Hoppa till huvudinnehållet

Beredskapsveckan visade ett nedsläckt scenario i Exitainern: ”Nyttig övning”

Publicerad:
Johanna Lif, var en av spelledarna i Exitainern.
Johanna Lif, var en av spelledarna i Exitainern. Foto: Kristina Green

Att vara förberedd för ett möjligt katastrofscenario kan ses som en slags humanutbildning ser Carina Sidén och Ulrika Clewemar, FRG, Frivilliga Resursgruppen.

– Är man förberedd själv, kan man i det hjälpa andra i en katastrofsituation, uttrycker de.

Under den nationella Beredskapsveckan har fokus varit inriktat på att öva. Det fick besökare göra vid husbilsparkeringen i hamnen. Där var det premiär för Exitainern, en möblerad container, där en spelledare ledde besökarna genom ett scenario efter att en översvämning inträffat.

Övning i mörker

– Man har gruppvis fått gått in i den så kallade lägenheten och löst uppgifter som uppkommit. Först hörs en VMA-signal som det gör vid en katastrof. I det här fallet får deltagarna reda på att det skett en översvämning och elen kommer att vara borta i sju dagar, säger Johanna Lif och Lukas Andersson, som informerade och ledde grupperna.

I mörkret fick deltagarna svara på frågor och lösa situationer som uppkom.

– Det är många tankar som kan komma när både el, värme och vatten försvinner. Hur lagar man maten utan vatten och el, hur använder man toaletten, hur håller man värmen och så vidare. Det är en nyttig övning som nästan känns verklig där i mörkret, säger Johanna.

Toalett i kris-med sopsäck i stället för vatten.
Toalett i kris-med sopsäck i stället för vatten. Foto: Kristina Green

Information

I hamnen deltog också Räddningtjänsten och medlemmar ur Frivilliga Resursgruppen.

– Vi klarar oss själva i vardagen och det kan kännas som självklart. Men om det inträffar en krissituation kan vi inte förvänta oss att hjälp kommer direkt. Då är det bra att vara informerad och förberedd. Då har man lättare att hantera sin egen situation, men också att kunna vara med och hjälpa andra, som inte har möjlighet att ta hand om sig själva, säger Carina Sidén och Ulrika Clewemar, FRG, Frivilliga Resursgruppen som informerade och visade nyttiga saker att ha med i hemmets krislåda.

Carina Sidén och Ulrika Clewemar, FRG.
Carina Sidén och Ulrika Clewemar, FRG. Foto: Kristina Green

Artikeltaggar

ElKatastroferOlyckor och katastroferÖversvämningarVatten

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.