Hoppa till huvudinnehållet

I blindo över krönen: ”De är mer vilda än tama”

Publicerad:
Johan Kristoffersson ger sig ut i okänd terräng i mästerskapsserien SxS.
Johan Kristoffersson ger sig ut i okänd terräng i mästerskapsserien SxS. Foto: SxS Nordic

Stora delar av den värmländska motoreliten drar till NGK Masters i Karlstad till helgen – men Johan Kristoffersson drar norrut, till Piteå, istället.

Där blir det start i offroadserien SxS.

– Lite olyckligt att det var samma helg som NGK, men det ska bli roligt. Det gick ju bra för mig sist, konstaterar Kristoffersson, som gjorde ett inhopp i den första deltävlingen i maj – där han plockade mest poäng av samtliga.

Nu är man framme vid den fjärde av totalt fem deltävlingar och utöver det ordinarie startfältet har man lockat en räcka världsstjärnor från rallycross, skotercross och racingvärlden så konkurrensen kommer att bli brutal.

– Det är många där som är väldigt duktiga – och smått galna. De där skotercross och motocrossförarna är mer vilda än tama.

Kör i blindo

Vilket kanske kan vara en fördel i ett mästerskap där man i praktiken kör i blindo i otestad terräng.

– Här vet man ingenting mer än vilken stad man ska köra i. Man får vare sig gå eller se banan i förväg, förklarar Johan, som ju gjort sig känd för att vara extremt noggrann med förberedelserna.

– Jag brukar ju vilja nörda ner mig lite i det jag ska göra, men samtidigt gör ju det här till ett ganska enkelt koncept, där man bara kommer dit och kör. Man vet var man ska starta och vilken tid och sedan är det bara att gasa.

Blind Extreme

Han har svårt att jämföra det med så mycket annat han kört tidigare, men kan väl ändå köpa vissa paralleller med Extreme E.

– Det är väl inte helt ”off” men där får man i alla fall någon sorts träning och sånt innan, så det här är kanske lite som en blind Extreme. Man har ju inte en aning vad det är bakom krönet.

I Tierp, i maj, var det i alla fall allt som oftast en hård landning.

– Det brukar vara ganska tuffa förhållanden. Det går inte nödvändigtvis fort men det är stötigt och slagigt och stenigt. Det är väldigt speciellt. Det känns lite som att man kör ett hårt träningspass samtidigt som det står någon och slår på en...

Räknar med blåmärken

Han räknar iskallt med en hel del blåmärken även den här gången.

– Jag vet ju att det ligger en crossbana bredvid stadion så jag förväntar mig att vi ska ut på den och där lär det bli ganska rejäla hopp. Vanliga människor hoppar inte 20 meter över ett platåhopp, men de där pojkarna som är där kommer att göra det och hoppas på det bästa.

– Om man törs så finns det mycket tid att vinna där. Jag ska åka upp och göra det så bra jag kan, utan att skada mig.

Vinnare vid sidan

Fast allra galnast får nog kartläsarna vara – för i det här fallet sitter de bara med utan att kunna påverka något alls.

– De är inte kartläsare utan vet inget mer än vad du gör som förare.

I Kristofferssons fall utlystes till och med en tävling i sociala medier om att få sitta i co-driver-stolen.

– Det var fler än 100 som anmälde sig också. Den sista galningen är inte född än, konstaterar Johan med ett skratt.

På fyra hjul eller två? Det beror lite på underlaget.
På fyra hjul eller två? Det beror lite på underlaget. Foto: SxS Nordic

Artikeltaggar

Extreme EJohan KristofferssonPiteåSport

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.