Hoppa till huvudinnehållet

Första spadtagen för Volvos 90-miljonerssatsning i Arvika: ”Vi möter framtiden”

Publicerad:
Det var en ung trio, Matilda Willhemsson, Melwin Kronkvist och Maja Wahlberg som tog första spadtaget för Volvos största investering på 50 år.
Det var en ung trio, Matilda Willhemsson, Melwin Kronkvist och Maja Wahlberg som tog första spadtaget för Volvos största investering på 50 år. Foto: Kristina Green

När Volvo CE i Arvika gör sin största investering på 50 år valde man ett nytt grepp om vilka som skulle ta första spadtaget för en ny efterflödeshall, för att möjliggöra serieproduktion av eldrivna hjullastare.

I fokus med varsin spade stod Matilda Wilhemsson, Mellwin Kronkvist och Maja Wahlberg. Samtliga 4 år.

– Vi bygger för framtiden och barnen representerar Arvikas framtid, sa platschefen Mikael Liljestrand.

Byggnationen av den nya efterflödeshallen är den största investering som gjorts på 50 år vid Volvofabriken i Arvika.

Investeringen som är på 90 miljoner kronor är en startup i en tid med ständig utveckling, uttrycker Mikael Liljestrand.

– Så är det! Vi ser investeringen som en mycket viktig pusselbit för oss för att kunna möta framtiden med att bygga eldrivna hjullastare. Det är också extra roligt att vi kan göra det här i Arvika.

Historiska milstolpen – eldrivna hjullastare ska tillverkas i Arvikafabriken

Symbolik i spadtagen

Första spadtaget hade en annorlunda clou än gängse och bjöd istället på vision inför en ny tid. In i fokus vid området traskade 3 knattar in, klädda med varselväst och varsin spade. Åldern på trion, 4 år!

– Det visualiserar framtiden. Vi som arbetar här, vet inte hur utvecklingen ser ut om 50 år. Det kommer de här barnen att veta, kanske att de till och med kommer att jobba här på Volvo, säger Liljestrand.

Platschef Mikael Liljestrand (3.e fr vänster) med personal tar emot delegationen inför festligheterna.
Platschef Mikael Liljestrand (3.e fr vänster) med personal tar emot delegationen inför festligheterna. Foto: Kristina Green

100 år av utveckling

Det har gått nästan exakt 100 år mellan etableringen av ny fabrik och den nya satsningen på eldrivna hjullastare.

– Vi är vid ett vägskäl nu, det är häftigt att vara med om den utvecklingen. Det blir en enorm fördel att ha alla moment som tillhör efterflöde och provkörning samlat på en yta. Vi jobbar mycket med säkerhet på området och det kommer att bli en stor säkerhetsmässig fördel att dessutom kunna köra in en färdigbyggd lastare från ett håll, utan att backa maskinen, vilket man gör idag, och leverera ut från ett annat, säger teamledarna Mats Larsson och Kenneth Johansson som kommer att arbeta i nya hallen.

Om sju år är visionen att 35% av Volvos hjullastare ska vara eldrivna.
Om sju år är visionen att 35% av Volvos hjullastare ska vara eldrivna. Foto: Kristina Green

1700 kvadratmeter ny yta

Efterflödeshallen kommer att bli 1700 kvadratmeter stor och innehålla ett antal separata testytor samt laddningsplatser och tvätthall. Till det tillkommer omklädningsrum och matsal då arbetsteamet beräknas uppgå till ett 30-tal personer.

Hallen kommer i sin tur frigöra värdefull yta i monteringshallen för att hantera materialflödet till eldrivna lastare i fabriken.

Vision 2040

Volvo har en vision att vara helt fossilfria om drygt tjugo år.

– Vi har gjort en roadmapp för hur vi ska möta framtiden och erbjuda klimatsmarta lösningar till våra kunder. Vi har hitintills konverterat 9 hjullastare och planen är att komma upp i ett 30-tal före årets slut.

Om sju år ska 35% av fordonen vara eldrivna.

– Det är 2030, där är vi snart. Går vi framåt ytterligare tio år i tiden, 2040 så skall 100% fordon vara fossilfria, säger Mikael Liljestrand.

Markarbeten samt pålning har påbörjats och hallen beräknar att stå färdig och tas i bruk under andra kvartalet 2024.

Maja Wahlberg, 4 år trivdes med sin uppgift och kanske är hon också en blivande medarbetare på Volvo.
Maja Wahlberg, 4 år trivdes med sin uppgift och kanske är hon också en blivande medarbetare på Volvo. Foto: Kristina Green

Artikeltaggar

ArvikaByggnationEkonomiFordonInvesteringarMikael LiljestrandTrafikVolvo CE

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.