De jobbar för att skapa ett alternativt boende för äldre. Än så länge är man i förberedelsefasen, då man utreder intresset för ett nytt trygghetsboende och undersöker byggherrar och samarbetspartners.
Bakom den ideella föreningen Trygghetsboende i Arvika står tre pensionärsföreningar som efter alla år av diskussioner om behovet av ett trygghetsboende, utan några framsteg, valt att ta saken i egna händer.
– Nu ska det bli verkstad, säger Jan Rülcker, initiativtagare till projektet och ordförande i SPF Seniorerna som driver det tillsammans med PRO och RPG.
Vad händer närmast med projektet?
– I början av november ska vi ha ett möte för allmänheten på Ritz. Vi behöver ta reda på hur stort intresse det finns för trygghetsboende och få det dokumenterat, säger Jonas Karlsson, PRO.
Under mötet kommer de att berätta om planerna. Inför håller de även på att ta fram en enkät med ett antal frågor. Den ska ge svar på just hur stort intresset är, men också vad folk önskar ska finnas vid ett nybyggt trygghetsboende.
Vissa saker finns med som grundläggande standard. Ulrika Karlsson, ordförande i PRO, nämner funktioner som samlingssal för gemensamma aktiviteter, en övernattningslägenhet för anhöriga och andra gäster, hiss förstås, om det är flera våningar. Tvåor och treor bedömer de är de lägenhetsstorlekar som är mest efterfrågat.
Kooperativ hyresrätt
Än så länge har föreningen Trygghetsboende i Arvika endast en interimsstyrelse. Efter mötet är tanken att föreningen formellt ska bildas. Men under tiden jobbar de på.
Kooperativa hyresrätter är den boendeform som man planerar för efter inspiration från Hagfors, där man byggt 33 lägenheter och bildat en kooperativ hyresrättsförening. Eldsjälen bakom det projektet kommer till mötet i Arvika i november berättar Jan Rülcker.
– Det är mycket lättare att nån som varit med och kan det här kommer och berättar. Det blir säkert mycket frågor.
Kooperativa hyresrätter kan beskrivas som ett mellanting mellan hyresrätter och bostadsrätter. En ekonomisk förening, med en styrelse, äger fastigheten och hyr ut lägenheterna. Som hyresgäst är man medlem i föreningen. När man flyttar in betalar man en avgift/insats, en slags deposition, som betalas tillbaka om man säger upp lägenheten och flyttar ut.
– Jag ser det som ett prisvärt boende. Det är styrelsen som sätter hyrorna, det finns inga mellanhänder, säger Jan Rülcker.
Tryggt boende
I en bostadsrätt säljs och köps lägenheterna, men så fungerar det alltså inte i en kooperativ hyresrättsförening.
– Man kan inte spekulera i en vinst. Med i den åldersgruppen som är vår målgrupp tror jag det passar bra. De vill bara ha ett bekvämt och tryggt boende.
Man kan inte spekulera i en vinst. Men i den åldersgruppen som är vår målgrupp tror jag det passar bra. De vill bara ha ett bekvämt och tryggt boende.
De är överens om att det är avgörande, att man lyckas hålla hyrorna på en rimlig nivå, för att ett trygghetsboende ska bli intressant.
De har haft ett par möten med Riksbyggen som har ett koncept för kooperativa hyresrätter och som fick uppdraget att uppföra boendet i Hagfors.
– Men vi har även andra byggherrar som visat intresse som vi ska träffa. Vi kommer att samarbeta med kommunen. Vi har haft möte med Peter Söderström (kommunalrådet) och Hans Karlsson (kommundirektören). De har pekat ut Bromsen som ett möjligt alternativ för trygghetsboende.
Bra läge
I kvarteret Bromsen, i korsningen Västra Kyrkogatan och Trädgårdsgatan, håller kommunen på att ta fram en ny detaljplan som tillåter att det byggs bostäder i området.
Föreningen tycker läget har många fördelar för ett trygghetsboende. Ett platt område, utan backar upp och ner, och nära till det mesta av service som butiker och kommunikationer.