Hoppa till huvudinnehållet

10-åring nedslagen i Eda - föräldrarna: ”Ledningen verkade inte ha någon plan”

Publicerad:
En 10-åring pojke i Eda kommun slogs ned av ett annat barn medan flera andra filmade. Pojkens föräldrar är kritiska till hur skolledningen hanterade ärendet.
En 10-åring pojke i Eda kommun slogs ned av ett annat barn medan flera andra filmade. Pojkens föräldrar är kritiska till hur skolledningen hanterade ärendet.

En tioårig pojke i Eda kommun knuffades omkull och sparkades av en skolkamrat - samtidigt som andra barn filmade med sina telefoner, vilket NWT var först med att berätta.

Skolan, polisen, socialtjänsten och kommunens säkerhetssamordnare samverkar nu för att skapa trygghet efter händelsen.

Men den drabbade pojkens föräldrar hoppas att liknande händelser i framtiden kommer hanteras bättre.

Den tioårige pojken var i mitten av september på väg hem från skolan när sju skolkamrater i åldrarna tio till 14 år följde efter honom. I en videoinspelning AN tagit del av syns hur de följer efter pojken och ropar. Videon slutar precis när pojken blir omkullkastad på marken och sparkad på.

Morgonen efter kontaktade pojkens föräldrar skolledningen för att förklara situationen. När de sedan inte hörde något mer under hela dagen tog de själva initiativ att höra av sig till skolan och fick då beskedet att deras son skulle följas hem av en elevassistent, eller att han skulle hämtas av föräldrarna. Något som pojkens föräldrar ansåg var fel.

Stängdes av från skolan

– Vi tycker att det var kränkande gentemot vår son. Han skulle få sin frihet inskränkt, medan de som utsatt honom inte fick några konsekvenser alls de första dagarna, säger de.

Efter att de uttryckt sitt missnöje och uppgett att deras son inte skulle komma tillbaka till skolan förrän det fanns en bättre plan, fick de veta att de sju barnen som varit inblandade skulle bli avstänga från skolan under några dagar.

– Men om inte vi hade hört av oss och blivit arga tror jag inte att det hade hänt någonting, säger pojkens pappa.

Vid det laget hade deras son stannat hemma i två dagar av rädsla att träffa de andra barnen, som gick i skolan som vanligt, säger han.

Under den tiden fick de ingen återkoppling från skolan om planen framåt utan fick själva höra av sig för att få besked, uppger de.

– Det känns skrämmande att skolledningen inte verkade ha någon plan för vad man ska göra i en sån här situation. Och det kändes väldigt konstigt att vårt barn skulle behöva gå hem med en assistent eller bli hämtad. Upplevelsen var att det var han som blev straffad, säger mamman.

Hoppas på förbättring i framtiden

Sedan dess anser de dock att skolan tagit tag i frågan.

– Dels hade man samtal med de inblandade barnen, och de blev avstängda under några dagar. Och som jag förstått ska de hämtas av sina föräldrar från skolan en tid framåt. Och vår son har fått en kurator att prata med.

Nu har saken lugnat ner sig, och relationen med skolledningen har förbättrats, anser föräldrarna. Men de hoppas att liknande händelser kommer hanteras annorlunda i fortsättningen:

– Man undrar ju varför det gick två dagar utan att skolans ledning agerade, att vi skulle behöva bli arga och säga ifrån för att de skulle ta den här händelsen på allvar. Vi hoppas bara att det i framtiden kommer finnas bättre sätt att hantera såna här situationer, och att man tar tag i dem med en gång, säger pojkens mamma.

”Behöver se över rutiner”

Daniel Nordström är nytillträdd skolchef i Eda.

Pojkens föräldrar upplever att det inte hände något från skolledningens håll förrän de själva tog kontakt och bad om besked. Vad tänker du om det?

– Jag kan varken bekräfta eller förneka detta för det hände innan jag började min tjänst. Men det är klart att den rutinen måste vi ha, att om något sker på eller i anslutning till skoltid har skolan såklart ansvaret att informera vårdnadshavare om eventuella åtgärder.

De upplevde också att det var deras son som blev straffad, trots att det var han som blev utsatt.

– Skolan har ju vidtagit åtgärder i form av avstängning för de barnen som var involverade, men det är klart att vi måste möta den utsatte. Och om det blev fel här så är det olyckligt, och någonting vi måste dra lärdom av.

Daniel Nordström.
Daniel Nordström. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Pojkens föräldrar upplever att om inte de hade hört av sig med sitt missnöje hade det inte blivit någon avstängning alls. Nu dröjde det två dagar. Borde de ha stängts av direkt?

– Det är svårt att säga, men när det är av den digniteten som det var i det här fallet, med våld, så kanske man skulle ha stängt av dem på direkten, det kanske hade varit befogat. Men det skulle man behöva utreda närmare i så fall.

Kommer skolorna i Eda vara bättre rustade i framtiden om något liknande skulle inträffa?

– Framförallt behöver man se över rutiner som finns kring disciplinära åtgärder och åtgärdstrappan. Och en tydligare kommunikation mellan personal, vårdnadshavare och elever. Det här är ju något som ingår i planen för kränkande behandling men det kan absolut vara nödvändigt med ett omtag.

En tätare samverkan mellan skola, polis och kommun har inletts som en följd av flera incidenter med hot och våld bland unga i Eda kommun på sistone. AN fortsätter följa frågan.

Artikeltaggar

BarnEdaEda kommunFilmerMänskligtSocialtjänstTrafikVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.