Hoppa till huvudinnehållet

Brorsson efter sitt livs längsta lopp: ”Skulle vilja sjukskriva mig en vecka”

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Mona Brorsson var glad när hon nådde målet i Klarälvsloppet.
Mona Brorsson var glad när hon nådde målet i Klarälvsloppet. Foto: Peter Bäcker

– Hela överkroppen känns förbrukad, säger Mona Brorsson efter sitt livs längsta lopp alla kategorier.

Den värmländska OS-guldmedaljören i skidskytte lyckades ändå nå en imponerande 13:e-plats i debuten på nio mil rullskidor i Klarälvsloppet.

Mona Brorsson var 12.26 bakom segrande Jenny Larsson. 4.04.30 tog färden mellan Uddeholm och Karlstad.

– Jättekul lopp. Fantastisk stämning utefter banan. Jag har haft så himla många som hejat på mig.

Skidskyttar var med för första gången. Även Johanna Skottheim, Peppe Femling och Malte Stefansson åkte. Skottheim blev 16:e, Femling 137 bland herrarna och Stefansson 225. Brorsson var till och med snabbare i tid än den sistnämnde, med fem minuter.

– Det känns jättebra, viktigt, säger hon och skrattar.

Hon hade aldrig varit i närheten av att åka så långt, varken på snö eller asfalt.

– Kan inte säga exakt, men jag tror sex mil på träning. Jag har tävlat 45 kilometer. Oavsett resultat är jag väldig nöjd med min prestation, att jag tog mig igenom det. Nu har jag prövat långlopp, jag är inte säker att det blir så många fler.

Att stå och staka i fyra timmar i sträck var extremt slitsamt.

– Herregud vad jobbigt. Ryggen, magen, allt är ju rökt. Efter sex mil kände jag att jag gärna gått i mål för två mil sedan.

Mona Brorsson hade nytta av att hon är en av de absolut starkaste i skidskyttelandslaget och lär bolla med vikterna i gymmet.

– Ja, och jag märker att jag är uthållig. Jag hängde med täten i kanske tre mil. Sen var det ett ryck som gick jättefort. Höghastighetsstakningen har jag ingen chans i. När vi stakar stakar vi mest uppför. Men jag kunde hålla mitt tempo och plockade några placeringar på slutet.

Det bådar kanske gott för vintern?

– Det känns bra, men man kan inte dra för stora växlar.

Brorsson fick en hel del av förra säsongen spolierad av sjukdomar inledningsvis, men har haft en frisk och bra försäsong.

Hur länge vilar du nu?

– Jag skulle vilja sjukskriva mig en vecka. Men det är ingen rast ingen ro. Efter att jag duschat och ätit lunch här ska jag tillbaka till Östersund. Det är träning i morgon. Nästa helg har vi inofficiella testtävlingar i Östersund. Det är sprint lördag och jaktstart söndag.

Mona Brorsson är förtjust i Klarälvsloppets planer på en skidskyttesprint på en uppbyggd stadion i Karlstad nästa upplaga.

– Det känns som det passar mig lite bättre. Skulle vara jättekul. Hoppas det går att få till. Vi behöver få spridning på skidskyttet även sommartid. Det är ju inte så bra vintrar, så vill vi ha fler skidskyttar kanske vi måste locka dem via rullskidåkningen.

Skidskyttevärldscupen startar i Östersund den 25 november–3 december.

Brorsson om att staka nio mil – och skidskytte i centrala Karlstad: ”Superspännande”

Artikeltaggar

Johanna SkottheimKarlstadKlarälvsloppetMalte StefanssonMona BrorssonPeppe FemlingSkidskytteSportSprintUddeholmÖstersund

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.