis 80-årsdag på följande sätt:

”Han är munvig och nyter och käck som en sprätt. Hos nämndeman på Gate han dansade polkett. I träskor han trippa och svarvstolen går. Jag tror att han svarar vid 100 år. Ödet ville något annat. Elis avled åttonde oktober 1936 i sviterna efter ett fall i trappan. Hans historier lever vidare än idag. Elis var en glädjespridare av stora mått...

Älgjakten pågår. Årets stora glädje i jägarkretsar. Dagens jakt ser annorlunda ut i jämförelse med drevjakt på 30-talet. Framförallt säkrare. Jaktledaren håller ordning på sina jaktkamrater. Förr var det vanligt att man hade en brännvinsflaska i bagaget. Det hände sig ibland att någon somnade där han satt på en gammal stubbe med bössan i knät. Jaktresultatet beror på tillfälligheterna. Oförutsedda händelser spelar spratt men de positiva överraskningarna finns och det är älgjaktens tjusning...

Oktober kallades tidigare slaktmånad. Nu bör all potatis vara upptagna. Man kan inte nog säga att potatis är ett av våra viktigaste näringsämnen, rik på C-vitamin. I förbifarten vill jag nämna att potatisen förr i tiden först användes som underlag för brännvinsbränning.

Birgitta 7 oktober har gett namnet åt brittsommar, Lukas kallades förr ”Kål-Lukas”, när trädgårdsprodukterna då borde vara höstade. Den första snön faller denna månad i Härjedalen och vintern börjar i Ångermanland.

Apropå böcker läser jag i första hand allt som handlar om naturen. Skog, växter och djur. Jag är mycket intresserad av skiftande människoöden. Nyligen har jag läst ”Jakten går i bergen” samt ”Sommar i Svartböle”.

Slut för idag sa magistern, somnade i katedern. Jag önskar er alla en trevlig fortsättning på hösten. Nu tänder jag kvällslampan för att läsa ”Barnen från Frostmofjället” av Laura Fitinghoff.

Herr Phornebrandt

Artikeltaggar

ÄlgjaktArvikaBöckerBrasilienDjur och naturNaturSåguddenSkogTaserud