Hoppa till huvudinnehållet

Brittsommarvärme lockade folk till höstmarknaden: ”Folk får ses och prata”

Publicerad:
Tväruds trädgård gjorde premiär på Gunnarskogs höstmarknad. Mira Malmros hjälpte mamma Karin med försäljningen - och att ta hand om sprillans nya lillasyster Lovisa.
Tväruds trädgård gjorde premiär på Gunnarskogs höstmarknad. Mira Malmros hjälpte mamma Karin med försäljningen - och att ta hand om sprillans nya lillasyster Lovisa. Foto: Sofie Borg

Det blev en riktigt lyckad höstmarknad för Gunnarskogs hembygdsförening i lördags. Nöjda arrangörer och försäljare konstaterade att det varit mycket besökare redan första timmen.

– Och de är glada och köpsugna, säger Gunilla Ekström som var en av försäljarna.

Årets sista septemberdag bjöd på sommarvärme - och för all del en hel del blåst - när Gunnarskogs hembygdsförening bjöd in till årlig höstmarknad på hembygdsgården. Trots kraftig konkurrens från vernissager och mässor var det gott om både lokala och inresta besökare som vimlade bland bodarna och drack kaffe vid solväggen.

Karin Johansson, organisatör i serveringskommittén i hembygdsföreningen, jobbade i serveringen och var glad över att så många besökte marknaden.
Karin Johansson, organisatör i serveringskommittén i hembygdsföreningen, jobbade i serveringen och var glad över att så många besökte marknaden. Foto: Sofie Borg

– Det är väldigt mycket folk. Det är roligt, det jag tycker är viktigt med det här är att folk får ses och prata, säger Karin Johansson, organisatör i serveringskommittén.

Hon höll under dagen till i matserveringen där det serverades soppa med bröd och kaffe med en ordentlig uppsättning kakor.

– Det är tre sorters grönsakssoppa. Det är en tradition vi har sedan många år säger hon.

Omkring ett tiotal personer från föreningen jobbade under marknaden.

– Några har kokt soppa hemma och tagit med. Allt är på frivilligbasis.

Mat, kaffe och prat i solväggen.
Mat, kaffe och prat i solväggen. Foto: Sofie Borg

I hantverksboden satt Elisabet Thörnblom, också från föreningen, och höll i försäljningen av hantverk och lotter.

– Jag har haft mycket folk i boden hela dagen. Vi säljer en hel del hemstickat, mattor och smide. Honung är också populärt säger hon.

Elisabet Thörnblom visar upp alster i hantverksboden. Vantarna såldes uppskattningsvis en minut efter att bilden togs.
Elisabet Thörnblom visar upp alster i hantverksboden. Vantarna såldes uppskattningsvis en minut efter att bilden togs. Foto: Sofie Borg

Premiärbesök

Flera försäljare hade också slagit upp marknadsstånden. För Karin Malmros som sålde grönsaker från den egna gården i Tvärud var det premiär och detsamma gällde definitivt dottern Lovisa som gjorde sin första höstmarknad i Gunnarskog bara några veckor gammal.

Karin Malmros som sålde grönsaker från den egna gården i Tvärud. Lilla Lovisa, bara några veckor gammal, gjorde definitivt sin första höstmarknad.
Karin Malmros som sålde grönsaker från den egna gården i Tvärud. Lilla Lovisa, bara några veckor gammal, gjorde definitivt sin första höstmarknad. Foto: Sofie Borg

– Vi startade företaget i år, men det här är första marknaden vi är med på säger Karin, som också hade god hjälp under dagen av den äldre dottern Mira.

Företaget i fråga är Tväruds trädgård som drivs av familjen. Tanken är att försöka få snurr på försäljningen av egenodlade grönsaker och i somras hade man självbetjäning vid gården.

Gunilla Ekström tillverkade kransar och sålde saft och marmelader från den egna trädgården i Borgvik.
Gunilla Ekström tillverkade kransar och sålde saft och marmelader från den egna trädgården i Borgvik. Foto: Sofie Borg

– Vi fick smyga igång verksamheten i och med den här lilla plutten, säger Karin och tittar på Lovisa som glatt jollrar med i diskussionen.

Om familjen från Tvärud är nykomlingar så är Gunilla Ekström mer av en veteran. Hon sålde diverse hantverk, hemkokt saft och marmelad och tillverkade dörrkransar på plats.

Kransstommen är tillverkad av sly som plockades i våras. Kransarna dekorerades med bland annat tujablad.
Kransstommen är tillverkad av sly som plockades i våras. Kransarna dekorerades med bland annat tujablad. Foto: Sofie Borg

Hon är Arvikabördig, men bor i Borgvik, och åker till Gunnarskog för marknaden. Och även hon tycker att det är det sociala som är det viktiga.

– Jag har varit med i flera år, det är görroligt. Jag gör det bara för skojs skull, så jag får träffa vänner och bekanta, säger hon.

Saft och marmelad från Borgvik.
Saft och marmelad från Borgvik. Foto: Sofie Borg
Olika sorters squash fårn Tvärud.
Olika sorters squash fårn Tvärud. Foto: Sofie Borg

Artikeltaggar

BorgvikGrönsakerGunnarskogHantverkMarknaderMat och dryckSamhälle

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.