Hoppa till huvudinnehållet

Solberg nära krasch – men kvar på vägen och ligger tvåa i Chile: ”Hade tur”

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Oliver Solberg
Oliver Solberg Foto: Olle Persson

Oliver Solberg avslutar säsongen i rally-VM nu i Chile och ligger tvåa i WRC2 efter första dagen, trots flera incidenter.

”Det är långt kvar och vad som helst kan hända”, skriver han på X, tidigare Twitter.

Debuten på grusvägarna i det sydamerikanska landet kunde ha tagit slut redan på andrasträckan när bilen fick sladd och kanade på sidan över vägen innan Solberg fick den på rätt köl.

”Vi hade en väldig tur där. Något problem i bakändan på bilen orsakade en del besvär och vi tappade tid”, skriver han.

Och igen på inledningsdagens sista sträcka, den sjätte.

”Otroligt. Bakre stötdämparen gick sönder två kilometer in på SS6 och med 20 kilometer kvar. Som tur var klarade vi att slutföra sträckan och tappade bara 4,9 sekunder. Striden är inte över. Vi omgrupperar och krigar vidare i morgon”, skriver Solberg vid etappmålet.

Titelchansen är redan borta. Solberg, med kartläsaren Elliot Edmondson, ligger sexa i mästerskapet inför Chile, som är hans sjunde av lika många möjliga valbara deltävlingar i WRC2.

Här är filmen på incidenten på sträcka två:

Målet är att avsluta på topp och det ser 22-åringen från Mitandersfors i en Skoda för tyska Toksport ut att göra.

Mästerskapsfyran inför, finländaren Sami Pajari, är den ende Solberg inte rått på under fredagens sex sträckor av sammanlagt 16. Pajari har vunnit fyra och leder med 13,3 sekunder.

Oliver Solberg var snabbast på första och tredje sträckan och har i övrigt två andraplatser och lika många tredje.

Toppduon står i en klass för sig.

Ryssen Nikolay Gryazin på tredje plats är 38,1 sekunder efter Solberg och britten Gus Greensmith med värmländske kartläsaren Jonas Andersson fem till.

Greensmith/Andersson ligger trea inför Chile och är i högsta grad med i totala segerstriden i WRC2 med ytterligare en tävling kvar att köra, speciellt som ledaren Andreas Mikkelsen står över Chile och franske tvåan Yohan Rossel har haft problem inledningsdagen.

Han är långt ner i fältet, nästan två minuter efter Pajari.

I WRC leder Ott Tänak, 4,2 sekunder före Teemu Suninen och 12,7 före Elfyn Evans. Thierry Neuville är distanserad med ytterligare tio och VM-ledaren tillika regerande mästaren Kalle Rovanperä ligger femma, 38,7 sekunder från täten.

Esapekka Lappi och Pierre-Louis Loubet har kört av och brutit.

Ytterligare sex sträckor väntar på lördag och fyra på söndag.

Solberg vill avsluta på topp: ”Ska ge allt”

Artikeltaggar

ChileJonas AnderssonMitandersforsOliver SolbergRallyRally-VMSportToksport WRTTwitterVindWRC

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.