Hoppa till huvudinnehållet

Start för simskola för barn med funktionsvariation: ”Vi ser behovet”

Publicerad:
Nu har simskolan för barn med funktionsvariationer startat i Arvika. Astrid Olsson-Danielsson och simläraren Christian Johansson.
Nu har simskolan för barn med funktionsvariationer startat i Arvika. Astrid Olsson-Danielsson och simläraren Christian Johansson. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Det är ju som bekant oerhört viktigt att lära sig att simma för alla människor, likaså för barnen med funktionsvariationer. Det blev startskottet för projekt med simskola för dessa barn.

– Men först visste vi inte att behovet fanns, säger Terese Holm, aktivitetssamordnare vid LSS.

Det handlar om en liten grupp på fem barn som har börjat i simskolan i Arvika simhall-

– Dä är gôrkul å vare i vattne, säger Astrid Olsson-Danielsson när hon kommer upp med huvudet vid bassängkanten.

Glädjen går det inte att ta fel på.
Glädjen går det inte att ta fel på. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Bredvid sig har hon simläraren Christian Johansson, som också är ansvarig för projektet. Dessutom jobbade han inom LSS tidigare, så han är väl bekant med detta.

Som fiskar i vattnet.
Som fiskar i vattnet. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Två simlärare är alltid med och kollegan till Christian är Emma Engström. De fem barnen som plaskar runt i bassängen är Elijah och Fredrik Norberg, William Östling-Karlsson, Astrid Olsson- Danielsson och Lukas Horne, och när man ser dessa barn så blir samtliga vid bassängkanten glada.

Christian Johansson, simlärare och huvudansvarig för projektet. Tidigare har han också jobbat inom LSS.
Christian Johansson, simlärare och huvudansvarig för projektet. Tidigare har han också jobbat inom LSS. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

I tisdags hölls första simlektionen och ytterligare nio tisdagseftermiddagar framöver är planerade, vilket betyder att verksamheten håller på en bit in i januari/februari nästa år. Ett två veckors uppehåll kommer inom kort.

Terese Holm, aktivitetssamordnare vid LSS.
Terese Holm, aktivitetssamordnare vid LSS. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

–Målet är att barnen skall ta simtag över ytan och känna sig bekväma i vattnet, säger Terese Holm.

Leken är viktig.
Leken är viktig. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Detta ingår i skolans och kommunens ansvar, att se till att dessa barn får lära sig att simma.

LSS är ordentligt aktiva med en massa olika saker under året, hallowenfest, filmvisning, melodifestival, cruising karioke, disco och magi-show, bara för att nämna några.

Artikeltaggar

ArvikaBarnSamhälle

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.